Verandermanagement; wat is dat?

Wat is verandermanagement?

Een heldere introductie

Verandermanagement is de managementvorm die zich bezighoudt met veranderen van de structuur, cultuur en werkwijze binnen organisaties. Verandermanagement richt zich daarbij voornamelijk op het ‘hoe’ van veranderen. Oftewel, hoe kunnen we individuen voorbereiden, begeleiden en ondersteunen om veranderingen binnen de organisatie succesvol te laten zijn?

Verandermanagement

Mensen en organisaties zijn er in de regel niet op gericht om te veranderen. En dat is grappig, want wanneer je iemand vraagt of hij/zij wil veranderen, zal het merendeel hier positief op antwoorden. Totdat je de echte verandering probeert te bewerkstellingen, dan krijg je opeens te maken met onverwachte weerstand en tegenwerking.

Mensen maken het succes

Iedere professional die verandering of verbetering heeft geprobeerd te bewerkstelligen zal onderschrijven dat mensen het succes van een verandering maken of breken. De mate waarin een verandering wordt geaccepteerd en ondersteund is direct gerelateerd aan het succes. We zeggen niet voor niets ‘culture eats strategy for breakfast’. Verandermanagement is de discipline die gericht is op het begeleiden van veranderproces bij mensen. En daarmee is verandermanagement een cruciaal onderdeel van ieder verandertraject.

Verandermanagement en het vermogen om te veranderen

Veel mensen zien ‘verandering’ als een containerbegrip en dat maakt een inhoudelijke definitie lastig. ‘Verandering’ is gerelateerd aan begrippen en concepten als ‘organisatie-ontwikkeling’, ‘leren’ en ‘implementeren’. Deze associaties kloppen allemaal. Bij verandering gaat het om het varen van een nieuwe koers. Elke organisatie heeft te maken met haar eigen leercurve. Terugvallen, bijstellen en opnieuw beginnen, het hoort er allemaal bij. Vele complexe factoren spelen een rol, zowel op individueel niveau als op team- en organisatieniveau. Iedere organisatie heeft het vermogen om te veranderen, maar toch mislukken nog steeds veel pogingen om succesvol te veranderen.

Continue verbetering

De oplossing? ‘Verandering is de enige constante.’ Dit is geen dooddoener, maar een visie die meer en meer aan terrein wint. Organiseren en managen is ook ‘veranderen’, keer op keer. Steeds meer organisaties streven naar continue verbetering, lees continue verandering. In de ideale situatie is het een normaal onderdeel van de bedrijfsvoering. Verandermanagement is een integraal proces met niet langer alleen aandacht voor de technische aspecten en de organisatiestructuur. Nee, de ‘zachte kant’ van veranderen wordt steeds belangrijker. De medewerkers bepalen in grote mate het succes van een verandering. Want, hoe groter het draagvlak voor initiatieven, hoe beter het doorvoeren van de verandering zal verlopen.

Gratis kennismakingsworkshop

Verandering is niet kijken naar wat er allemaal verkeerd gaat. Nee, het is kijken naar kansen en mogelijkheden. Lean en Lean Six Sigma zijn methodes die je helpen om een veranderproces in goede banen te leiden.

Wil je weten wat er mogelijk is binnen jouw organisatie en hoe Lean en Six Sigma ondersteuning kunnen bieden? Wij organiseren regelmatig de gratis workshop ‘Wat is Lean Six Sigma?’.

Bekijk gratis workshop ☰

Vraag een vrijblijvend opleidingsadvies aan

Onze opleidingsadviseurs zitten klaar om je te helpen bij het vinden van de meest geschikte opleiding voor jouw doelstellingen. Je kunt eenvoudig contact opnemen via 020-345 3015. Liever gebeld worden? Laat dan je gegevens achter via onderstaand formulier en één van onze opleidingsadviseurs belt je terug op het door jou gekozen tijdstip.