Black Belt in Lean training

12 dagen | Strategisch & Tactisch | Internationaal geaccrediteerd

Als Black Belt in Lean ben je een drijver van verandering. Je bent in staat om grote Lean transformaties te begeleiden, zowel op de gedragskant als het verbeteren van de processen in de organisatie.

Om deze rol effectief in te vervullen heb je een hele specifieke skillset nodig die we je tijdens deze opleiding geven. We geven je niet alleen diepe inhoudelijke kennis van de Lean filosofie, maar we leren je ook hoe je Green Belts in Lean begeleidt en hoe je een effectieve sparringspartner op strategisch niveau wordt.

Opbouw van de Black Belt in Lean opleiding

Deze opleiding is een combinatie van de Green Belt in Lean en de Lean Upgrade Green to Black Belt. Heb jij al een Green Belt op zak? Dan hoef je enkel de upgrade te doen om als Black Belt aan de slag te kunnen.

Tijdens de Black Belt opleiding leer je dus eerst alles op Green Belt niveau, dit helpt je later weer bij de begeleiding van de Green Belts tijdens verbeterinitiatieven. Vervolgens gaan we in de upgrade een verdieping doen op de kennis en voegen we elementen als Policy Deployment, Management Principes, Advanced Value Stream Mapping, facilitation skills en stakeholdermanagement toe.

Aan het einde van de opleiding krijg je één certificaat: Black Belt in Lean.

Informatie voor inschrijving

Deze opleiding bestaat uit 2 onderdelen. Wanneer jij je via deze pagina inschrijft voor een Black Belt in Lean nemen wij contact met je op om de opleidingsdata van de verschillende onderdelen te bespreken.

Je kunt zelf de startdata van de Green Belt in Lean en de Lean Upgrade Green to Black Belt bekijken, of je laat het ons uitzoeken voor je; wel zo makkelijk. Heb je hier vragen over? Neem dan even contact met ons op via 020 – 345 3015.

Wat kun je als Black Belt in Lean?

Verbeteraars met een Black Belt in Lean op zak, zijn ‘drijvers van verandering’. Zij zijn in staat om een Lean transformatie te begeleiden en daarbij te sturen op zowel de gedragskant als de procesverbetering in de organisatie.

Wat ga je leren tijdens de Black Belt in Lean Opleiding?

Tijdens deze opleiding krijg je diepe inhoudelijke kennis van Lean. Je leert hoe je deze kennis in de praktijk brengt op Green Belt niveau en hoe je tegelijkertijd deze kennis gebruikt om de Belts binnen jouw organisatie effectief te begeleiden.

Je wordt klaargestoomd om complexe Lean transformaties te begeleiden. Met complex bedoelen we projecten die afdelingen overstijgen en/of een groot verbeterpotentieel hebben (meer dan € 100.000,-).

Verder leren we je alles wat je nodig hebt om mensen te begeleiden op de verbeterreis en om als strategisch adviseur aan de slag te gaan. Hiervoor maken we een effectieve mix tussen methodische kennis en kennis op het gebied van verandermanagement.

Tijdens deze training staat jouw te maken persoonlijke ontwikkelingsplan centraal. Op de eerste dag ga je hier direct mee aan de slag. Van alle onderwerpen die de revue passeren vragen wij je om te benoemen wat jij zelf kunt verbeteren, jouw leiding gevende kan verbeteren of wat goed zou zijn voor de organisatie waarin jij werkt. Langs deze drie assen vragen wij je de geleerde stof toe te passen in de praktijk. Desgewenst kun je hier uiteraard ondersteuning bij krijgen en is er voldoende ruimte tijdens de les om hier met elkaar van gedachten te wisselen en ervaringen te delen.

Enkele onderdelen waar we uitgebreid bij stil staan:

 • Systeemdenken: verschillen tussen Scientific management en Systeemdenken, Redesign van het systeem;
 • Reflecteren in Actie, Belbin teamrollen, 14 management principes MMO;
 • Policy Deployment: Opzetten, uitrollen en opvolgen van een Lean programma in een bedrijf;
 • Value Stream Mapping in een service omgeving: Lean in service en administratieve omgeving en welke variaties zijn er ten opzichte van een productie omgeving;
 • Value Stream Mapping advance: Verschillende producten / diensten door één waardestroom;
 • Verbeter- en coachings Kata;
 • Training Within Industrie: hoe maak je een goede werkinstructie en hoe geef je deze;
 • Accounting voor Lean.

TIP!

Zijn er meer mensen binnen jouw team of organisatie die deze opleiding willen volgen? Dan zijn onze ‘Incompany trainingen’ vaak voordeliger en efficiënter.

Meer weten?

Lees dan hier verder »

Hoe werken wij?

Bij UPD staat jouw maximale leerrendement centraal. Daarom hanteren we voor deze opleiding een combinatie van e-learning met praktijkgerichte lesdagen. Het theoriegedeelte van de opleiding is digitaal beschikbaar (en blijft dit gedurende een periode van één jaar). Zo heb jij de vrijheid om de lesstof te bestuderen waar en wanneer jou dat het beste uitkomt. Zo lang je wilt, en zo vaak je maar wilt. Voor het praktijkdeel kom je naar een training op locatie waarin je met andere deelnemers de kneepjes van het vak leert.

Van ellenlange PowerPointpresentaties zijn wij geen fan, dus tijdens de lesdagen gaan de trainers actief met je aan de slag. Dat betekent veel oefenen met de theorie, simulaties beleven en praktisch aan de slag in kleine groepjes. Alle trainers hebben ruime ervaring in het implementeren van verandertrajecten en weten heel goed hoe zij hun praktijkkennis aan jou kunnen overbrengen. Laat je inspireren door hun energie!

Coaching op je werkplek

Om het maximale uit je training te halen, raden we je aan om gebruik te maken van coaching. Samen met een coach pas je je verbeterkracht nóg beter toe, waardoor je nieuwe kennis veel beter beklijft. Uit eigen ervaring raden wij 24 uur coaching aan voor je projecten, de kosten hiervoor zijn € 3.960,- inclusief praktijkcertificering.

Schrijf je in voor deze opleiding

inschrijven

Heb je nog vragen?

Neem een kijkje bij de veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Bel ons op 020-3453015 of mail naar inschrijven@upd.nl. We helpen je graag!

>

Trainingsdagen

De trainingsdagen van de Black Belt in Lean opleiding starten om 09.00 uur en duren tot ongeveer 17.00 uur.

Trainingsprogramma

Certificering bij deze opleiding; nationaal erkend, internationaal geaccrediteerd

Een opleiding volgen doe je niet zomaar, je wilt daar in je huidige werk en jouw toekomstige carrière profijt van hebben. Met het Black Belt in Lean certificaat van UPD ben je daarvan verzekerd. Al onze Lean opleidingen zijn standaard voorzien van een LCS accreditatie. Deze internationale accreditatie zorgt ervoor dat jouw opleiding wereldwijd erkent wordt op het gebied van Lean.

Het UPD Certificaat – certificering door de marktleider

Na afronding van deze Black Belt in Lean Training ontvang je het UPD Certificaat. UPD is afgelopen jaren uitgegroeid tot een autoriteit op het gebied van continu verbeteren en vernieuwen. Wij zijn dagelijks actief bij een groot deel van de top-250 bedrijven van Nederland.

Onze naam wordt erkend en herkend als marktleider in Lean en Lean Six Sigma opleidingen. Het certificaat dat wij afgeven voor deze training bewijst dat jij voldoet aan de kwaliteitseisen die organisaties stellen aan Lean professionals. Kortom, een UPD Certificaat geeft jouw Black Belt in Lean certificering extra waarde en is het ideale startpunt voor jouw carrière als Lean Professional.

Black Belt in Lean certificering

Een Black Belt in Lean opleiding bestaat uit 2 delen; Green Belt in Lean en Upgrade Green to Black Belt in Lean. Om als Black Belt in Lean gecertificeerd te worden, dienen beide onderdelen succesvol afgerond te worden. Voor beide delen bieden we hiervoor een theorie- en praktijkcertificering. De theoriecertificering is inbegrepen voor beide onderdelen. De praktijkcertificering voor het Green Belt onderdeel is ook inbegrepen bij de opleiding. De kosten voor de praktijkcertificering voor het Upgrade Green to Black Belt in Lean bedragen € 825,- exclusief BTW. Indien je hier gebruik van wilt maken, kun je dit aangeven bij jouw inschrijving.

Lees hier meer over de Black Belt Certificering.

Coaching

De ervaring leert dat het succes van de praktijkcertificering vergroot wordt wanneer tijdens het uitvoeren van de praktijkopdracht gebruik gemaakt wordt van coaching. Tijdens de coaching helpt de coach om de praktijkopdrachten te vormen, uit voeren en te voltooien volgens de geldende richtlijnen. Dit verhoogt het succes van de certificering en over het algemeen wordt het resultaat van het verbeterinitiatief vergroot.

Coaching is beschikbaar in pakketten van 4 uur. De kosten voor 4 uur coaching bedraagt € 800,- exclusief BTW. Over het algemeen hanteren we een richtlijn van 8 uur coaching per verbeterinitiatief.

Investering Black Belt in Lean Opleiding

De Black Belt in Lean is een combinatie van de Green Belt in Lean en de Lean Upgrade Green to Black Belt. Je kunt je afzonderlijk voor deze 2 opleidingen aanmelden. Echter profiteer je van een mooie korting als jij je direct voor het hele programma aanmeld.

Bij aanmelding voor het hele Black Belt in Lean programma is de investering: € 5.995 (excl. BTW). De 2 losse programma’s zijn samen: € 7.390,-. Je bespaart dus bijna 20% op de kosten wanneer je direct een inschrijving doet voor het Black Belt programma.

Alle kosten voor de opleiding zijn exclusief BTW en inclusief:

 • Het studiemateriaal;
 • Een reële bedrijfssimulatie;
 • Black Belt in Lean Theorie Certificaat;

De kosten voor het praktijkcertificaat ‘Black Belt in Lean’ zijn niet bij de opleidingsprijs inbegrepen en bedragen € 825,-. Wij raden coaching aan, waarbij je 24 uur wordt begeleid door een Black Belt. De kosten hiervan inclusief praktijkcertificering bedragen € 4.800,-. Meer informatie over certificering vind je hier.

Voor de Black Belt certificering dien je 2 praktijkopdrachten uit te voeren.

Informatie voor inschrijving

Deze opleiding bestaat uit 2 onderdelen. Wanneer jij je via deze pagina inschrijft voor een Black Belt in Lean nemen wij contact met je op om de opleidingsdata van de verschillende onderdelen te bespreken.

Je kunt zelf de startdata van de Green Belt in Lean en de Lean Upgrade Green to Black Belt bekijken, of je laat het ons uitzoeken voor je; wel zo makkelijk. Heb je hier vragen over? Neem dan even contact met ons op via 020 – 345 3015.

Neem een optie:

Wil je er eerst nog even over nadenken of wellicht overleggen met je werkgever? Neem dan in ieder geval een optie op de training en voorkom de teleurstelling dat er straks geen plaats meer is. Deze reservering is gratis en verplicht tot niets.

Overtuig je werkgever

Het kan zijn dat je werkgever nog wat vragen heeft rondom deze gekozen training. Zoals “Waarom via UPD?” of “Hoe zit het met de tijdinvestering?”. Op dit soort vragen geven we antwoord op de pagina informatie voor werkgevers. Bekijk de pagina of stuur hem door aan je leidinggevende.

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Heb je een offerte nodig om goedkeuring te krijgen? Of wil je gewoon alles nog even rustig nalezen? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan. Je ontvangt deze op werkdagen binnen 24 uur per email en het verplicht je tot helemaal niets!

Vrijblijvende offerte aanvragen

BTW- vrij factureren?

UPD is aangesloten bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Hierdoor kunnen wij onze opleidingen vrij van BTW factureren, indien je als organisatie of particulier hiervoor in aanmerking komt. In dat geval vermeerderen we de prijzen die vermeld staan op onze website niet met 21% BTW. Wel rekenen we een toeslag van 10% die nodig is om de kosten voor deze mogelijkheid te dekken. Hieronder laten we dit zien aan de hand van 2 rekenvoorbeelden met een opleidingsbedrag van € 1.000,-:

 • Je bent als organisatie BTW plichtig: De factuur bestaat uit het opleidingsbedrag (€ 1.000,-) + 21% BTW ( € 210,-). Het totale bedrag van de factuur is € 1.210,-. De BTW kan jouw organisatie weer terugvorderen bij de Belastingdienst.
 • Je bent vrijgesteld van BTW: De factuur bestaat uit het opleidingsbedrag (€ 1.000,-) + 10% opslag( € 100,-). Het totale bedrag van de factuur is € 1.100,-.

Om een BTW vrije factuur te ontvangen kun je dit aangeven bij het boeken van de opleiding. Let op: Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuze die je maakt, raadpleeg bij twijfel altijd een accountant of de belastingdienst.

Klantreviews van deze LEAN Black Belt training:

  Peter
  19-02-2024
  Beoordeling: 8/10
  Both trainers are more then capable.
  Dimitris
  19-02-2024
  Beoordeling: 9/10
  Content wise Great Trainers made everything easy to comprehend
  Anoniem
  12-10-2023
  Beoordeling: 8/10
  Opleidingsdagen waren heel leerzaam en leuk
  Anoniem
  23-10-2023
  Beoordeling: 8/10
  Goede aanvulling op de Green Belt theorie
  Maikel
  12-10-2023
  Beoordeling: 9/10
  Inhoud en kwaliteit van de trainer prima!
  Anoniem
  12-10-2023
  Beoordeling: 8/10
  Dag 1 t/m 4 beoordeel ik met een 9. Dag 5 t/m 8 met een 7
  Eline
  23-10-2023
  Beoordeling: 8/10
  Super waardevolle informatie als je in een groot bedrijf dat lean wilt werken, werkt.
  Anoniem
  23-10-2023
  Beoordeling: 7/10
  Niet duidelijk wat jullie nu bedoelen met opleiding. Zijn dat de lesdagen, of ook het toepassen van de praktijkopdracht? Want het laatste is net in gang gezet. Ik ben blij dat ik gestart ben met BB, echter vond ik het materiaal en de vorm van de lesdagen te weinig energie geven; veel slides met veel tekst, weinig inspirerende opdrachten (denk aan het lego bouwen in lesdag 7).
  Hesham
  23-10-2023
  Beoordeling: 8/10
  Goede trainer, interactieve lessen, veel praktijkvoorbeelden. Enige is dat ik denk dat het programma ook in minder dan 8 dagen te doorlopen is.
  Christopher
  03-10-2023
  Beoordeling: 9/10
  It was a lot of information that was present for two weeks. The information itself was not difficult to understand.
  Anoniem
  03-10-2023
  Beoordeling: 9/10
  The trainer was able to pass on the knowledge, provide examples and make the overall training interesting despite the long hours. There was interaction on the exercises which helped us apply the knowledge learned.
  Edo
  03-10-2023
  Beoordeling: 8/10
  Content and teacher was good, I learned a lot
  Moonika
  03-10-2023
  Beoordeling: 10/10
  The topics were covered in sufficient detail and the trainer was very good.
  Anoniem
  11-05-2023
  Beoordeling: 6/10
  Ik had qua theoretisch kader meer verwacht. Daarnaast vond ik vertaling van Lean naar Service omgevingen niet top. Ik had verwacht dat we op alle dagen hier meer focus op zouden leggen. bv. alle voorbeelden waren ook over productie.
  Anoniem
  17-04-2023
  Beoordeling: 7/10
  Interessante onderwerpen en goede oefeningen. Voor mezelf had er meer aandacht besteed mogen worden aan de materie van dag 7 en 8 en de bijbehorende oefeningen t.o.v. de 1ste 4 dagen van de training (gedrag, Belbin, policy deployment etc.). Opzet van de training, 8 dagen verspreid over 2 maanden, loopt erg uit de pas met de planning voor de praktijkcertificering (9 tot 12 maanden).
  Anoniem
  11-05-2023
  Beoordeling: 8/10
  prima structuur
  Anoniem
  17-04-2023
  Beoordeling: 9/10
  Inhoudelijk zwaar genoeg, veel toepassing naar praktijk.
  Dylan
  16-01-2023
  Beoordeling: 8/10
  Prima opleiding met betrokken docenten, goede verhouding door de verdeling van de dagen waardoor je tussendoor zelf alles door kunt nemen.
  Anoniem
  16-01-2023
  Beoordeling: 8/10
  .
  Anoniem
  16-01-2023
  Beoordeling: 8/10
  Ik was de enige uit een echt productiebedrijf. Ik weet dat lean overal toepasbaar is maar zou en mede-cursist uit een soortgelijke werkomgeving wel prettig hebben gevonden. Bij de GB was deze er wel. Chris-Hans is een ervaren persoon v.w.b. lean. Dat was erg fijn. Vooral de voorbeelden uit het bedrijfsleven; dingen waar vele bedrijven mee worstelen vond ik leuk en leerzaam om te horen.
  Anoniem
  16-01-2023
  Beoordeling: 8/10
  Prima en goede afwisseling
  Jacqueline
  16-01-2023
  Beoordeling: 8/10
  goed vervolg op de Green belt opleiding, meer verdieping
  Anoniem
  24-11-2022
  Beoordeling: 9/10
  Inspirerende en levendige opleiding, met direct toepasbare elementen
  Anoniem
  24-11-2022
  Beoordeling: 9/10
  De training is interactief, er wordt echt aandacht besteed aan de leervragen uit de groep en de onderwerpen die besproken worden zijn relevant voor de opleiding.
  Jorien
  24-11-2022
  Beoordeling: 9/10
  Goede koppeling tussen theorie en praktijk, veel handvatten gekregen die ik mee kan nemen naar de praktijk. Focus op hoe je je in je rol als Black Belt positioneert en collega's meeneemt was heel leerzaam.
  Paul
  24-11-2022
  Beoordeling: 9/10
  Super training met hele interessante en inspirerende groep (inclusief trainers)
  Anoniem
  12-9-2022
  Beoordeling: 9/10
  Inhoudelijk uitdagend, zeer goede docent met waardevolle praktijkvoorbeelden en een prettige leslocatie met goedverzorgde dagen.
  Floris
  12-9-2022
  Beoordeling: 8/10
  Hele mooie verdieping op de GB training, goede aspecten die aan komen en vooral ook leuk dat er veel aandacht gaat naar het menselijke deel van continu verbeteren en veranderen.
  Rinske
  12-9-2022
  Beoordeling: 9/10
  Heel blij met zowel de inhoud, het materiaal als de trainers en begeleiding in de praktijk. Zou het iedereen aanbevelen.
  Anoniem
  12-9-2022
  Beoordeling: 9/10
  Wat meer dingen herhalen of opdracht tot herhalen uit Green belt mag wel groter, zeker als je GB al een tijdje gelden is.
  Martin
  19-5-2022
  Beoordeling: 9/10
  Fijne opleiding. Praktijkgericht en goede aansluiting bij de huidige bedrijfsvoering.
  Stefan
  21-3-2022
  Beoordeling: 8/10
  Inhoudelijk prima opleiding en vaardige trainer. Verbeterpunt zit voor mij in de leermaterialen. Slidedecks welke in A New Spring hangen komen niet 1 op 1 overeen met de slides vanuit de training. Daarnaast zou het voor mij beter werken om de leermiddelen in "boekvorm" te hebben ipv 600 slides.
  Maurits
  24-1-2022
  Beoordeling: 6/10
  Goede enthousiaste trainers, veel kennis aanwezig. Mis wel de structuur en het overzicht.
  Remco
  23-9-2021
  Beoordeling: 8/10
  gewoon, een fijne opleiding, waar ik veel aan gehad heb.
  Patrick
  23-9-2021
  Beoordeling: 10/10
  Het heeft me meer gebracht dan vooraf ingeschat.
  Anoniem
  23-9-2021
  Beoordeling: 8/10
  Wat fijn is aan de opleiding, is dat het theorie en praktijk goed gecombineerd worden. En het geeft je handvatten om vanuit missie en visie --> strategie aan structurele verbeteringen te werken.
  John
  23-9-2021
  Beoordeling: 10/10
  Uitmuntend. Heel gericht op de praktijk. Veel breder dan verwacht.
  Arie
  17-5-2021
  Beoordeling: 9/10
  Veel ruimte voor vragen en uitwisselen ervaring
  Sharon
  18-3-2021
  Beoordeling: 9/10
  Mooie, duidelijke verdieping op het green belt programma. Je ziet hier pas écht de meerwaarde van een belt, in de black belt training. De tools en technieken zijn 1, maar het gedrag en coaching is net zo belangrijk. Top dat hier zo veel bij stil wordt gestaan.
  Anoniem
  20-1-2021
  Beoordeling: 7/10
  Goeie leraar; ok lesmateriaal, dagenlange online sessies erg uitdagend.
  Anoniem
  20-1-2021
  Beoordeling: 8/10
  Prettige facilitatie, waarbij een veilige omgeving wordt gecreeerd. De facilitator geeft ook ruimte voor eigen inbreng en reflectie.

Deze opleiding staat momenteel niet gepland, maar kan wel in-company worden gehouden. Meer weten? Bel of mail dan even voor nadere informatie.