Training omgaan met weerstand

In 2 dagen leren omgaan met defensiviteit

Om succesvol verbetertrajecten te kunnen uitvoeren zal je op een goede manier met weerstand of defensiviteit moeten omgaan. Deze training laat je op een andere manier kijken naar weerstand; zowel bij jezelf als bij anderen. Je leert weerstand in een vroeg stadium boven tafel te krijgen, bespreekbaar te maken en te voorkomen dat je de weerstand door je eigen defensiviteit onbedoeld vergroot. Je eigen defensieve neigingen bevatten alle informatie die je nodig hebt om effectiever te worden!

“Pas toen ik het in mijn team aandurfde om de weerstand die bij sommigen speelde echt te bespreken, merkte ik dat er weer bereidheid was om gezamenlijk naar de toekomst te kijken. Puur omdat ik het serieus nam.”

TIP!

Zijn er meer mensen binnen jouw team of organisatie die deze opleiding willen volgen? Dan zijn onze ‘Incompany trainingen’ vaak voordeliger en efficiënter.

Meer weten?

Lees dan hier verder »

Wat is weerstand?

Het probleem begint eigenlijk al bij het woord; de weerstand zit per definitie – lijkt het – bij de ander. In de context van defensiviteit, blijkt weerstand altijd bij beide actoren aanwezig te zijn. De een legt het telkens opnieuw uit, omdat hij overtuigd is van zijn gelijk en terwijl de ander steeds aan het ‘ja-maar’-en is. Beide zijn defensief, voelen zich niet gehoord en vinden waarschijnlijk dat de ander niet goed luistert en in ‘de weerstand zit’.

Weerstand is dus niet iets van de ander, maar iets van jou én de ander. Het leren herkennen en omgaan met defensiviteit bij jezelf en anderen, is cruciaal om een effectieve projectleider, adviseur, coach, teamleider of coördinator te zijn. Vaak wordt weerstand gezien als iets waar je beter niet op in kunt gaan, maar als je het niet adresseert kan het steeds erger worden, in ieder geval in jouw hoofd. De kracht zit juist in het bespreekbaar maken en benutten van de weerstand in dit proces. In de training oefen je samen met de acteurs verschillende manieren om dit te doen.

Hoe herken je dat je de training Omgaan met Weerstand goed kunt gebruiken?

 • Afspraken worden niet nagekomen, maar wel toegezegd.
 • Je ervaart frustratie, teleurstelling of boosheid, maar je vindt het lastig dat beheerst te uiten.
 • Je ervaart stress en spanning in het werken met een groep; je voelt dat je hartslag en ademhaling versnellen.
 • Deelnemers blijven hun (kritische) vragen herhalen, waardoor de boel niet lijkt op te schieten.
 • Teamleden laten non-verbaal merken dat ze het niet eens zijn met wat er wordt gezegd; herhalen steeds hun argumenten en dreigen af te haken.
 • Achterhaalde werkwijzen worden in standgehouden, ook al zijn er betere alternatieven voorgelegd.

“Weerstand kan, mits er goed mee wordt omgegaan, heel functioneel zijn. Als je het opvat als een vorm van feedback, kan het je juist helpen effectiever gedrag in te zetten.”

Voor wie is het?

Deze training is bedoeld voor projectleiders, teamleiders, coördinatoren, procesbegeleiders en coaches die in hun praktijk effectiever hun rol willen spelen. Mocht je zeker willen weten of het iets voor je is, neem dan even contact met ons op.

Wat levert het op?

 • Je gaat signalen van weerstand sneller herkennen bij jezelf en anderen.
 • Je hebt een aanpak beschikbaar om weerstand om te buigen in een productieve samenwerking.
 • Je leert weerstand te benutten om je eigen handelen bij te sturen.
 • Je kunt zo met meer zelfvertrouwen reageren op lastige situaties zonder defensiviteit op te roepen.
 • Je bent beter in staat psychologische veiligheid te creëren, waardoor open gesprekken mogelijk worden.

De Training ‘Omgaan met weerstand’ bestaat uit twee dagen en heeft een gelimiteerde groepsgrootte van 8 tot 12 deelnemers. De dagdelen worden verzorgd door een trainer en een acteur.

Voorbereiding

Je schrijft een case over een lastige gesprekssituatie waarin je met weerstand te maken had en een ongewenst resultaat boekte. Van tevoren ontvang je het artikel “Eerste hulp bij Ongewenste Resultaten” om je voor te bereiden op de theorie.

Dag 1

 • Achtergronden over defensiviteit en weerstand aan de hand van korte interactieve scènes.
 • Introductie in de Reflecteren in Actie methodiek om lastige (groeps)gesprekken om te buigen in productieve gesprekken.
 • Analyse van de case-situaties samen met de andere deelnemers: single en double loop learning.
 • Oefenen van verschillende interventietechnieken: je gedachten en gevoelens inbrengen, specifiek worden, parafraseren, paradoxaal interveniëren.
 • Ontwerpen van actie-experimenten: het voorbereiden van een interventie in je eigen praktijk die je weer inbrengt op de terugkomdag

Dag 2: de terugkomdag

Alle deelnemers brengen hun ervaringen in met hun actie-experiment en we gaan dieper in op interventietechnieken als er bijvoorbeeld heftige emoties in het geding zijn. We oefenen met de groep in het faciliteren van lastige groepen.

Na het doorlopen van de training ontvang je een ‘Certificate of Training’.

De investering voor deze training is € 995,- exclusief BTW. Dit bedrag is inclusief het lesmateriaal, locatiekosten en lunch.

BTW- vrij factureren?

UPD is aangesloten bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Hierdoor kunnen wij onze opleidingen vrij van BTW factureren, indien je als organisatie of particulier hiervoor in aanmerking komt. In dat geval vermeerderen we de prijzen die vermeld staan op onze website niet met 21% BTW. Wel rekenen we een toeslag van 10% die nodig is om de kosten voor deze mogelijkheid te dekken. Hieronder laten we dit zien aan de hand van 2 rekenvoorbeelden met een opleidingsbedrag van € 1.000,-:

 • Je bent als organisatie BTW plichtig: De factuur bestaat uit het opleidingsbedrag (€ 1.000,-) + 21% BTW ( € 210,-). Het totale bedrag van de factuur is € 1.210,-. De BTW kan jouw organisatie weer terugvorderen bij de Belastingdienst.
 • Je bent vrijgesteld van BTW: De factuur bestaat uit het opleidingsbedrag (€ 1.000,-) + 10% opslag( € 100,-). Het totale bedrag van de factuur is € 1.100,-.

Om een BTW vrije factuur te ontvangen kun je dit aangeven bij het boeken van de opleiding. Let op: Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuze die je maakt, raadpleeg bij twijfel altijd een accountant of de belastingdienst.

Klantreviews van deze opleiding:

  Mieke
  13-11-2023
  Beoordeling: 9/10
  Fijn dat we naast theorie ook met rollenspellen de theorie gingen toepassen.
  Anoniem
  11-04-2023
  Beoordeling: 9/10
  Goede inhoudelijke cursus met veel persoonlijke aandacht
  Peter
  22-11-2022
  Beoordeling: 9/10
  Interessante materie, op een toegankelijke manier gegeven. Goede opbouw van theorie op dag 1 en praktijkcasusses op dag 2, waardoor alle puzzelstukjes op hun plek vallen
  Anoniem
  22-11-2022
  Beoordeling: 9/10
  Ja, was gewoon een heel goede training. qua materiaal, training en coaching
  Anoniem
  22-11-2022
  Beoordeling: 8/10
  8
  Bregt
  22-11-2022
  Beoordeling: 7/10
  Inhoudelijk erg goed, wel erg vol voor wat betreft het programma
  Anoniem
  28-9-2021
  Beoordeling: 8/10
  De uitleg was heel duidelijk. Het rollenspel wat er gedaan was zeer verhelderend en leerzaam
  Martijn
  28-9-2021
  Beoordeling: 7/10
  handige tips en uitleg over het omgaan met weerstand
  Cynthia
  28-9-2021
  Beoordeling: 8/10
  Goede indeling, goede informatie, goede docenten, goede locatie
  Michel
  17-5-2021
  Beoordeling: 9/10
  goede balans tussen theorie en praktijk

Locatie
Startdatum
Beschikkbaarheid
Prijs
 
Utrecht
09 sep 2024
lesdagen Lesdagen:
 1. ma 09 sep 2024
 2. ma 23 sep 2024
Beschikbaar
€ 995
Den Bosch
09 sep 2024
lesdagen Lesdagen:
 1. ma 09 sep 2024
 2. ma 23 sep 2024
Beschikbaar
€ 995
Utrecht
26 nov 2024
lesdagen Lesdagen:
 1. di 26 nov 2024
 2. di 10 dec 2024
Beschikbaar
€ 995