Data analyse voor Lean

Een datagedreven Lean aanpak

Het gebruik van data en statistiek is sterk verbonden aan Lean Six Sigma. Maar dat betekent niet dat data analyse voor Lean minder relevant is. Integendeel. Met behulp van data analyse worden Lean projecten en programma’s effectiever en rendabeler.

Tijdens deze training van één dag leer je hoe jij data kunt gebruiken binnen Lean en PDCA-cycli. Van het selecteren van de juiste data tot het uitvoeren van de juiste statische analyses.

Voor wie is de training data analyse voor Lean?

Deze training is speciaal ontwikkeld voor iedereen die met enige regelmaat verbeterprojecten uitvoert – of wil gaan uitvoeren – aan de hand van de Lean filosofie. We behandelen de waarde van data binnen Lean en binnen de PDCA-cyclus. We verwachten dus dat je enige kennis hebt van Lean en de hulpmiddelen. Bijvoorbeeld doordat je een Orange Belt in Lean, Green Belt in Lean of Black Belt in Lean hebt afgerond.

Heb je geen Lean training afgerond, maar heb je wel enige ervaring met het gedachtegoed en de hulpmiddelen? Als je beschikt over basiskennis van Lean en PDCA dan is deze training geschikt voor jou. Twijfel je over jouw kennisniveau? Neem dan even contact met ons op via 020 – 345 3015 of inschrijven@upd.nl.

Wat ga je leren?

Tijdens deze training richten we ons op het gebruiken van data binnen een PDCA-cyclus. Dat betekent dat je leert:

 • Hoe je de data selecteert waarmee je de effectiviteit van jouw verbeterproject vergroot;
 • Waar je op moet letten bij het selecteren van data en het definiëren van KPI’s;
 • Hoe je data inzet in de verschillende fasen van de PDCA-cyclus;
 • Welke bekende statistische analyses je kunt gebruiken;
 • Welke software er beschikbaar is om je hierbij te ondersteunen;

Praktische toepassing geborgd door een praktijkcase

Bij UPD verzorgen we alleen trainingen als we zeker weten dat de deelnemers er na afloop direct resultaten mee kunnen boeken in de praktijk. Dat is voor deze training niet anders. Tijdens de training gebruiken we een ‘running case’. Dat betekent dat we stapsgewijs de theorie behandelen en na iedere stap de theorie direct toepassen op een praktijkcase. We gebruiken hier een fictieve praktijkcase voor.

Je leert dus niet alleen wat de waarde is van data analyse voor Lean, je leert ook direct hoe je dit in praktijk gebruikt.

Kosten en inschrijving

Als je meer wilt leren over hoe je data analyses toepast binnen Lean en PDCA, bedraagt de investering daarvoor € 795,- exclusief BTW. De prijs is voor een volledige dag training, lunch- en locatiekosten, en het benodigde trainingsmateriaal.

We verzorgen deze training enkele keren per jaar. Via het tabje bovenaan deze pagina kun je jouw inschrijving regelen, of een optie nemen. Een optie verplicht je tot niets, maar dan houden we wel vast een plekje voor je vrij.

Korting voor oud-cursisten

Heb jij bij ons een Lean training gevolgd of volg je nu een lean training bij ons? Dan krijg je van ons een fijne korting van € 100,- op deze data analyse voor Lean training. Je betaalt dan maar € 695,- exclusief BTW. Geef tijdens jouw inschrijving even aan welke training je gevolgd hebt en wij passen de prijs voor je aan!

Het programma voor de training Data analyse voor Lean start om 09:00 uur en eindigt rond 17:00 uur. Tijdens de training gebruiken we een running case, zodat je de theorie direct toepast in de praktijk. Deze case hebben we al helemaal uitgewerkt, je hoeft dus geen eigen materialen mee te brengen.

Gedurende de trainingsdag behandelen we de volgende onderwerpen:

 • Korte recap: Wat is data precies? En hoe zit de PDCA-cyclus in elkaar?
 • In welke fase van de PDCA-cyclus kan data helpen?
 • Introductie in statistiek en het gebruik van SigmaXL.
 • Welke datatypen zijn er? En welke type gebruik je waarvoor?
 • Wat is een meetsysteemanalyse en hoe gebruik je deze in de PDCA-cyclus?
 • Hoe kunnen we de data visueel weergeven?
 • Welke gangbare analyses zijn nuttig tijdens een PDCA-cyclus? En hoe voer je deze uit in SigmaXL?

SigmaXL

Tijdens deze training gebruiken we SigmaXL. Met deze add-on voor Excel voeren we de statistische analyses uit. SigmaXL biedt een gratis trial van de software die 30 dagen geldig is. Deze trial bevat alle functionaliteiten en is voldoende voor het gebruik tijdens deze training. Je ontvangt voorafgaand aan de training een handleiding voor installatie van deze software. Indien gewenst kun je via ons ook een lifetime-licentie van SigmaXL afsluiten.

De investering voor deze eendaagse training bedraagt € 795,-. Deze kosten zijn exclusief BTW en inclusief:

 • Lunch- en locatiekosten
 • Trainingsmateriaal

BTW- vrij factureren?

UPD is aangesloten bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Hierdoor kunnen wij onze trainingen vrij van BTW factureren, indien je als organisatie of particulier hiervoor in aanmerking komt. In dat geval vermeerderen we de prijzen die vermeld staan op onze website niet met 21% BTW. Wel rekenen we een toeslag van 10% die nodig is om de kosten voor deze mogelijkheid te dekken. Hieronder laten we dit zien aan de hand van 2 rekenvoorbeelden met een trainingsbedrag van € 1.000,-:

 • Je bent als organisatie BTW plichtig: De factuur bestaat uit het trainingsbedrag (€ 1.000,-) + 21% BTW ( € 210,-). Het totale bedrag van de factuur is € 1.210,-. De BTW kan jouw organisatie weer terugvorderen bij de Belastingdienst.
 • Je bent vrijgesteld van BTW: De factuur bestaat uit het trainingsbedrag (€ 1.000,-) + 10% opslag( € 100,-). Het totale bedrag van de factuur is € 1.100,-.

Om een BTW vrije factuur te ontvangen kun je dit aangeven bij het boeken van de training. Let op: Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuze die je maakt, raadpleeg bij twijfel altijd een accountant of de belastingdienst.

Klantreviews van deze Data Analyse voor Lean training:

  Sandra
  30-01-2024
  Beoordeling: 9/10
  Goed verhaal van de trainster. Informatief en fijn dat er geoefend kon worden. Inhoud zoals ik verwacht had.
  Stephany
  30-01-2024
  Beoordeling: 8/10
  Goede opbouw, lekker interactief, zeer fijne docente kaoutar!
  Anoniem
  04-12-2023
  Beoordeling: 8/10
  Compacte training om naast kwalitatieve informatie ook ondersteunende cijfermatige data te verkrijgen
  Anoniem
  7-6-2022
  Beoordeling: 8/10
  praktisch toepasbaar
  Pascal
  7-6-2022
  Beoordeling: 9/10
  Goede aansluiting op LEAN GB met mooie toevoeging hoe data te gebruiken bij de verschillende stappen in de PDCA.
  Anoniem
  7-6-2022
  Beoordeling: 7/10
  Opleiding Data analyse voor LEAN vult een behoefte in tussen LEAN en LEAN SIX SIGMA.

Locatie
Startdatum
Beschikkbaarheid
Prijs
 
Utrecht
23 sep 2024
Beschikbaar
€ 795
Den Bosch
23 sep 2024
Beschikbaar
€ 795
Utrecht
18 nov 2024
Beschikbaar
€ 795