Leidinggeven op afstand

Geef hybride werken vorm als leidinggevende

We werken allemaal steeds meer vanuit andere locaties dan op kantoor. Hybride werken – waarin werken op afstand wordt gecombineerd met werken vanuit kantoor – is de nieuwe standaard. Werken op afstand stelt leidinggevenden voor een hele set aan nieuwe uitdagingen.

Leidinggeven op afstand

Benut jij al nieuwe mogelijkheden? Of blijf je hangen in (tijdelijke) onmogelijkheden?

Aansturing, verbondenheid, het benutten van talent en monitoren van de resultaten in een virtuele wereld is anders dan leidinggevenden gewend zijn. Van managen bij de koffieautomaat naar managen via Zoom.

Waar dat vooraf vanzelfsprekend leek, blijkt het in de praktijk een stuk lastiger. Teams vallen als los zand uit elkaar, structuur ontbreekt in de samenwerking, de betrokkenheid van medewerkers neemt af en de onderlinge verbondenheid vermindert. Je weet dat werk veranderlijk is. Maar hoe bewust bekwaam ben jij in het benutten van de nieuwe mogelijkheden?

Hoe ben jij als leider omgegaan met de nieuwe mogelijkheden van het thuiswerken of hybride werken? Of blijf je hangen in de onmogelijkheden van offline, zoals het plannen van teambuildingactiviteiten?

TIP!

Zijn er meer mensen binnen jouw team of organisatie die deze opleiding willen volgen? Dan zijn onze ‘Incompany trainingen’ vaak voordeliger en efficiënter.

Meer weten?

Lees dan hier verder »

Leiderschap op afstand

In deze tweedaagse opleiding helpen we leiders om ook op afstand effectief te zijn. Een leider moet in hybride werken in staat zijn om haar/zijleiderschap op afstand vorm te geven, het team op afstand te begeleiden en te ontwikkelen. Tools en technieken voor leiderschap op afstand zijn er in overvloed. Bijvoorbeeld het transparant maken van de workload, door middel van online planborden. Veel teams zijn hier afgelopen jaar mee begonnen. Wat veelal wordt vergeten is het nieuwe gedrag en leiderschap wat komt te kijken bij deze nieuwe manier van werken.

Leiderschap op afstand = regie over eigen leiderschap + teams begeleiden met communicatie en ritmiek in werken op afstand + gestructureerd gebruikmaken van beschikbare online tools & technieken.

Voor wie is deze opleiding?

Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor managers, leidinggevenden, teamcoaches, project managers die teams (bege)leiden op afstand. Het programma is gericht op leiders die geloven in een coachende vorm van leidinggeven, waarbij de ontwikkeling van medewerkers en het team een belangrijk onderdeel is van de werkzaamheden. De opleiding is toepasbaar voor leiders van teams van vrijwel iedere grootte, van 1-2 medewerkers tot business unit managers.

Benodigde voorkennis

Je hebt voor deze opleiding geen specifieke voorkennis nodig. Tijdens de opleiding behandelen we aantal best-practices uit bewezen filosofieën als Agile en Lean. Dus behalve de kennis en vaardigheden die je leert om effectiever leiding te geven op afstand, maak je ook direct kennis met deze filosofieën.

Het programma bestaat uit veel oefenen, leren in de praktijk dus. Het programma vindt remote plaats. Voorafgaand aan de training krijg je voorbereidend materiaal opgestuurd. Tussen de twee trainingsdagen in is er tijd om met het geleerde aan de slag te gaan.

Voorbereiding

 • De rol van een leidinggevende bij leidinggeven op afstand
 • Een effectief team zijn bij hybride werken
 • Wat is volgens jou belangrijk bij leidinggeven op afstand?

Dag 1: hoe geef ik vorm aan mijn leiderschap op afstand?

 • Wat doet remote en hybride werken met jou als leidinggevende en als mens?
 • Wat is leiderschap op afstand?
 • Wat zijn de pijlers van succesvol leiderschap op afstand?
 • Wat zijn jouw sterktes en valkuilen als leider op afstand?
 • Wat zijn de rollen van een leider en wat heeft dat voor invloed op jouw team?
 • Hoe begeleidt je het team door verandering?
 • Opdracht voor dag 2: wat zijn de behoeften van jouw team?

Dag 2: hoe leid ik mijn team op afstand?

 • Bespreken uitkomsten van de experimenten
 • Hoe creëer je psychologische veiligheid in werken op afstand?
 • Hoe organiseer je het gesprek over werkzaamheden en teamdoelen?
 • Online faciliteren: tools & technieken die toepasbaar zijn binnen jouw werkomgeving
 • Hoe motiveer je mensen en stimuleer je betrokkenheid en eigenaarschap?
 • Hoe stimuleer je je team zich te blijven ontwikkelen?
 • Doorontwikkeling van jouw leiderschap op afstand

Aan het einde van de opleiding ontvangen de deelnemers het deelnamecertificaat “Leidinggeven op afstand”

De investering voor deze tweedaagse opleiding bedraag € 1.395,- exclusief BTW.

BTW- vrij factureren?

UPD is aangesloten bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Hierdoor kunnen wij onze opleidingen vrij van BTW factureren, indien je als organisatie of particulier hiervoor in aanmerking komt. In dat geval vermeerderen we de prijzen die vermeld staan op onze website niet met 21% BTW. Wel rekenen we een toeslag van 10% die nodig is om de kosten voor deze mogelijkheid te dekken. Hieronder laten we dit zien aan de hand van 2 rekenvoorbeelden met een opleidingsbedrag van € 1.000,-:

 • Je bent als organisatie BTW plichtig: De factuur bestaat uit het opleidingsbedrag (€ 1.000,-) + 21% BTW ( € 210,-). Het totale bedrag van de factuur is € 1.210,-. De BTW kan jouw organisatie weer terugvorderen bij de Belastingdienst.
 • Je bent vrijgesteld van BTW: De factuur bestaat uit het opleidingsbedrag (€ 1.000,-) + 10% opslag( € 100,-). Het totale bedrag van de factuur is € 1.100,-.

Om een BTW vrije factuur te ontvangen kun je dit aangeven bij het boeken van de opleiding. Let op: Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuze die je maakt, raadpleeg bij twijfel altijd een accountant of de belastingdienst.

Klantreviews van deze training Leidinggeven op afstand:

  Simon
  25-4-2022
  Beoordeling: 7/10
  Interessant, maar 2 volle dagen vond ik wat veel tijdsinvestering voor de concrete uitkomsten.
  Pascal
  5-4-2022
  Beoordeling: 8/10
  Veel open communicatie en goede onderwerpen.
  Anoniem
  5-4-2022
  Beoordeling: 8/10
  De besproken punten waren relevant en de begeleiding was prima.
  Renee
  5-4-2022
  Beoordeling: 8/10
  leuk, leerzaam en gezellig
  Anoniem
  25-6-2021
  Beoordeling: 8/10
  Leerzame tweedaagse met goede balans tussen 'theorie' en interactie/ oefening. Inzichten verkregen en leerervaringen opgedaan op het onderwerp.

Deze opleiding staat momenteel niet gepland, maar kan wel in-company worden gehouden. Meer weten? Bel of mail dan even voor nadere informatie.