Boekreview: The Lean CFO - Architect of the Lean Management system

Boekreview: The Lean CFO

Architect of the Lean Management system

Wanneer je de titel van dit boek leest veronderstel je misschien dat dit over debet-, credits- of boekhoudkundige theorieën gaat. Maar nee. In plaats daarvan beschrijft het hoe een financieel directeur iemand wordt die een bedrijf leidt bij het ontwikkelen en inzetten van een Lean-managementaccountingsysteem.

Boekreview the Lean CFO

Het financiële team, managers, medewerkers en Lean-leiders zullen allemaal baat hebben bij een vooruitstrevende aanpak van verbeteringen. De Lean CFO, de architect van het Lean Management System, illustreert op een praktische manier waarom de functie van financieel directeur zo belangrijk is voor bedrijven die een Lean-bedrijfsstrategie toepassen.

Het illustreert het proces van het bouwen en integreren van een Lean-managementaccountingsysteem in de algemene (Lean)bedrijfsstrategie. Het beschrijft waarom financiële directeuren hun bedrijven moeten weghalen van prestatiemaatstaven op basis van traditionele productiepraktijken.

Daarnaast wordt uitgelegd hoe een beheersysteem kan worden geïntegreerd met een bedrijfsstrategie om financieel succes te genereren. Het beschrijft de logica achter waarom dit nieuwe managementaccountingsysteem een traditioneel managementaccountingsysteem moet vervangen. Er wordt beschreven hoe je het financiële succes van het verbeteren van flow kan aantonen. Daarnaast demonstreert het de noodzaak om een waardestroom-capaciteit-meetsysteem te ontwikkelen in plaats van de standaardkostenberekening.

Het boek legt uit waarom het goed is om met een managementaccountingsysteem gegevens te kunnen rapporteren over de gehele waardestroom. En wat de voordelen zijn dat interne financiële informatie de echte winstcentra van uw bedrijf rapporteert. Het beschrijft de strategische aspecten van geld verdienen met een Lean-bedrijfsstrategie en beschrijft ook hoe u uw Enterprise Resource Planning-systeem kunt aanpassen om Lean te ondersteunen in plaats van te hinderen.

Al met al genoeg redenen om dit lekker lezende, praktische boek te lezen en de opgedane kennis toe te passen bij het verbeteren van een organisatie. Véél leesplezier.

Door: Jan Heijneman, MSc. Lean Enterprise

Jan Heijneman

Iedere Lean Professional kan de Lean-theorie uitleggen. Maar er zijn er maar weinig die zo ver boven de materie uitstijgen dat ze het op ieder niveau toepasbaar kunnen maken.

Jan kan dit als geen ander. Of je nu een bestuursvoorzitter bent of operationeel actief bent in een organisatie; luister 10 minuten naar Jan en jouw uitdagingen zien er opeens heel anders uit.

Wil je eens met Jan sparren over uitdagingen waar jouw organisatie tegenaan loopt? Neem dan contact met hem op via 020-345 3015.