Toyota Kata

Slaagt Daidai N’tab waar Rintje en Hilbert faalden?

Hoge heldere doelen stellen, dat doet bijna elke topsporter. De jonge Nederlandse sprinter Daidai N’tab wil een gouden medaille behalen op de Olympische Spelen van 2018 in Zuid-Korea. Hoe pakt hij dit het beste aan, nu het schaatsseizoen weer begint? En kunnen bedrijven leren van zijn aanpak als topsporter? De Lean routines ‘Verbeter Kata’ en ‘Coaching Kata’ bieden houvast bij het beantwoorden van deze vragen.

Toyota Kata

Bedrijven en topsporters werken vaak met doelen op de lange termijn. De weg erheen is onoverzichtelijk, toch moeten zij stap voor stap hun route bepalen. Verbeter Kata en Coaching Kata helpen hierbij. Het zijn termen die de Amerikaanse managementexpert Mike Rother gebruikt om de werkwijze van Toyota te doorgronden. Kata is Japans voor routine en volgens Rother gebruikt Toyota inderdaad vaste routines om processen continu te verbeteren. Een kernpunt in de aanpak van Toyota is dat verbeteren het best werkt als u grote doelen in mootjes hakt, tot kleine haalbare doelstellingen die u steeds een stapje verder kunnen brengen. Laten we de aanpak van Toyota en de weg die een schaatskampioen moet bewandelen eens naast elkaar leggen.

Kopiëren van techniek heeft geen zin

Om over een kleine vier jaar in Korea Olympisch Kampioen te worden, moet Daidai N’tab misschien een tijd rijden die in de buurt komt van het huidige wereldrecord van Jeremy Wotherspoon (34,03 seconden). Toch heeft het voor hem geen zin om de techniek van Wotherspoon te gaan kopiëren. Juist in Sotsji werd duidelijk dat sprintkampioenen succesvol kunnen zijn met heel verschillende schaatstechnieken, maar die technieken moeten wel goed passen bij hun eigen lichaamsbouw. Misschien moet N’tab zich vernieuwen.

Hoe kan hij dat het beste aanpakken? Hoe boekt N’tab vooruitgang in een onzekere situatie? Als N’tab de Kata-verbeter routine volgt, dan focust hij als eerste op een specifiek aandachtspunt. Misschien kiest hij ervoor om geconcentreerd aan zijn bochten te werken. In elk geval zal hij zich moeten afvragen: welke stap ga ik nemen, wat wil ik veranderen en wat verwacht ik daarvan? Mogelijk doel van een kleine technische aanpassing in de bochtentechniek van N’tab is een tijdswinst van 0,1 seconde. Bij wijze van experiment kan hij de techniekverandering doorvoeren en zien wat het oplevert.

Coaching door middel van vragen

Volgens de Coaching Kata moet coach Gerard van Velden (tevens trainer van Olympisch sprintkampioen Michel Mulder) N’tab vragen stellen over zijn techniek en de aanpassingen die hij wil doorvoeren en de verwachting van het effect daarvan. Vanaf de kant zal hij goed in de gaten houden hoe de bochtentechniek van zijn pupil verandert en of de verandering inderdaad de beoogde tijdswinst oplevert. Zo ja, dan heeft N’tab een stapje gezet op weg naar een gouden plak in 2018. En het proces herhaalt zich vervolgens.

UNC Plus Delta en Daidai N’tab

UNC Plus Delta steunt Daidai N’tab in zijn Olympische ambitie. Omdat we houden van mensen die het beste uit zichzelf willen halen, maar ook omdat bedrijfsleven en topsport in hun doelgerichte benadering van elkaar kunnen leren. Kata is een krachtige en subtiele routine die geschikt is om de meest uiteenlopende processen te verbeteren.
Wilt u er meer over weten, dan is het de moeite waard om eens te kijken naar onze Workshop Kata.

Six Sigma
Menu