Master Black Belt Training

Heb jij al een Black Belt in Lean of een Lean Six Sigma Black Belt en wil je nu op strategisch niveau verander- en verbeterprogramma’s gaan leiden? Tijdens de Master Black Belt training bereiden we je voor op deze rol.

Master Black Belt Training - Word MBB

Als Master Black Belt gebruik je jouw specialistische kennis en ruime ervaring om de transformatie binnen de organisatie te begeleiden, organisatie-brede verbeterprojecten te initiëren en begeleiding en advies te bieden aan de Black Belts én het strategisch leiderschap van de organisatie. De rol van Master Black Belt is complex, uitdagend en vraagt om een specifieke set van vaardigheden, competenties en hoogwaardige kennis. In de Master Black Belt training begeleiden we je bij het ontwikkelen van deze kennis, vaardigheden en competenties.

Ergens anders jouw Black Belt gehaald?

We realiseren ons dat wij niet het enige opleidingsinstituut zijn dat Black Belts certificeert. Voor ons Master Black Belt programma is het niet nodig om jouw Black Belt bij ons gehaald te hebben. Indien je jouw Black Belt bij een andere opleider hebt behaald, doen we na inschrijving voor het Master Black Belt programma een korte intake met je. We willen namelijk zeker weten dat jouw kennis en het vermogen om deze kennis toe te passen in lijn is met onze hoge kwaliteitseisen.

Master Black Belt training als voorbereiding op jouw strategisch rol

Master Black Belt is geen beschermde titel en we zien dat iedere opleider een eigen definitie hanteert van de vereisten voor deze rol. Wanneer je bij ons de Master Black Belt training volgt, bereiden we je voor op een functie waarbij:

 • Jij strategisch verantwoordelijk wordt voor de implementatie en continuïteit van het Lean of Lean Six Sigma programma;
 • Jij Black Belts en Green Belts opleidt, coacht en begeleidt;
 • Jij kunt adviseren op strategisch niveau;
 • Jij de organisatie helpt bij het selecteren van de juiste verbeterprojecten die direct in lijn zijn met de doelen en strategie van de organisatie;
 • Jij de verandering kan begeleiden die de organisatie doormaakt,
 • Jij verantwoordelijk bent voor het creëren van de nodige draagkracht voor de implementatie, en
 • Jij eindverantwoordelijk bent voor de kwaliteit van het gehele verbeterprogramma.

Voor wie is de Master Black Belt training

Tijdens deze training combineren we inhoudelijke kennis van verbetermethodieken met sterke leiderschapselementen. Hieruit zien we twee punten van instroom van waaruit de Master Black Belt training een logische stap is:

 • Senior verbeterprofessionals (zoals Black Belt in Lean of een Lean Six Sigma Black Belt) die zich willen ontwikkelen op het gebied van strategisch leiderschap van verbeterprogramma’s.
 • Senior leiders (zoals directie en executives) die zich willen ontwikkelen op het gebied van strategisch programmamanagement.

Ons programma is ontwikkeld om vanaf beide instroompunten tot erkend Master Black Belt te worden begeleid. Wil je zeker weten dat jouw kennis, ervaring, rol en ambitie passen bij ons Master Black Belt programma? Neem dan even contact met ons op via 020 – 345 3015.

Master Black Belt training | Inhoud

De inhoud van de Master Black Belt training is voor iedereen anders. Na jouw aanmelding ga je samen met één van onze Master Black Belts bekijken welke kennis en vaardigheden je nog nodig hebt om de rol te kunnen vervullen. Op basis hiervan stellen we een ontwikkeltraject op waarin deze elementen worden geleerd en ontwikkeld.

Hiervoor putten we – onder andere – uit ons aanbod van Masterclasses. Als onderdeel van de Master Black Belt training moet je minimaal 6 masterclasses volgen die aansluiten bij jouw eigen context en leerdoelen.

De duur van de Master Black Belt training is daarmee – deels – afhankelijk van de kennis en ervaring die je nu al hebt. We zien dat deelnemers gemiddeld ongeveer 8-12 maanden nodig hebben om de training af te ronden. Tijdens de training richten we ons op het ontwikkelen van de nodige kennis en vaardigheden én op het direct toepassen hiervan in de praktijk. Dat betekent dat je gedurende het traject al direct de resultaten ervaart van de training.

Praktische Informatie

 • Duur: Dit varieert per persoon, van een paar maanden tot een jaar
 • Certificering: Master Black Belt certificering is tweeledig en bestaat uit een theoriecertificaat en een praktijkcertificaat
 • Kosten: Kosten voor het theoriecertificaat bedragen € 5.995,-. De kosten voor het praktijkcertificaat worden na een intake vastgesteld
 • Startdatum: Het hele jaar door

Contact

Programma van de Master Black Belt Opleiding

Het Master Black Belt theoriecertificaat wordt behaald door minimaal zes van de aangeboden Masterclasses te volgen en te voldoen aan de aanvullende eisen omtrent de theoriecertificering. Doordat je zelf een selectie aan Masterclasses samenstelt, ontstaat er een op maat gesneden programma dat een hoger rendement oplevert.

Om het Master Black Belt theoriecertificaat in ontvangst te kunnen nemen volg je tenminste zes Masterclasses die aansluiten bij je leerdoelen en ambitie. Gedurende de Masterclasses krijg je de gelegenheid het geleerde direct toe te passen op praktijkcases. Er is veel ruimte voor intervisie en uitwisselen van ervaringen.

Masterclasses

 • Coachingsvaardigheden
 • Interactie ontwerp
 • Policy Deployment
 • Teamroldynamiek
 • Systeemdenken
 • Verandermanagement
 • Verbeterprogramma initiatie en uitvoering

Master Black Belt certificering

Als Master Black Belt ga je een cruciale rol vervullen binnen de organisatie op het gebied van uitrol en implementatie van een succesvol Lean of Lean Six Sigma programma. Wij geloven dat voor deze sleutelpositie theoretische kennis niet afdoende is en Master Black Belts beschikken over de nodige praktische bagage.

Daarom bieden wij in ons programma zowel een theorie- als een praktijkcertificaat aan. Door beide certificeringen te behalen, ben je verzekerd van de nodige theoretische en praktische bagage.

 • Alle criteria en richtlijnen voor de Master Black Belt Theoriecertificering (Whitepaper en Eindpresentatie) vind je hier
 • Alle criteria en richtlijnen voor de Master Black Belt Praktijkcertificering vind je hier

De training kost € 5.995,- (excl. BTW)* per deelnemer, inclusief:

 • Intake door een MBB van UPD;
 • Studiemateriaal en lunch;
 • Het volgen van 6 Masterclasses;
 • Deelnamecertificaat per Masterclass
 • Beoordeling van de Whitepaper
 • Eindpresentatie Whitepaper
 • Master Black Belt Theoriecertificaat

Exclusief:

 • Additionele coaching door een Master Black Belt van UPD.
 • De eindbeoordeling om het Master Black Belt Praktijkcertificaat in ontvangst te kunnen nemen, dit betreft een additioneel traject en de kosten hiervoor bedragen € 3.995,- ex. BTW. Criteria voor het Master Black Belt praktijkcertificaat vind je hier.

Theorie- en praktijkcertificering

De rol van Master Black Belt is een senior functie, waarbij zowel expertkennis als uitgebreide ervaring van belang zijn.

Als Master Black Belt ben jij straks verantwoordelijk voor een verbeter- of veranderprogramma binnen jouw organisatie. Om deze rol goed te vervullen is ervaring minstens net zo belangrijk als hoogwaardige kennis. Daarom adviseren we iedereen om zowel de theorie- als de praktijkcertificering af te nemen. Wanneer je direct beide certificeringen afneemt zijn de totale kosten hiervoor € 9.290,- exclusief BTW (in plaats van € 9.990,-).

Je kunt ook extra of losse Masterclasses volgen. Kijk voor de details naar ons Masterclass aanbod Het is mogelijk extra of losse Masterclasses volgen. Kijk voor de details naar ons Masterclass aanbod, en neem contact op met onze opleidingsadviseurs via 020-3453015.

BTW- vrij factureren?

UPD is aangesloten bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Hierdoor kunnen wij onze opleidingen vrij van BTW factureren, indien je als organisatie of particulier hiervoor in aanmerking komt. In dat geval vermeerderen we de prijzen die vermeld staan op onze website niet met 21% BTW. Wel rekenen we een toeslag van 10% die nodig is om de kosten voor deze mogelijkheid te dekken. Hieronder laten we dit zien aan de hand van 2 rekenvoorbeelden met een opleidingsbedrag van € 1.000,-:

 • Je bent als organisatie BTW plichtig: De factuur bestaat uit het opleidingsbedrag (€ 1.000,-) + 21% BTW ( € 210,-). Het totale bedrag van de factuur is € 1.210,-. De BTW kan jouw organisatie weer terugvorderen bij de Belastingdienst.
 • Je bent vrijgesteld van BTW: De factuur bestaat uit het opleidingsbedrag (€ 1.000,-) + 10% opslag( € 100,-). Het totale bedrag van de factuur is € 1.100,-.

Om een BTW vrije factuur te ontvangen kun je dit aangeven bij het boeken van de opleiding. Let op: Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuze die je maakt, raadpleeg bij twijfel altijd een accountant of de belastingdienst.

Deze opleiding staat momenteel niet gepland, maar kan wel in-company worden gehouden. Meer weten? Bel of mail dan even voor nadere informatie.