Woensdag Hak-Dag? Lees over Six Sigma bij HAK | SixSigma

Woensdag HAK-dag

Verslag van de Black Belt Lean praktijkdag bij HAK in Giessen

Als onderdeel van de Lean Six Sigma Black Belt opleiding organiseert UPD Lean praktijkdagen. Dit is één van de manieren waarop we praktijkervaring en Lean inzichten bij Black Belts willen bevorderen. Learning by doing. Dit keer zijn we door HAK uitgenodigd om inzicht te krijgen in hun World Class Manufacturing programma. HAK is in Nederland en daarbuiten wereldberoemd met het credo ‘U moet de groenten van HAK hebben’.

Tom: “Rijpe doperwten moeten binnen 4 uur van het land achter het glas, anders is het overrijp en kun je het weggooien.” De ochtend begon met een korte intro van HAK.

€ 800.000 bespaard door enkel de vraag ‘doe je dat thuis ook zo?’ te stellen.

Directielid Tom Wiersma (net Black Belt getraind) nam ons mee in de geschiedenis van HAK, de organisatie en de ontwikkelingen waar HAK de laatste jaren mee te maken heeft gehad. De overname door Heinz en vervolgens door de investeringsmaatschappij NPM Capital zijn naar voren gebracht, als de gehele geschiedenis van het bedrijf. Niet zonder succes: HAK is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste groente- en fruitverwerkende producenten van Europa. Jan: “€ 800.000 bespaard door enkel de vraag ‘doe je dat thuis ook zo?’ te stellen.

HAK laat zien hoe de productiviteit is verhoogd met behulp van Lean

Uiteraard ontbrak een rondleiding over de fabriek niet. Met gepaste trots werd de groep langs de productie(potten)lijn, de verpakkingslijn en de expeditie geleid. De resultaten die de mannen van HAK op de fabriek hebben behaald de afgelopen jaren, liegen er niet om. De voorraden zijn sterk gereduceerd, de externe opslag is bijvoorbeeld gereduceerd met 5.000m2.  De productiviteit bij HAK is verbeterd. Ook zijn omsteltijden van machines/ lijnen gereduceerd. Na de rondleiding volgde ter voorbereiding op de Lean audit een korte theorie(herhaling) van Lean (3*M, gemba walk, 5s audit, etc.) en een uitgebreide lunch, voorzien van het vele lekkers wat HAK op dit gebied te bieden heeft.

Tip: check de HAK-website! HAK is innovatiever dan een aantal cursisten in eerste instantie dachten. Directielid Jan van Schijndel (ook Black Belt getraind en trekker van WCM – World Class Manufacturing te HAK) vertelde over de aanleiding, status inclusief successen van WCM. Hij benadrukte dé essentiële succesfactor bij verbeteringen: de mens.

Uitvoeren van de Lean Audit

In de middag stond de Lean audit centraal. De groep werd in drieën verdeeld en door Jan naar de drie geselecteerde ‘zones’ begeleid, die in de ochtend bij de tour reeds waren bezocht. Elke groep voerde een Lean-audit uit per zone met support van een HAK professional. Aan het einde van de middag deed elke groep verslag van haar Lean bevindingen. Daarnaast gaf elke groep verbeter-adviezen aan de HAK Directie en enkele HAK medewerkers.  

De feedback van de Lean dag bij de deelnemers:

  • Hele goede oefening van de L6S-methodiek in de praktijk
  • Ook zonder specifieke productkennis kun je veel bevindingen in korte tijd signaleren. Er werd met een frisse blik naar het proces gekeken (wel tijd tekort natuurlijk)
  • Openheid van medewerkers is essentieel bij procesverbetering. Hier kan geen tool of methode tegenop. Dit was bij Hak duidelijk en heel prettig aanwezig.

Het kennisplatform www.sixsigma.nl bedankt HAK hartelijk voor de medewerking bij de totstandkoming van dit artikel.