LSS Green Belt to Black Belt opleiding - sixsigma.nl

LSS Green Belt to Black Belt opleiding

De snelste route van Green Belt naar Black Belt

Heb jij al een Lean Six Sigma Green Belt? En wil je graag jouw Black Belt halen? Dan is deze opleiding je helemaal op het lijf geschreven. Er zit een stuk overlap tussen de Green Belt en de Black Belt opleiding. In deze opleiding slaan we die overlap gewoon over. Als je het al weet, hoef je het niet nog een keer te leren, toch?

Ben je als Lean Six Sigma Green Belt al aan de slag met verbeteringen binnen jouw eigen afdeling? Maar wil je graag als Black Belt grotere trajecten begeleiden? Dan heb je nog een verdieping nodig op jouw kennis. Deze verdieping doen we tijdens deze Upgrade.

We leren je om nog effectiever bedrijfsprocessen te stroomlijnen, inzicht te krijgen in veranderingstrajecten en deze in goede banen te leiden. Deze training richt zich ook op alle processen die tot verbetering leiden.

 • Het vergroten van de bedrijfsomzet.
 • Het verminderen van kosten.
 • Het verkorten van project doorlooptijden.

Heb je nog geen UPD Certificaat?

Dan is dit jouw kans om alsnog gecertificeerd te worden door de marktleider op het gebied van continu verbeteren en vernieuwen. Deze upgrade is namelijk toegankelijk voor iedereen die een Lean Six Sigma Green Belt opleiding heeft gedaan, ongeacht bij welke aanbieder dat is gedaan.

Om onze hoge kwaliteit te kunnen garanderen en teleurstellingen te voorkomen; doen we vooraf wel een een intake met één van onze trainers. Er zijn tussen de aanbieders namelijk grote verschillen qua inhoud en diepgang van het Green Belt curriculum.

De besparing die de opleiding oplevert, met name als je een praktijkopdracht laat uitvoeren, weegt ruimschoots op tegen het bedrag dat je betaalt voor opleiding en coaching.

Word een toekomstige leider

Als Change Agent zoals wij dat noemen, leer je om veranderingen succesvol door te (laten) voeren en ze aan te sturen. Je leert bedrijfsprocessen systematisch te analyseren en deze analyse om te zetten in de praktijk.

Na afloop van de opleiding bereik je niet alleen aantoonbare projectresultaten zoals verbeterde KPI performance en een hogere medewerkerstevredenheid, maar bouw je ook de capability op om continu de organisatie te verbeteren. Je bent dan in staat om zelfstandig (complexe) veranderingsprojecten te starten en succesvol uit te voeren, teamleden en/of Green Belts te betrekken c.q. effectief te coachen.

Bovendien kunje dan ook:

 • Projectmatig en aantoonbaar verbeteren volgens de DMAIC structuur
 • ‘Lean’ en ‘Six Sigma’ principes en tools beheersen (conform best practices wereldwijd)
 • Kwalitatief en kwantitatief problemen analyseren
 • In staat om verbeteringen te initiëren en daadwerkelijk te implementeren
 • Resultaten te borgen in de organisatie
 • Effectief procesdenken, klantgericht & “outside – in”
 • Herkennen van verspilling en oorzaken van variatie
 • Werken met de statistische analyses binnen SigmaXL
 • Projectteams kunnen samenstellen en leiden
 • Effectief faciliteren van Workshops
 • Toepassen van Change Management vaardigheden
 • Bewust zijn van wat er bij effectief leiderschap komt kijken, en hoe dit in de praktijk toe te kunnen passen

Is deze opleiding geschikt voor mij?

De Green Belt to Black Belt upgrade opleiding is bedoeld om veranderingsprojectleiders op te leiden, en potentiële Master Black Belts. Doorgaans voeren zij fulltime veranderingstrajecten uit (inclusief diverse Lean projecten). Praktisch betekent dit minimaal 3 dagen per week werken aan jouw project(en).Deze opleiding wordt uitsluitend aangeboden aan medewerkers, managers en directieleden die continue verbeteringen willen bereiken door Lean Six Sigma te implementeren binnen hun eigen organisatie.

Wij gaan tijdens de opleiding uit van een HBO+ denkniveau.

De Trainers

Deze upgrade opleiding wordt gegeven door ervaren (Master) Black Belts welke zelf hun sporen hebben verdiend in de praktijk. Onze trainers staan dagelijks in contact met de praktijk door het coachen van Black Belts en (Master) Black Belts bij het uitvoeren van veranderingsprojecten en implementeren van management of change programma’s. Daarnaast voeren zij met regelmaat zelf soortgelijke projecten en -programma’s uit. Hierdoor kennen onze opleidingen naast een theoretisch kader ook een zeer praktijk- en resultaatgerichte aanpak.

Trainingsprogramma Green Belt to Black Belt

 • Change Management / Verandermanagement
 • Facilitation Skills & Workshop Management
 • Verdieping Lean
 • Aanvullende c.q. verdiepende DMAIC modules (o.a. Projectselectie, VOC research zoals Kano analyse)
 • Verdieping Statistics: PCA (uitgebreid met Non-Normality), Non-parametrics en DoE (Design of Experiments)
 • Design for Lean Six Sigma (DFSS)
 • Introductie in de systematische aanpak van Design for Lean Six Sigma stappen: Define Measure Analyse Design Verify (DMADV)

NB: bovenstaand overzicht is niet uitputtend en slechts een samenvatting van de inhoud van de modules.

Project en coaching:

Om het maximale uit de opleiding te halen, raden we sterk aan om een Lean Six Sigma verbeterproject uit te voeren en jouw praktijkcertificaat te halen. Een belangrijke succesfactor voor maximale projectresultaten, is coaching door een ervaren (Master) Black Belt. Op deze manier krijgt jouw verbeterproject meer diepgang, scherpte en impact. Het tarief voor 12 uur coaching in combinatie met praktijkcertificering is € 1.895,- per project. Voor Black Belt Lean Six Sigma praktijkcertificering dient u 2 projecten af te ronden.

Benodigde leermiddelen:

 • Toolbox (dit boek wordt op de eerste opleidingsdag uitgedeeld)
 • USB stick met Lean Six Sigma tools (deze usb stick wordt op de eerste opleidingsdag uitedeeld)
 • “Wat is lean six sigma” (dit boek wordt op de eerste opleidingsdag uitgedeeld)
 • Laptop met MS Office Excel (deze dient u zelf te regelen en mee te nemen naar de opleidingsdagen)
 • Licentie voor SigmaXL – de lifetime licentie is inbegrepen bij de opleiding

Certificeringsprogramma Lean Six Sigma Black Belt

Lean Six Sigma Black Belt Certificering bestaat uit twee delen: een theorie- en een praktijkcertificaat.

Het theoriecertificaat is het schriftelijke bewijs dat je de Lean en Six Sigma methoden en technieken beheerst, op het niveau van een World Class Lean Six Sigma Black Belt opleiding: onze opleiding kent een curriculum welke in lijn is met de internationaal erkende ‘Body Of Knowledge’ van ASQ en IASSC.

In Nederland is UPD de grootste certificerende instantie van Lean Six Sigma Green Belts, Black Belts en Master Black Belts.

Het praktijkcertificaat is de échte kroon op jouw Lean Six Sigma Black Belt opleiding: het is de proeve van bekwaamheid die aangeeft dat je niet alleen de theorie beheerst maar deze ook in de praktijk heeft weten toe te passen door twee Lean Six Sigma project(en) succesvol af te ronden, met gebruik van de juiste DMAIC tools en veranderkundige vaardigheden. Meer informatie over certificering vind je hier.

Register Accountants, Register Controllers PE-punten-70 en Accountant Administratieconsulenten die Permanente Educatie (PE) plichtig zijn, krijgen Permanente Educatie (PE) uren voor deelname aan deze training.

De opleiding kost € 4.995,- (excl. BTW) per deelnemer, inclusief:

 • Het studiemateriaal;
 • Een reële bedrijfssimulatie;
 • Theorie certificering.

Maak gebruik van Coaching en haal het maximale rendement uit uw opleiding

Om het maximale uit de opleiding te halen, raden we sterk aan om gebruik te maken van coaching op jouw werkplek. Dat vergroot de slagingskans van uw verbeterinitiatief exponentieel. We koppelen je aan een van onze ervaren (Master) Black Belts en je krijgt een coachingsbudget van 24 uur.

De kosten voor 24 uur coaching zijn € 3.960,-. Binnen dit coachingsbudget wordt 3 uur gereserveerd voor de beoordeling van de praktijkcertificering.

Return on Investment

Onze ervaring is dat de investering over het algemeen in het eerste jaar al snel het viervoudige kan opleveren. Bedenk: De gerealiseerde besparing bij de projecten van onze Black Belt trainees bedraagt na praktijk certificering gemiddeld €200.000 per jaar.

Hierbij is, voor een maximaal project resultaat, coaching door een ervaren (Master) Black Belt een belangrijke succesfactor. Ga voor een Black Belt opleiding uit van minimaal 1,5 dag coaching, afhankelijk van jouw ervaring. Mocht jouw organisatie intern een volwassen (M)BB structuur hebben kan de coaching ondersteuning vanuit UPD komen te vervallen (in onderling overleg te bepalen).

Neem een optie

Wil je er eerst nog even over nadenken of wellicht overleggen met jouw werkgever? Neem dan in ieder geval een optie op de training en voorkom de teleurstelling dat er straks geen plaats meer is. Deze reservering is gratis en verplicht tot niets.

Overtuig je werkgever

Het kan zijn dat je werkgever nog wat vragen heeft rondom deze gekozen training. Zoals “Waarom via UPD?” of “Hoe zit het met de tijdinvestering?”. Op dit soort vragen geven we antwoord op de pagina informatie voor werkgevers. Bekijk de pagina of stuur hem door aan je leidinggevende.

Reviews

9,0

Carmen Boksteen

Bedrijf: Onderlinge ‘s-Gravenhage

Geeft tools en praktische handvatten voor verbeter trajecten.

9,0

Trudie van ’t Hull-Bettink

Bedrijf: Gemeente Haarlemmermeer

Complexe materie, simpel uitgelegd.

9,0

Chris van Hee

Bedrijf: Scania Production Zwolle

Geeft je nog meer tools en inzicht op gebied van Lean Six Sigma.

9,5

Pim vd Brink

Bedrijf: KPN

Duidelijke uitleg van complexe materie. Goede voorbeelden.

7,5

Rob Mook

Bedrijf: Bilthoven Biologicals

Kwalitatief zeer goed, ook in vergelijking met andere aanbieders.

8,5

Rob Ernes

Bedrijf: Waterschapsbedrijf Limburg

7,5

Ramon van Egmond

Bedrijf: Nationale Nederlanden

Je leert om processen te optimaliseren.

9,0

Rien Hageman

Bedrijf: M&M Management GCV

Je krijgt handvaten in handen om de organisatie naar je werk continu te verbeteren.

7,5

Paul van Schaik

Bedrijf: 2GR

Veel nieuwe mogelijkheden.

8,5

P.H. Bruinsma

Bedrijf:  

Direct toepasbaar in de praktijk.

7,5

Minke de Haan

Bedrijf:  

Veel kennis opgedaan.

8,0

Jacolien Giljam

Bedrijf: BNP Paribas Cardif

Leerzaam, goede basis.

8,5

Gijs Verrest

Bedrijf: Kepner – Tregoe

Expertises.

9,0

Edgar Kotte

Bedrijf: ING

Afwisselend, veel tools geleerd, toepasbaar.

8,0

Roeland van Elen

Bedrijf: ASML

zeer toepasbaar in je project.

7,5

Rene de Gier

Bedrijf: UMC Utrecht

Naast Lean en Six Sigma ook focus op leiderschap; waardevolle toevoeging. Goede naslagboeken, sheets echter matig.

7,0

Jan Adriaans

Bedrijf: Fuji Film

Het geeft een handvat en structuur aan projecten.

7,5

Leo van der Veen

Bedrijf: ASML

7,0

Lisette Bosma

Bedrijf: Altran

8,0

Peter Becker

Bedrijf: BI & C B.V.

8,0

Fleur Stoffels

Bedrijf: Tele2

Het stoomt je klaar als Black Belt.

9,5

Willem Lutgerink

Bedrijf: LinkIt

Zeer goed, dekt de lading!

8,0

Vincent Dankaarts

Bedrijf: Koninklijke Talens

Het leert je te denken in processen en levert ook de tools daarvoor aan.

8,5

Marie Tuytel

Bedrijf: ING

Goed beeld van Lean Six Sigma en vooral verschillen tussen Lean en Lean Six Sigma.

8,0

Rien Bijl

Bedrijf: ASML

Goede mix van theorie en praktijk, ervaren trainers.

8,0

Maikel Kokx

Bedrijf: Syncreon

8,0

Frank Kneppers

Bedrijf:  

Veel handvatten om een verbeter traject in te gaan.

9,0

Brenda vd Meer

Bedrijf: ING

Niet meteen naar oplossingen, goede structuur, veel handvatten en focus op de klant.

9,0

Benjamin Nederveen

Bedrijf: ING

Geeft veel structuur voor je projecten.

Locatie
Startdatum
Plek vrij
Prijs
 
Utrecht
17 mei 2021
lesdagen Lesdagen:
 1. ma 17 mei 2021
 2. di 18 mei 2021
 3. ma 07 jun 2021
 4. di 08 jun 2021
 5. ma 28 jun 2021
 6. di 29 jun 2021
 7. ma 06 sep 2021
 8. di 07 sep 2021
 9. ma 27 sep 2021
 10. di 28 sep 2021
6 plaatsen
€ 4.995
Virtual Classroom
Digitale OpleidingDeze opleiding vindt plaats in een virtuele classroom. Cursisten komen samen in een digitale omgeving vanuit een locatie naar keuze. Het is dus dezelfde opleiding alleen zonder bij elkaar in één ruimte te zitten.
12 jul 2021
lesdagen Lesdagen:
 1. ma 12 jul 2021
 2. di 13 jul 2021
 3. ma 30 aug 2021
 4. di 31 aug 2021
 5. ma 20 sep 2021
 6. di 21 sep 2021
 7. ma 11 okt 2021
 8. di 12 okt 2021
 9. ma 01 nov 2021
 10. di 02 nov 2021
7 plaatsen
€ 4.995
Amsterdam
13 sep 2021
lesdagen Lesdagen:
 1. ma 13 sep 2021
 2. di 14 sep 2021
 3. ma 04 okt 2021
 4. di 05 okt 2021
 5. ma 25 okt 2021
 6. di 26 okt 2021
 7. ma 15 nov 2021
 8. di 16 nov 2021
 9. ma 06 dec 2021
 10. di 07 dec 2021
8 plaatsen
€ 4.995
Utrecht
In EnglishThis course is given in English
11 okt 2021
lesdagen Lesdagen:
 1. ma 11 okt 2021
 2. di 12 okt 2021
 3. ma 25 okt 2021
 4. di 26 okt 2021
 5. ma 08 nov 2021
 6. di 09 nov 2021
 7. ma 22 nov 2021
 8. di 23 nov 2021
 9. ma 06 dec 2021
 10. di 07 dec 2021
6 plaatsen
€ 4.995
Utrecht
14 okt 2021
lesdagen Lesdagen:
 1. do 14 okt 2021
 2. vr 15 okt 2021
 3. do 28 okt 2021
 4. vr 29 okt 2021
 5. do 18 nov 2021
 6. vr 19 nov 2021
 7. do 02 dec 2021
 8. vr 03 dec 2021
 9. do 16 dec 2021
 10. vr 17 dec 2021
7 plaatsen
€ 4.995