Black Belt in Lean opleiding

Upgrade

Organisaties die hebben gekozen voor Lean bouwen aan een infrastructuur en cultuur waarin continu verbeteren centraal staat. ‘Lean’ is een strategie met als doel om de prestaties van mensen en processen te verhogen en zodoende de concurrentiepositie van de organisatie te verbeteren. Een Black Belt is een drijver van verandering en is in staat om een Lean transformatie te begeleiden, zowel op de gedragskant als het verbeteren van de processen in de organisatie.

De kracht van de opleiding Black Belt in Lean

De Black Belt in Lean training van UPD onderscheidt zich doordat de deelnemers op een interactieve manier leren en zo ervaren wat een Lean transformatie inhoudt. Waar de gemiddelde Lean training zich vooral richt op de theorie achter de tools en de technieken, ligt de nadruk in deze training juist op het toepassen ervan.

cedeo gecertificeerde lean six sigma opleiding

Maximaal variëren tussen theorie en praktijk

Tijdens de 14-daagse opleiding Black Belt in Lean leert u om Lean toe te passen en daarmee problemen in processen op te sporen, te analyseren en verminderen. Tijdens de opleiding staat een reële bedrijfssimulatie centraal, zodat u maximaal kunt variëren tussen theorie en praktijk. Daarnaast bieden wij u tijdens de training coaching aan om je u ondersteunen in het realiseren van uw Lean ambities.

De docenten staan met de voeten in de klei, onder andere vanwege hun werkzaamheden binnen de consultancy tak

Coaching

Om het maximale uit de opleiding te halen, raden we sterk aan om gebruik te maken van coaching. Op deze manier kan de opleiding nog beter toegepast worden, waardoor u er meer van leert. Wij zijn ervan overtuigd dat de theorie van Lean goed beklijft als u deze ook echt toepast en daarom bieden wij de mogelijkheid van coaching aan. Uit eigen ervaring raden wij 24 uur coaching aan voor het project, de kosten hiervoor zijn € 3.960,- inclusief praktijkcertificering.

Trainingsdagen

De trainingsdagen van de Black Belt in Lean opleiding starten om 09.00 uur en duren tot ongeveer 17.00 uur.

Trainingsprogramma

In deze training staan verschillende real-life cases en oefeningen centraal en zullen de trainers hun brede ervaring in Lean met je delen.

Er zal een hands-on simulatiespel gespeeld worden waarin geoefend wordt met het oplossen van problemen en het creëren van flow in een proces.

Tijdens deze Black Belt in Lean opleiding zullen de belangrijkste Lean tools en technieken de revue passeren die voor een Lean transformatie van belang zijn.

 • Waarde voor de klant
 • Value Stream Mapping (VSM)
 • Flow
 • Pull
 • Kaizen (continu verbeteren)
 • De 8 vormen van verspilling
 • 5S (scheiden, schikken, schoonmaken, standaardiseren en standhouden)
 • Visueel Management
 • Operationeel Management (dag start, keek op de week en verbeterborden)
 • PDCA (Plan, Do, Check en Act) met behulp van de A3 methodiek
 • Policy Deployment (Strategische doelen systematisch en duurzaam doorvoeren in de organisatie, gebaseerd op Total Quality Management)
 • 14 management principes;
  - Door middel van discussie over deze managementprincipes kom je erachter hoe Lean je eigen organisatie is en krijg je een beeld van de organisaties waar andere deelnemers werken.
 • MMO (Multi Moment Opname);
  - We gaan in op deze methode om de werkelijke tijdbesteding te meten van hele groepen mensen en/of machines.
 • Value Stream Mapping (advanced);
  - Het in kaart brengen van een proces met meerdere producten en diensten
  - Het in kaart brengen van een service en administratief proces
 • Simulatie van Lean in service en administratieve omgeving;
  - Van deze simulatie maak je een waardestroom van de huidige situatie (current state) en vervolgens ontwerp je een gewenste/toekomstige situatie (future state). De gemaakte 'future state' wordt aan het einde van de dag gesimuleerd.
 • Verbeter- en coachings Kata;
  - Verbeteren in kleine stappen zodat het een gewoonte wordt om continu te verbeteren
  - Coaching door leidinggevenden is uitermate belangrijk om te blijven stimuleren dat medewerkers zelf nadenken en bijdragen aan gewenste verbeteringen in lijn met de future state. Hier leer je om op routine matige basis te coachen zodat dit net als verbeteren een gewoonte wordt.

Het label 'Black Belt in Lean' waarborgt een kennisniveau dat de deelnemer in staat stelt om binnen zijn organisatie zelf Lean initiatieven te leiden op waardestroom niveau, welke gelinkt zijn met de lange termijn visie van de organisatie. Verder is een Black Belt in Lean in staat om zowel het management als mensen op de werkvloer te overtuigen, op te leiden, te begeleiden en te coachen.

Indien men kiest voor alleen het theoriecertificaat, geeft dit recht op het label “Trained Black Belt in Lean”

De volledige opleiding (inclusief praktijk) wordt afgerond met een Lean implementatiecase. De deelnemer kan op deze manier aantonen dat hij/zij de leerstof voldoende beheerst om deze zelfstandig met een goed resultaat in de eigen bedrijfsomgeving toe te passen. Hiervoor wordt een presentatie gemaakt die vervolgens verdedigd wordt voor een jury van Lean specialisten.

Certificering bestaat uit twee delen:

Theoriecertificaat

De vereisten hiervoor zijn:

 • Het volgen van de training;
 • Het afleggen van een examen om de de theorie te toetsen.

De kosten voor het Trained Black Belt in Lean certificaat zijn bij de opleidingsprijs inbegrepen.

Praktijkcertificaat

De vereisten hiervoor zijn:

 • Theorie-examen succesvol afgerond;
 • Het afronden van een project waarin de theorie is toegepast.

De kosten voor het praktijkcertificaat Black Belt in Lean zijn niet bij de opleidingsprijs inbegrepen en bedragen € 495,-. Wij raden coaching aan, waarbij u 24 uur wordt begeleidt door een Black Belt. De kosten hiervan inclusief praktijkcertificering zijn € 3.960,-.

In Nederland is UPD de grootste certificerende instantie van Lean Green Belts en Black Belts.

Register Accountants, Register Controllers PE-punten-98 en Accountant Administratieconsulenten die Permanente Educatie (PE) plichtig zijn, krijgen Permanente Educatie (PE) uren voor deelname aan deze training.

De training kost € 5.995,- (excl. BTW) per deelnemer, inclusief:

 • Het studiemateriaal;
 • Een reële bedrijfssimulatie;
 • Black Belt in Lean Theorie Certificaat;

Package Deal:

24 uur coaching + praktijkcertificaat voor € 3.960,-.

btw vrije lean six sigma opleiding

Neem een optie:

Wilt u er eerst nog even over nadenken of wellicht overleggen met uw werkgever? Neem dan in ieder geval een optie op de training en voorkom de teleurstelling dat er straks geen plaats meer is. Deze reservering is gratis en verplicht tot niets.

9,5

Charles Bessems

Bedrijf: Provincie Gelderland

Je doet veel met praktijk.

9,0

Anoniem

Bedrijf: a.s.r.

Ondergedompeld in Lean filosofie/tools en toch met structuur en overzicht weer boven gekomen.

9,5

Tom Brouwer

Bedrijf: ROC de Leijgraaf

Enthousiasme en vaardigheid van de trainer; eye-opener voor wat betreft de werking van eenvoudige principes.

8,5

Anoniem

Bedrijf: Anoniem

Theorie wordt erg goed uitgelegd aan de hand van veel praktijkvoorbeelden. Erg veel geleerd. Erg prettige sfeer tijdens de training. Persoonlijke benadering, erg goed verzorgd. Er was ook veel informeel contact tussen de deelnemers

9,5

Pieter van der Poel

Bedrijf: Van der Poel Change Management

Erg inspirerend, leerzaam en bruikbaar ook voor deelnemers op directieniveau: een must voor eigentijds leiderschap.

8

Stijn Wever

Bedrijf: Post NL

Training waar je leert om op gestructureerde wijze je organisatie te veranderen richting een "Lean organisatie", die het elke dag beter wil doen met een duidelijke missie, visie en strategie.

7,5

J. van Wonderen

Bedrijf: VW Consulting

Dank voor de training. Over het geheel genomen professioneel en juiste mix in theorie versus praktijk qua timing en balans in de interactie.

8+

Anoniem

Bedrijf: Anoniem

Je wordt erg goed voorbereid dat de praktijk vaak taaier is dan je zou denken. Ik zal de sfeer en de saamhorigheid van groep en trainers gaan missen.

8

Coriet Klooster

Bedrijf: Post NL

Leuke en leerzame training die focust op zowel de inhoud als op het proces om veranderingen te realiseren en verbeteringen door te voeren. Leuk dat er ook coaching bij de cursus zit. Bedankt en tot ziens!

Plaatsen Prijs (ex. BTW)
Utrecht 12 en 13 mrt
02 apr
23 apr
14 en 15 mei
28 en 29 mei
18 en 19 jun
02 en 03 jul
2

 5995

Inschrijven     Neem optie
Utrecht
Fast Track
20 t/m 23 apr
14 en 15 mei
28 en 29 mei
18 en 19 jun
02 en 03 jul
5

 5995

Inschrijven     Neem optie
 • Liever een andere startdatum en/of locatie?

  Vul dan onderstaand formulier in. We kijken met alle plezier wat we kunnen organiseren.

Six Sigma
Menu