Innovatie loont. maar iedereen kan het !? - sixsigma.nl

Innovatie loont

maar iedereen kan het!?

Volgens het CBS loont het om als bedrijf te innoveren. In 2003 bijvoorbeeld kwam het CBS met een vergelijking tussen innovatieve organisaties en niet-innovatieve organisaties. Zie onderstaande tabel 1.

Innoveren loont volgens het CBS (2003)
Periode Type bedrijf Omzetgroei (%) Groei werkgelegenheid (%)
1998-2000 Innovatoren 12 9
Niet-innovatoren 10 6

Innovatieve bedrijven hadden in de periode 1998-2000 een hogere omzetgroei gerealiseerd dan niet-innovatoren: 12 versus 10 procent. Voor de groei in werkgelegenheid zijn de overeenkomstige percentages 9 en 6. De groeipercentages van innovatoren overtreffen dus die van niet-innoverende bedrijven in de periode 1998-2000. Deze resultaten bleken ook uit voorgaande innovatie-enqu?tes. Aldus het CBS.

Innovatief zijn als bedrijf wil zeggen: ?ze hebben gezocht naar mogelijkheden om nieuwe producten of diensten op de markt te brengen, of om hun productieprocessen te vernieuwen …’ (in 1998-2000). Aldus het CBS.

Betekent dit dan concreet dat: – Als een bedrijf een externe Black Belt aanneemt en vervolgens claimt dat zij ?ook aan Six Sigma doen’, zij innoveren? – Als een ICT implementatietraject in gang wordt gezet zonder succes, er dan sprake is van een innovatie? – Als je als boer nu ook inge?nte struisvogels aanbiedt aan grootgrutters, je innovatief bent?

Nu, als je de definitie van het CBS gebruikt – ik kan het niet anders invullen- eerlijk gezegd wel. Is de definitie van innovators die het CBS hanteert eigenlijk wel een zinvolle? Persoonlijk vind ik er weinig ambitie achter schuilen: doe iets nieuws (of, vooruit, eens iets geks) of volg wetgeving en je bent innovatief! Volgens het CBS zijn er nog genoeg bedrijven -zowel in de industrie als in de dienstverlening- in Nederland die volgens de reacties NIET aan deze definitie voldoen (minder dan de helft, maar toch). Is het zinvol om dergelijke definities te gebruiken? Misschien. Om caberatier Hans Teeuwen te gebruiken, zou je jezelf niet “harstikke kapot moeten schamen als je als bedrijf met deze definitie van innovatie geen innovator bent? Ik ben benieuwd naar de laatste analyses van het CBS. Wordt vervolgt…

Bron: CBS, 2003, “kennis en economie”