De noodzaak voor een hands-on aanpak voor Scrum werken

De noodzaak voor een hands-on aanpak voor Scrum Teams

Wie aan de slag wil met Scrum werken zal geen problemen ondervinden bij de zoektocht naar een goede opleider. Het aanbod is groot en de kwaliteit is over het algemeen hoog.

Vanaf het moment dat je start met een meerdaagse opleiding word je in korte tijd – meestal twee of drie trainingsdagen – klaargestoomd om als Product Owner of Scrum Master projecten bij je eigen organisatie te starten en te begeleiden. Met een certificaat op zak, een bulk aan kennis en vol nieuwe energie verschijn jij vervolgens op kantoor om je team of organisatie mee te nemen in de wereld van Scrum.

Door Jeroen Aelen

Teamwork Scrum

Ben je opgeleid tot Product Owner dan begin je waarschijnlijk direct met het (her)inventariseren van alle wensen van belanghebbenden en geef je een eerste vorm aan je nieuwe Product Backlog. Terwijl je als Scrum Master de teams bij elkaar verzamelt om te melden dat er vanaf nu iedere ochtend een stand-up zal zijn én dat de wekelijkse overleggen worden vervangen door een Sprint Review, Sprint Retrospective en Sprint Planning. Je energie werkt aanstekelijk en logischerwijs raakt je team enthousiast.

Hoe jouw wereld waarschijnlijk eruit zag weken na deze vliegende start

Helaas gaat niet alles als verwacht. De energie gaat op in de orde van de dag en de beweging die je graag wil faciliteren verloopt moeizaam. Termen en definities veroorzaken verwarring. Er ontstaat weerstand vanuit het team en je raakt ontmoedigd. Je manager helpt je met de beste wil van de wereld bij het uitrollen van het Scrum Framework. Toch blijft het moeilijk om je stakeholders blij te houden. Opgeleverde producten voldoen niet aan de verwachtingen. Je team klaagt over communicatie. Management is kritisch over de trage voortgang van het project. Wat is er gebeurd? Wat doen we verkeerd?

Hoe het ook zou kunnen

Wat als wij je vertellen dat jij niet de enige bent? Wat als wij je vertellen dat het niet gek is dat je zoekende bent in ‘HOE’ je al deze nieuwe kennis moet toepassen? Sterker nog, voor een transitie naar een zelf-organiserend team dat in staat is om continu te blijven verbeteren is meer nodig dan een goed functionerende Product Owner of Scrum Master.

In onze dagelijkse praktijk zien we regelmatig dezelfde onderwerpen terugkomen waar organisaties tegenaan lopen tijdens de implementatie van Scrum. We praten hier over randvoorwaarden scheppen, bewustzijn creëren binnen de organisatie, kennis bij en medewerking van de stakeholders. Maar ook tools en technieken om je backlog te prioriteren, methoden om je stakeholders te managen en vaardigheden om effectief te communiceren binnen de teams. We praten over verdieping. Werksessies met ervaren professionals. Begeleiding van iemand die jou en je team leert en laat zien hoe je het framework daadwerkelijk uitrolt.

Maar vooral heel belangrijk; start bij het begin; met een visie. Organiseer een inspirerende sessie waar je in teamverband, met stakeholders eerst een productvisie formuleert. Denk goed na over wie jouw doelgroep of eindgebruiker is. Ben je écht gericht op de klant? Of laat je je alleen leiden door de doelen die het management voor ogen heeft?

Maar ook dan ben je er nog niet…

Onze ervaring is dat – tijdens de overgang naar zelf-organiserende Scrum Teams – begeleiding geen overbodige luxe is. Om die reden hebben is de UPD Scrum Roadmap ontwikkeld. De Scrum Roadmap geldt als gids tijdens de oplevering van een product. De Roadmap bestaat uit verdiepende trainingen, templates, handvatten, werksessies en inspiratiesessies en omvat alle veel voorkomende problemen waar Scrum Teams geregeld tegenaan lopen. Die problemen zijn namelijk niet bijzonder. Ze zijn juist erg logisch en vele teams gingen jou voor.

Maatwerk

Niet iedere organisatie heeft een volledig transitie-team tot zijn beschikking. Dankzij de UPD Scrum Roadmap is dat ook niet nodig. Wie aan de slag gaat met Scrum doorloopt tijdens de implementatie en uitvoering hiervan verschillende onderdelen. Elk onderdeel, 10 in totaal, behoort toe aan een fase; ‘team’, ‘product’ of ‘organisatie’ (zie afbeelding). De onderdelen, 0 t/m 9, vormen gezamenlijk de basis om tot een goed eindproduct te komen. In de UPD Scrum Roadmap is dit pad uitgetekend. Het maakt hierbij niet uit in welke volgorde dit gebeurt, maar het geldt wel als voorwaarde. Het model is ontwikkeld om inzichtelijk te krijgen wat er nodig is om Scrum succesvol toe te passen in de praktijk.

UPD Scrum Roadmap

Zijn er onderdelen waar jouw team beter in kan worden, of beheers je als Product Owner of Scrum Master zelf een onderdeel onvoldoende, dan kunnen onze professionals je verder helpen. We leren jou en je team om het Scrum-framework succesvol uit te rollen binnen je team of organisatie, zodat je het in vervolg zelf kunt doen. En het mooiste is; jij bepaalt hoe ver je daarin wil gaan. We kunnen helpen bij alle onderdelen, maar ook als je slechts hulp nodig hebt bij één of twee kun je een beroep op ons doen. Wanneer jij voldoende vertrouwen hebt en het helemaal zelf wil doen, trekken wij ons terug.

Scrum implementeren bij jouw team of organisatie?

Met de Roadmap pas je Scrum toe in je eigen praktijk. Wil je weten hoe dit werkt? Vul dan je e-mailadres in hieronder en dan krijg je de details opgestuurd.

  • Neem contact op voor een gratis gesprek waar we je meer vertellen over de UPD Scrum Roadmap en jouw verbetermogelijkheden. We bieden je coaching en begeleiding on the job ‘coach the coach’, workshops in specifieke onderdelen of tijdelijke capaciteit en kennis.
  • Doe de gratis Agile Maturity Assessment en ontdek hoe jij ervoor staat ten opzichte van andere Agile-organisaties in Nederland.