Training Situationeel Leiderschap

Word een effectievere leider door de verschillen te benutten

Als leidinggevende in de huidige tijd wordt er veel van je verwacht. Je bent verantwoordelijk voor het geven van richting en sturing, voor het ontwikkelen van mensen en er wordt van jou verwacht dat jij de teamdynamiek vormgeeft. Je komt er dan al snel achter dat niet iedereen hetzelfde is en iedereen anders reageert op jouw leiderschap.

Situationeel Leiderschap

Tijdens de training Situationeel Leiderschap gaan we met dit gegeven aan slag. Je leert hoe je meer flexibiliteit krijgt in jouw leiderschapsstijl en deze beter aan kunt laten sluiten bij verschillende mensen.

Training Situationeel Leiderschap in vogelvlucht

 • Voor: Iedere direct leidinggevende, leidinggevenden zonder hiërarchische rol (projectleiders, programmamanagers), lijnmanagers.
 • Wat: Leer om jouw leiderschapsstijl aan te passen op verschillende mensen en vergroot jouw effectiviteit als leidinggevende.
 • Duur: 2 dagen
 • Kosten: € 1.395,-
 • Bijzonderheden: Als onderdeel van deze training wordt er een assessment gedaan van jouw teamrollen. Tijdens de training breng je – indien gewenst – jouw eigen case in die we gaan behandelen. Tijdens de training Situationeel Leiderschap gaan we oefenen met acteurs, zo kun je in een veilige omgeving oefenen met de nieuwe kennis.

Het belang van situationeel leiderschap

Als leidinggevende heb je een eigen stijl. Maar jouw medewerkers ook! En deze stijlen sluiten niet altijd op elkaar aan. Dat is helemaal niet erg, maar kan wel voor lastige situaties zorgen. Het kan er namelijk voor zorgen dat jouw leiderschap minder effectief is, het team niet optimaal presteert of medewerkers niet hun volledige potentie benutten.

Door jouw leiderschapsstijl aan te passen aan de behoeften van de medewerker vergroot je jouw eigen effectiviteit en die van de medewerker. Door flexibiliteit in jouw leiderschapsstijl te krijgen kun je eenvoudiger verschillende mensen aansturen en versnel je de ontwikkeling en groei van de medewerkers. Daarbij zul je merken dat mensen meer betrokken raken en sneller eigenaarschap nemen.

Situationeel Leiderschap in de praktijk

De term Situationeel Leiderschap wordt vaak verbonden aan het onderzoek van Hersey en Blanchard en hun vermaarde onderzoek ‘The life cycle of leadership’. Ze beschrijven hierin de relatie tussen de taakvolwassenheid en de benodigde ondersteuning en instructie. Door aan te sluiten op de kennis en motivatie voor een specifieke taak kan meer effectiviteit bereikt worden.

In onze training Situationeel Leiderschap gaan we nog iets verder. Voor ons gaat Situationeel Leiderschap namelijk ook over omgaan met de verschillen in karakter tussen een medewerker en jouzelf als leidinggevende. Wil je meer weten over hoe wij tegen Situationeel Leiderschap aankijken? Lees dan hier het artikel: Wat is Situationeel Leiderschap. De Engelse psycholoog Meredith Belbin, die elf jaar lang onderzoek deed naar de effectiviteit van teams, vond negen zogenoemde teamrollen: combinaties van eigenschappen, die staan voor complementaire samenwerkingsstijlen.

Jouw teamrol bepaalt voor een deel hoe je reageert op bepaalde situaties, hoe je mensen aanstuurt en hoe je communiceert. Dat geldt net zo goed voor de medewerkers. En dat maakt het logisch dat dit niet altijd even goed op elkaar aansluit. Waar de ene medewerker het heel fijn vindt als je hele concrete verwachtingen neerlegt, zal een ander hierdoor hier een verstikkend gevoel van krijgen.

Door als leidinggevende aan te sluiten op de kwaliteiten en beperkingen van zijn of haar teamrollen kun je het beste uit elke medewerker halen.

Tijdens deze training geven we je dus niet alleen inzicht in de theorie van Hersey en Blanchard maar leren we je ook om verschillen van mensen te herkennen, te erkennen én te benutten.

Wanneer is deze training iets voor jou?

De training Situationeel Leiderschap is geschikt voor iedere direct leidinggevende, lijnmanager, teamlead en leidinggevende zonder hiërarchische rol (bijvoorbeeld projectleiders). De training helpt je bij het oplossen van vraagstukken als:

 • Hoe kan ik als projectleider mensen beter in beweging krijgen?
 • Hoe kan ik beter aansluiting vinden bij mensen om ze in beweging te krijgen?
 • Hoe kan ik flexibiliteit in mijn leiderschapsstijl krijgen om verschillende mensen aan te sturen?
 • Waarom neemt mijn team geen eigenaarschap over de resultaten en kwaliteit?

Wat je gaat leren tijdens deze training

We behandelen uitgebreid de theorie over Situationeel Leiderschap. We maken hierbij direct de vertaalslag naar de praktijk; wat betekent dit voor jou als leidinggevende? Daarnaast leer je in deze training om karakterprofielen te herkennen en je leiderschapsstijl erop aan te passen. Hierdoor weet je voor het team als geheel de diversiteit beter te benutten en voelt elk teamlid zich betrokken en gewaardeerd, omdat hij of zij ‘in zijn kracht gezet wordt’. Als gevolg bereik je een hoge mate van inclusiviteit binnen jouw team; iedereen komt tot zijn recht!

Tijdens de training leer je:

 • Hoe je jouw leiderschapsstijl aanpast aan de behoeften van de medewerkers;
 • Hoe je flexibiliteit inbouwt in jouw leiderschapsstijl;
 • Wat jouw natuurlijke neigingen zijn als leidinggevende en welke valkuilen hierbij horen;
 • Hoe je een open en lerende houding stimuleert;
 • Wat de theorieën van Hersey & Blanchard en Belbin precies inhouden;
 • Wat jouw eigen ontwikkelingsmogelijkheden als leidinggevende nog zijn.

TIP!

Zijn er meer mensen binnen jouw team of organisatie die deze opleiding willen volgen? Dan zijn onze ‘Incompany trainingen’ vaak voordeliger en efficiënter.

Meer weten?

Lees dan hier verder »

Hoe zit het programma eruit?

De training bestaat uit twee dagen en een intensieve voorbereiding. De praktische toepassing staat centraal.

Voorbereiding

In de voorbereiding op deze training nemen we een drietal testen bij je af. Dit zijn de testen die Belbin ook gebruikte bij zijn onderzoek op Cambridge. Nadat je de testen hebt ingevuld ontvang je een boekje met de uitleg van de teamrollen en achtergronden over het model, daarnaast ontvang je een boekje over het coachen van (andere) teamrollen. In een individueel gesprek koppelen we de testresultaten terug en bepalen we jouw beste teamrollen. Voorafgaand aan het gesprek ontvang je ook een verklarend rapport van de belangrijkste test, de 16PF®. De 16PF® persoonlijkheidsvragenlijst staat wereldwijd bekend als één van de meest valide en nauwkeurige voorspellers van menselijk gedrag.

Dag 1

 • Leren over achtergronden van de modellen van Hersey en Blanchard en Belbin aan de hand van een aantal interactieve scenes met twee acteurs die worden geregisseerd door de deelnemers.
 • Verkennen van een aantal wetmatigheden in teamdynamiek en aansturing aan de hand van samenwerkingsoefeningen.
 • Maken van een inschattingsoefening van de teamrollen van je eigen (project)team, sterkte-zwakteanalyse van elke medewerker.
 • Verdiepen van jouw 16PF®-profiel door intervisie in kleine groepjes: op zoek naar de verschillen.

Dag 2

 • De tweede dag staat in het teken van zoveel mogelijk zelf toepassen. Jouw eigen casus met een of meer medewerkers staat centraal.
 • Gedragsalternatieven oefenen met een acteur en deze evalueren.
 • Analyseren van typische gedragspatronen in het omgaan met andere teamrollen.
 • Aanzet maken tot een ontwikkelplan van jouzelf als leidinggevende.
 • Maken van Plan van Aanpak Situationeel Leidinggeven voor jouw team.

Na het doorlopen van de training ontvang je een ‘Certificate of Training’.

Investeringsoverzicht

De investering voor deze training bedraagt € 1.395,- exclusief BTW. Dit is inclusief het lesmateriaal, de locatiekosten, de testserie en het persoonlijke terugkoppelgesprek van 1 uur.

BTW- vrij factureren?

UPD is aangesloten bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Hierdoor kunnen wij onze opleidingen vrij van BTW factureren, indien je als organisatie of particulier hiervoor in aanmerking komt. In dat geval vermeerderen we de prijzen die vermeld staan op onze website niet met 21% BTW. Wel rekenen we een toeslag van 10% die nodig is om de kosten voor deze mogelijkheid te dekken. Hieronder laten we dit zien aan de hand van 2 rekenvoorbeelden met een opleidingsbedrag van € 1.000,-:

 • Je bent als organisatie BTW plichtig: De factuur bestaat uit het opleidingsbedrag (€ 1.000,-) + 21% BTW ( € 210,-). Het totale bedrag van de factuur is € 1.210,-. De BTW kan jouw organisatie weer terugvorderen bij de Belastingdienst.
 • Je bent vrijgesteld van BTW: De factuur bestaat uit het opleidingsbedrag (€ 1.000,-) + 10% opslag( € 100,-). Het totale bedrag van de factuur is € 1.100,-.

Om een BTW vrije factuur te ontvangen kun je dit aangeven bij het boeken van de opleiding. Let op: Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuze die je maakt, raadpleeg bij twijfel altijd een accountant of de belastingdienst.

Klantreviews van deze training Situationeel leidinggeven:

  Nienke
  03-06-2024
  Beoordeling: 8/10
  Duidelijke uitleg met praktische tools en meteen oefenen
  Nick
  03-06-2024
  Beoordeling: 8/10
  Goed uitgelegd en ik vond het fijn dat de groep niet te groot was
  Frederik
  05-12-2023
  Beoordeling: 8/10
  Fijne balans tussen theorie en praktijk.
  Anoniem
  05-09-2023
  Beoordeling: 9/10
  Ik vond de docenten heel goed, ze legden de theorie goed uit en door de eigen cases te behandelen snap ik goed waar ik in vervolg op moet letten in gesprekken
  Maarten
  05-09-2023
  Beoordeling: 9/10
  Prima training met genoeg diepte, theorie en praktijk om mee te nemen in de praktijk
  Anne
  05-09-2023
  Beoordeling: 8/10
  Goed om vooral eens een moment stil te staan bij je eigen bedrijfsprofielen en de theorie erachter, maar dit op de tweede dag ook in de praktijk te kunnen oefenen met rollenspellen.
  Anoniem
  16-03-2023
  Beoordeling: 9/10
  Goede docenten, gedegen inhoud
  Jeroen
  16-03-2023
  Beoordeling: 9/10
  Juiste verhouding theorie en gelegenheid om praktijk te oefenen.
  Lieke
  16-03-2023
  Beoordeling: 8/10
  Had een dag langer mogen duren, omdat de theorie niet helemaal behandeld kon worden op de eerste dag. Ook was er onvoldoende tijd om 6 cases te behandelen op de 2e dag (Gelukkig waren er maar 4 ingeleverd). Fijn om eerst een assessment te doen, dan theorie te behandelen en vervolgens rollenspellen te spelen. Had nog wel meer willen oefenen met rollenspellen.
  Anouskha
  26-9-2022
  Beoordeling: 8/10
  Vooral ook de Belbin testen dragen bij aan herkenning tijdens de opleiding.
  Joshuah
  26-9-2022
  Beoordeling: 8/10
  Goede mix van theorie en oefening in de praktijk. Leuke trainers die een mooie connectie maakten
  Jurgen
  26-9-2022
  Beoordeling: 9/10
  Goede en inspirerende opleiding o.l.v. goede trainers
  Kim
  7-6-2022
  Beoordeling: 9/10
  Leerzaam en voldoende ruimte om vragen te stellen en casussen te oefenen.
  Fenna
  7-6-2022
  Beoordeling: 9/10
  De diepte in gaan met Belbin team rollen, situationeel leiderschap en je gesprek uitkomsten verbeteren gaf mooie en nieuwe inzichten!
  Frank
  7-6-2022
  Beoordeling: 8/10
  Prettig en professioneel
Locatie
Startdatum
Beschikkbaarheid
Prijs
 
Utrecht
16 sep 2024
lesdagen Lesdagen:
 1. ma 16 sep 2024
 2. ma 30 sep 2024
Beschikbaar
€ 1.395
Eindhoven
16 sep 2024
lesdagen Lesdagen:
 1. ma 16 sep 2024
 2. ma 30 sep 2024
Beschikbaar
€ 1.395
Utrecht
04 nov 2024
lesdagen Lesdagen:
 1. ma 04 nov 2024
 2. ma 18 nov 2024
Beschikbaar
€ 1.395