STAP-budget - tot € 1.000,- subsidie op jouw training

STAP Budget

Tot € 1.000,- subsidie op jouw training

De kans is groot dat je ondertussen al gehoord hebt over het STAP-budget. Door deze regeling kan iedere medewerker in Nederland tot € 1.000,- opleidingsbudget krijgen. Op deze pagina hebben we de informatie over het STAP-budget verzameld en zie je hoe jij deze regeling kunt gebruiken wanneer je bij ons een training wilt volgen.

Alle informatie over het STAP-budget

Wij zijn – door onze CEDEO-erkenning – een erkende opleider voor het STAP-budget. Dat betekent dat je voor al onze trainingen een aanvraag kunt doen voor het STAP-budget. Hoe je dat doet lees je verderop op deze pagina.

STAP-budget vervalt

Het kabinet heeft besloten om het STAP-budget te laten vervallen per 1 januari 2024. Voor de laatste 2 tijdvakken van 2023 kunnen enkel nog aanvragen gedaan worden voor OCW-erkende opleidingen. Onze opleidingen zijn niet erkend door OCW en daardoor is voor de resterende tijdvakken niet mogelijk om een STAP-aanvraag te doen voor onze opleidingen.

Wat is het STAP-budget precies?

STAP-budget is een nieuwe vergoeding voor scholing en staat voor Stimulering van de ArbeidsmarktPositie. Dit budget is bedoeld om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Deze regeling vervangt de regeling ‘aftrek studiekosten’. Je kunt met deze nieuwe regeling maximaal € 1.000 per jaar aanvragen om te gebruiken voor scholing. Het STAP-budget is beperkt. In 2022 is er € 160 miljoen beschikbaar. Dit budget is verdeeld over 5 aanvraagperiodes.

Voor wie is het STAP-budget?

De subsidieregeling ten behoeve van het STAP-budget is voor iedereen die een verbondenheid heeft met de Nederlandse arbeidsmarkt en geen recht heeft op andere subsidie of tegemoetkoming ten behoeve van scholing. Dat betekent concreet dat de subsidieregeling is voor iedereen die:

  • Ouder is dan 18 jaar en nog geen AOW ontvangt (het maakt dus niet uit of je wel of geen baan hebt, ondernemer bent of een uitkering krijgt);
  • Volksverzekerd is (dit ben je als je de afgelopen 27 maanden minstens 6 maanden in Nederland hebt gewoond, gewerkt of een uitkering hebt gehad);
  • Dit kalenderjaar nog geen STAP-budget heeft gekregen;
  • Een training wil volgen bij een opleider die opgenomen is in het STAP-scholingsregister.

Het laatste puntje hebben wij dus al voor je geregeld. De overige punten kun je zelf beoordelen. Twijfel je? Bel ons dan gerust.

Je kunt dus 1x per jaar het STAP-budget aanvragen via www.stapuwv.nl. Indien er nog budget beschikbaar is, ontvang je tot € 1.000,- subsidie voor jouw training of opleiding. Als de kosten lager zijn dan dit bedrag, worden alle kosten gesubsidieerd.

Welke trainingen kan ik volgen met het STAP-budget?

Je kunt het STAP-budget alleen inzetten voor trainingen en opleidingen bij STAP-erkende opleiders. Daarbij komen alleen de trainingen en opleidingen in aanmerking die te maken hebben met de kwalitatieve en arbeidsgerichte scholing. Hobbymatige scholingsactiviteiten komen dus niet in aanmerking.

Ons gehele trainingsaanbod is opgenomen in het STAP-register en komt in aanmerking voor het STAP-budget. Om gebruik te maken van de regeling dien je nog rekening te houden met een aantal zaken. De belangrijkste hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • Je kunt voor maximaal één training STAP-budget aanvragen per kalenderjaar en het maximale bedrag wat je aan subsidie krijgt is € 1.000,-;
  • Het aanvragen van het budget is opgedeeld in tijdvakken. Iedere 2 maanden start er een nieuw aanvraagtijdvak.
  • In 2022 is er voor ieder tijdvak 33 miljoen euro beschikbaar.
  • Wanneer het budget voor een tijdvak op is, worden alle nieuwe aanvragen afgewezen.
  • Je kunt alleen budget aanvragen voor een opleiding die niet eerder dan 4 weken ná je aanvraag en niet later dan 3 maanden ná het tijdvak. Oftewel, als je op 1 juli een aanvraag indient, dient de opleiding niet eerder te starten dan 29 juli en niet later dan 30 november.
  • Is de door jou gekozen opleiding duurder dan € 1.000? Dan is de rest van het bedrag voor jouw eigen rekening.

We hebben ons gehele trainingsaanbod voor je op een rijtje gezet. Je vindt in het overzicht de essentie van de training en of deze volledig of gedeeltelijk wordt vergoed met het STAP-budget.

Trainingen voor het STAP-budget
 

Vragen over het STAP-budget?

We hebben de meest gestelde vragen voor je verzameld en voorzien van de antwoorden. Bekijk hier de veelgestelde vragen over het STAP-budget. Je vindt aan de rechterkant ook een opsomming van een aantal handige links naar websites van de Rijksoverheid. Heb je verder nog vragen of wil je gewoon liever iemand spreken? Neem dan contact met ons op via 020 – 345 3015 of contact@upd.nl.