Wat is een Agile Coach | Over deze veelzijdige en complexe rol

Wat is een Agile Coach

En wat is zijn rol?

Met de toenemende adoptie van Agile binnen organisaties, zien we ook steeds vaker een Agile Coach rondlopen. Waar deze rol voorheen was voorbehouden aan vooruitstrevende organisaties als ING, zien we dat steeds meer organisaties Agile coaches in de organisatie hebben. Maar wat doen ze precies? En wat maakt een goede Agile Coach?

Wat is een agile coach

Laten we allereerst voorop stellen dat Agile niet iets is wat een organisatie ‘doet’. Agile is iets wat je als organisatie ‘bent’. En dat vraagt dat het Agile gedachtegoed verweven moet zijn met het DNA van de organisatie én de werknemers. En juist op dat gebied is een goede Agile Coach onmisbaar.

De Agile Coach

Een Agile coach is een leraar en mentor op het gebied van Agile. Dus voor zowel de filosofie van Agile als voor de tools, vaardigheden en technieken. Daarbij is hij of zij ook een teamcoach en facilitator. Deze veelzijdige rol vraagt dus een goed gevulde toolbox.

Wat doet een Agile coach?

Zoals hierboven al benoemd, is hij of zij een mentor, leraar, coach en facilitator in één. Dat is misschien nog wat abstract, dus concreet zorgt hij of zij ervoor dat:

  • Het begrip van de Agile filosofie en bijbehorende tools en vaardigheden worden ontwikkeld bij de mensen binnen de organisatie;
  • De mensen zelfstandig aan de slag kunnen met de Agile tools en technieken door het voor te doen en ze te begeleiden bij het zelf doen;
  • Blokkades – zoals weerstand – binnen en tussen teams bespreekbaar gemaakt worden en uiteindelijk weggenomen worden;
  • Dat mensen en teams leren van hun fouten en de behaalde resultaten uit het verleden;
  • Dat verspillingen gereduceerd worden binnen de waardeketens van de organisatie.

Uit deze beknopte takenlijst blijkt al hoe divers – en soms complex – de rol kan zijn. En er is ook duidelijk te zien dat het hebben van Agile kennis niet de enige vereiste is voor een Agile coach. Hij of zij moet ook uitgebreide kennis hebben van bijvoorbeeld Lean, teamdynamiek, omgaan met weerstand, samenwerking en verandermanagement.

Buiten de kennis die ze van al deze verschillende onderwerpen moeten hebben, onderscheidt een goede coach zich door de ruime ervaring die ze opgedaan hebben. Het succes van een Agile coach is namelijk niet alleen afhankelijk van de hoeveelheid kennis die ze hebben. De mate waarin ze de kennis kunnen toepassen om de organisatie te begeleiden naar een plattere, energiekere en productievere organisatie is minstens net zo belangrijk.

Zelf een goede Agile Coach worden?

Om je te helpen om de rol van Agile Coach goed in te vullen, hebben we een training ontwikkeld die je hierbij helpt. In 5 dagen leren we je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om zelfstandig aan de slag te kunnen óf om jouw huidige rol als Agile coach beter in te vullen. Tijdens de training nemen we ruim de tijd om te oefenen en te simuleren, zodat jij goed beslagen ten ijs komt. Wil je meer weten over de training? Lees dan snel verder

Agile Coach Training

Top down & bottom up

Een Agile coach werkt eigenlijk in alle richtingen binnen het organogram van een organisatie. Hij of zij werkt horizontaal en diagonaal om teams effectief te laten samenwerken en de organisatie als geheel het Agile gedachtegoed te laten opnemen in het DNA. In de verticale lijnen werkt hij of zij bottom up met de teams om zelfstandig aan de slag te gaan met de filosofie en de verschillende tools en technieken. Tegelijkertijd ondersteunt hij of zij de organisatie top down bij het opstellen van een Agile HR-beleid, organisatiebrede ontwikkelplannen en portfoliomanagement.

Meer weten over deze rol?

Deze rol is zo veelzijdig, daar kunnen we wel een heel boek over schrijven. Waarschijnlijk hebben we met dit artikel al een beter beeld gegeven van wat een Agile Coach doet en moet kunnen. Wil je hier nog wat meer over weten? Of zit je midden in een Agile transformatie en wil je even met een expert sparren hierover? Bel dan naar 020-3453015. Martin van den Berg of Jeroen Aelen praten er graag verder over met je.