Wat is verandermanagement?

Elke organisatie bereikt vroeg of laat het punt waarop het tijd is om de dingen anders aan te pakken. De manier van leidinggeven op een bepaalde afdeling werkt niet meer, het is tijd voor een nieuw productiesysteem of er zijn betere versies van de huidige CRM-software op de markt gekomen. Die momenten triggeren het opstarten van kwaliteitstrajecten of een cultuurverandering. Het beheersen en succesvol invoeren van veranderingen vraagt om een speciale aanpak. Waarom? Individuen en organisaties zijn er doorgaans niet op gericht te veranderen. Veranderingen vragen dus om goed management: verandermanagement.

Verandermanagement

Het vermogen om te veranderen

Veel mensen zien ‘verandering’ als een containerbegrip en dat maakt een inhoudelijke definitie lastig. ‘Verandering’ is gerelateerd aan begrippen en concepten als ‘organisatie-ontwikkeling’, ‘leren’ en ‘implementeren’. Deze associaties kloppen allemaal. Bij verandering gaat het om het varen van een nieuwe koers. Elke organisatie heeft te maken met haar eigen leercurve. Terugvallen, bijstellen en opnieuw beginnen, het hoort er allemaal bij. Vele complexe factoren spelen een rol, zowel op individueel niveau als op team- en organisatieniveau. Iedere organisatie heeft het vermogen om te veranderen, maar toch mislukken nog steeds veel pogingen om succesvol te veranderen.

Continue verbetering

De oplossing? ‘Verandering is de enige constante.’ Dit is geen dooddoener, maar een visie die meer en meer aan terrein wint. Organiseren en managen is ook ‘veranderen’, keer op keer. Steeds meer organisaties streven naar continue verbetering, lees continue verandering. In de ideale situatie is het een normaal onderdeel van de bedrijfsvoering. Verandermanagement is een integraal proces met niet langer alleen aandacht voor de technische aspecten en de organisatiestructuur. Nee, de ‘zachte kant’ van veranderen wordt steeds belangrijker. De medewerkers bepalen in grote mate het succes van een verandering. Want, hoe groter het draagvlak voor initiatieven, hoe beter het doorvoeren van de verandering zal verlopen.

Verandering is niet kijken naar wat er allemaal verkeerd gaat. Nee, het is kijken naar kansen en mogelijkheden. Lean en Six Sigma zijn methodes die je helpen om een veranderproces in goede banen te leiden.

Wil je weten wat er mogelijk is binnen jouw organisatie en hoe Lean en Six Sigma ondersteuning kunnen bieden? Wij organiseren regelmatig de gratis workshop ‘Wat is Lean Six Sigma?’ Daarnaast kun je altijd contact met ons opnemen via 020-345 3015 of via het formulier hieronder.

Verder Lezen?

Het is tijd om te veranderen, te verbeteren, te excelleren. Klinkt mooi toch? Maar hoe pakt u dat nu precies aan? In de volgende artikelen helpen we u op weg:


Waarom vertonen mensen weerstand?

Chris Hans Dirks werkt als Master Black Belt bij UPD. Als consultant heeft hij uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van continu verbeteren.

Chris Hans deelt een deel van deze ervaring met u in dit artikel. Hij maakt op een leuke manier de weerstandslagen van medewerkers inzichtelijk.

Profiteer van zijn kennis en zorg dat u de weerstand van medewerkers voor bent!


Verandermanagement Modellen

Elke medewerker bezit een talent. Iets waar hij of zij echt heel goed in is. Een skill die het verschil kan maken. Wat is dat talent? Hoe zorg je ervoor dat kwaliteiten van een medewerker tot zijn recht komen binnen een team? Dit hoef je niet helemaal zelf uit te vogelen.

Bekijk hier tientallen modellen en instrumenten die helpen om het beste in je team naar boven te halen.


Wat is de sleutel tot succes?

De rol van het menselijk gedrag heeft een doorslaggevende betekenis bij het succesvol doorvoeren van Verandermanagement. Echter als medewerkers de veranderingen niet accepteren dan verandert er weinig.

U wilt toch niet dat gedragsverandering een ondergeschoven kindje wordt? Hier leest u hoe u de valkuilen bij gedragsverandering kunt herkennen en voorkomen.


Six Sigma
Menu