LSS Green Belt to Black Belt training

De snelste route van Green Belt naar Black Belt

Heb jij al een Lean Six Sigma Green Belt? En wil je graag jouw Black Belt halen? Dan is deze opleiding je helemaal op het lijf geschreven. Er zit een stuk overlap tussen de Green Belt en de Black Belt opleiding. In deze opleiding slaan we die overlap gewoon over. Als je het al weet, hoef je het niet nog een keer te leren, toch?

Ben je als Lean Six Sigma Green Belt al aan de slag met verbeteringen binnen jouw eigen afdeling? Maar wil je graag als Black Belt grotere trajecten begeleiden? Dan heb je nog een verdieping nodig op jouw kennis. Deze verdieping doen we tijdens deze Upgrade.

We leren je om nog effectiever bedrijfsprocessen te stroomlijnen, inzicht te krijgen in veranderingstrajecten en deze in goede banen te leiden. Deze training richt zich ook op alle processen die tot verbetering leiden.

 • Het vergroten van de bedrijfsomzet.
 • Het verminderen van kosten.
 • Het verkorten van project doorlooptijden.

Heb je nog geen UPD Certificaat?

Dan is dit jouw kans om alsnog gecertificeerd te worden door de marktleider op het gebied van continu verbeteren en vernieuwen. Deze upgrade is namelijk toegankelijk voor iedereen die een Lean Six Sigma Green Belt opleiding heeft gedaan, ongeacht bij welke aanbieder dat is gedaan.

Om onze hoge kwaliteit te kunnen garanderen en teleurstellingen te voorkomen; doen we vooraf wel een een intake met één van onze trainers. Er zijn tussen de aanbieders namelijk grote verschillen qua inhoud en diepgang van het Green Belt curriculum.

“De besparing die de opleiding oplevert, met name als je een praktijkopdracht laat uitvoeren, weegt ruimschoots op tegen het bedrag dat je betaalt voor opleiding en coaching.”

TIP!

Zijn er meer mensen binnen jouw team of organisatie die deze opleiding willen volgen? Dan zijn onze ‘Incompany trainingen’ vaak voordeliger en efficiënter.

Meer weten?

Lees dan hier verder »

Word een toekomstige leider

Als Change Agent zoals wij dat noemen, leer je om veranderingen succesvol door te (laten) voeren en ze aan te sturen. Je leert bedrijfsprocessen systematisch te analyseren en deze analyse om te zetten in de praktijk.

Na afloop van de opleiding bereik je niet alleen aantoonbare projectresultaten zoals verbeterde KPI performance en een hogere medewerkerstevredenheid, maar bouw je ook de capability op om continu de organisatie te verbeteren. Je bent dan in staat om zelfstandig (complexe) veranderingsprojecten te starten en succesvol uit te voeren, teamleden en/of Green Belts te betrekken c.q. effectief te coachen.

Bovendien kun je dan ook:

 • Projectmatig en aantoonbaar verbeteren volgens de DMAIC structuur
 • ‘Lean’ en ‘Six Sigma’ principes en tools beheersen (conform best practices wereldwijd)
 • Kwalitatief en kwantitatief problemen analyseren
 • In staat om verbeteringen te initiëren en daadwerkelijk te implementeren
 • Resultaten te borgen in de organisatie
 • Effectief procesdenken, klantgericht & “outside – in”
 • Herkennen van verspilling en oorzaken van variatie
 • Werken met de statistische analyses binnen SigmaXL
 • Projectteams kunnen samenstellen en leiden
 • Effectief faciliteren van Workshops
 • Toepassen van Change Management vaardigheden
 • Bewust zijn van wat er bij effectief leiderschap komt kijken, en hoe dit in de praktijk toe te kunnen passen

Is deze opleiding geschikt voor mij?

De Green Belt to Black Belt upgrade opleiding is bedoeld om veranderingsprojectleiders op te leiden, en potentiële Master Black Belts. Doorgaans voeren zij fulltime veranderingstrajecten uit (inclusief diverse Lean projecten). Praktisch betekent dit minimaal 3 dagen per week werken aan jouw project(en).Deze opleiding wordt uitsluitend aangeboden aan medewerkers, managers en directieleden die continue verbeteringen willen bereiken door Lean Six Sigma te implementeren binnen hun eigen organisatie.

Wij gaan tijdens de opleiding uit van een HBO+ denkniveau.

De Trainers

Deze upgrade opleiding wordt gegeven door ervaren (Master) Black Belts welke zelf hun sporen hebben verdiend in de praktijk. Onze trainers staan dagelijks in contact met de praktijk door het coachen van Black Belts en (Master) Black Belts bij het uitvoeren van veranderingsprojecten en implementeren van management of change programma’s. Daarnaast voeren zij met regelmaat zelf soortgelijke projecten en -programma’s uit. Hierdoor kennen onze opleidingen naast een theoretisch kader ook een zeer praktijk- en resultaatgerichte aanpak.

Trainingsprogramma Green Belt to Black Belt

 • Change Management / Verandermanagement
 • Facilitation Skills & Workshop Management
 • Verdieping Lean
 • Aanvullende c.q. verdiepende DMAIC modules (o.a. Projectselectie, Voice of the Customer research zoals Kano analyse)
 • Verdieping Statistics: PCA (uitgebreid met Non-Normality), Non-parametrics en DoE (Design of Experiments)
 • Design for Lean Six Sigma (DFSS)
 • Introductie in de systematische aanpak van Design for Lean Six Sigma stappen: Define Measure Analyse Design Verify (DMADV)

NB: bovenstaand overzicht is niet uitputtend en slechts een samenvatting van de inhoud van de modules.

Project en coaching:

Om het maximale uit de opleiding te halen, raden we sterk aan om een Lean Six Sigma verbeterproject uit te voeren en jouw praktijkcertificaat te halen. Een belangrijke succesfactor voor maximale projectresultaten, is coaching door een ervaren (Master) Black Belt. Op deze manier krijgt jouw verbeterproject meer diepgang, scherpte en impact. Het tarief voor 12 uur coaching in combinatie met praktijkcertificering is € 1.895,- per project. Voor Black Belt Lean Six Sigma praktijkcertificering dient u 2 projecten af te ronden.

Benodigde leermiddelen:

 • Toolbox (dit boek wordt op de eerste opleidingsdag uitgedeeld)
 • USB stick met Lean Six Sigma tools (deze usb stick wordt op de eerste opleidingsdag uitedeeld)
 • “Wat is lean six sigma” (dit boek wordt op de eerste opleidingsdag uitgedeeld)
 • Laptop met MS Office Excel (deze dient u zelf te regelen en mee te nemen naar de opleidingsdagen)
 • Licentie voor SigmaXL – de lifetime licentie is inbegrepen bij de opleiding

Certificeringsprogramma Lean Six Sigma Black Belt

Lean Six Sigma Black Belt Certificering bestaat uit twee delen: een theorie- en een praktijkcertificaat.

Het theoriecertificaat is het schriftelijke bewijs dat je de Lean en Six Sigma methoden en technieken beheerst, op het niveau van een World Class Lean Six Sigma Black Belt opleiding: onze opleiding kent een curriculum welke in lijn is met de internationaal erkende ‘Body Of Knowledge’ van ASQ en IASSC.

In Nederland is UPD de grootste certificerende instantie van Lean Six Sigma Green Belts, Black Belts en Master Black Belts.

Het praktijkcertificaat is de échte kroon op jouw Lean Six Sigma Black Belt opleiding: het is de proeve van bekwaamheid die aangeeft dat je niet alleen de theorie beheerst maar deze ook in de praktijk heeft weten toe te passen door twee Lean Six Sigma project(en) succesvol af te ronden, met gebruik van de juiste DMAIC tools en veranderkundige vaardigheden. Meer informatie over certificering vind je hier.

De opleiding kost € 4.995,- (excl. BTW) per deelnemer, inclusief:

 • Het studiemateriaal;
 • Een reële bedrijfssimulatie;
 • Theorie certificering.

Maak gebruik van Coaching en haal het maximale rendement uit je opleiding

Om het maximale uit de opleiding te halen, raden we sterk aan om gebruik te maken van coaching op jouw werkplek. Dat vergroot de slagingskans van je verbeterinitiatief exponentieel. We koppelen je aan een van onze ervaren (Master) Black Belts en je krijgt een coachingsbudget van 24 uur.

De kosten voor 24 uur coaching zijn € 4.800,-. Binnen dit coachingsbudget wordt 3 uur gereserveerd voor de beoordeling van de praktijkcertificering.

Return on Investment

Onze ervaring is dat de investering over het algemeen in het eerste jaar al snel het viervoudige kan opleveren. Bedenk: De gerealiseerde besparing bij de projecten van onze Black Belt trainees bedraagt na praktijk certificering gemiddeld € 200.000 per jaar.

Hierbij is, voor een maximaal project resultaat, coaching door een ervaren (Master) Black Belt een belangrijke succesfactor. Ga voor een Black Belt opleiding uit van minimaal 1,5 dag coaching, afhankelijk van jouw ervaring. Mocht jouw organisatie intern een volwassen (M)BB structuur hebben kan de coaching ondersteuning vanuit UPD komen te vervallen (in onderling overleg te bepalen).

Neem een optie

Wil je er eerst nog even over nadenken of wellicht overleggen met jouw werkgever? Neem dan in ieder geval een optie op de training en voorkom de teleurstelling dat er straks geen plaats meer is. Deze reservering is gratis en verplicht tot niets.

Overtuig je werkgever

Het kan zijn dat je werkgever nog wat vragen heeft rondom deze gekozen training. Zoals “Waarom via UPD?” of “Hoe zit het met de tijdinvestering?”. Op dit soort vragen geven we antwoord op de pagina informatie voor werkgevers. Bekijk de pagina of stuur hem door aan je leidinggevende.

BTW- vrij factureren?

UPD is aangesloten bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Hierdoor kunnen wij onze opleidingen vrij van BTW factureren, indien je als organisatie of particulier hiervoor in aanmerking komt. In dat geval vermeerderen we de prijzen die vermeld staan op onze website niet met 21% BTW. Wel rekenen we een toeslag van 10% die nodig is om de kosten voor deze mogelijkheid te dekken. Hieronder laten we dit zien aan de hand van 2 rekenvoorbeelden met een opleidingsbedrag van € 1.000,-:

 • Je bent als organisatie BTW plichtig: De factuur bestaat uit het opleidingsbedrag (€ 1.000,-) + 21% BTW ( € 210,-). Het totale bedrag van de factuur is € 1.210,-. De BTW kan jouw organisatie weer terugvorderen bij de Belastingdienst.
 • Je bent vrijgesteld van BTW: De factuur bestaat uit het opleidingsbedrag (€ 1.000,-) + 10% opslag( € 100,-). Het totale bedrag van de factuur is € 1.100,-.

Om een BTW vrije factuur te ontvangen kun je dit aangeven bij het boeken van de opleiding. Let op: Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuze die je maakt, raadpleeg bij twijfel altijd een accountant of de belastingdienst.

Klantreviews van deze Lean Six Sigma Green to Black Belt training:

  Marion
  02-10-2023
  Beoordeling: 8/10
  Het was echt een verdieping op de green belt. We waren helaas maar met 4, vandaar dat de opbouw van het lesprogramma niet goed uit de verf kwam. Je gaat vooral zelf aan de slag, waardoor je het al doende leert.
  Gerard
  02-10-2023
  Beoordeling: 10/10
  Een waardevolle toevoeging op de Greenbelt. De BlackBelt geeft veel meer verdieping en geeft mij ook meer handvatten om het geleerde in de praktijk toe te passen.
  Susanne
  15-05-2023
  Beoordeling: 9/10
  Very nice balance in soft skills vs hard skills vs personal development
  Anoniem
  07-11-2022
  Beoordeling: 8/10
  geen
  Jan
  15-09-2022
  Beoordeling: 8/10
  opleiding was goed geregeld, logistiek in orde, goede leraar
  Dominique
  19-5-2022
  Beoordeling: 8/10
  Marlies is the best trainer you can imagine, I really enjoyed learning from her, hearing her stories, as well as here knowledge level and willingness to share. In the beginning off the course we had a different training, not nearly as good and torough as Marlies. Otherwise, I would have given a 10.
  Semra
  19-5-2022
  Beoordeling: 8/10
  Some pages in the training document in Dutch in the English version of it.
  balaji
  19-5-2022
  Beoordeling: 9/10
  Nice contents and very interactive.
  Anoniem
  19-5-2022
  Beoordeling: 10/10
  Really liked and enjoyed the training, the teacher Marlies was really helpful with all the insights she was able to give us and always made the content fun, that is something quite special 🙂 Thank you Marlies!
  Anoniem
  19-5-2022
  Beoordeling: 8/10
  Story line was clear and explanation was also clear and according expectations.
  Anoniem
  19-5-2022
  Beoordeling: 8/10
  Good content and trainer
  Anoniem
  4-10-2021
  Beoordeling: 9/10
  Fijne manier om stof te doorleven met sprekende casussen. Ook fijn dat er meegedacht is in stuk hybride vorm van les krijgen zonder af te moeten haken ivm Corona maatregelen van bedrijf.
  Hans
  4-10-2021
  Beoordeling: 9/10
  Leuke training die mooie combinatie vormde van een opfrissing uit eerdere trainingen en opleidingen icm nieuwe stof
  Maria
  25-5-2021
  Beoordeling: 10/10
  Well prepared course
  Anoniem
  25-5-2021
  Beoordeling: 9/10
  Well delivered and overcoming the challenges of distance learning due to Corona.
  Giovanna
  25-5-2021
  Beoordeling: 8/10
  Very good the physical session, it's a pity part of it was on line, on line is less effective
  Bas
  15-4-2021
  Beoordeling: 10/10
  Leerzaam, interactief, waardevol.
  Konstantinos
  22-2-2021
  Beoordeling: 9/10
  Interactive learning through real life examples, keeping you alert.
Locatie
Startdatum
Beschikkbaarheid
Prijs
 
Utrecht
03 okt 2024
lesdagen Lesdagen:
 1. do 03 okt 2024
 2. vr 04 okt 2024
 3. do 17 okt 2024
 4. vr 18 okt 2024
 5. do 07 nov 2024
 6. vr 08 nov 2024
 7. do 28 nov 2024
 8. vr 29 nov 2024
 9. do 19 dec 2024
 10. vr 20 dec 2024
-> Nog 1 plek vrij
€ 4.995
Utrecht
25 nov 2024
lesdagen Lesdagen:
 1. ma 25 nov 2024
 2. di 26 nov 2024
 3. ma 16 dec 2024
 4. di 17 dec 2024
 5. ma 06 jan 2025
 6. di 07 jan 2025
 7. ma 27 jan 2025
 8. di 28 jan 2025
 9. ma 10 feb 2025
 10. di 11 feb 2025
Beschikbaar
€ 4.995
Utrecht
10 mrt 2025
lesdagen Lesdagen:
 1. ma 10 mrt 2025
 2. di 11 mrt 2025
 3. ma 31 mrt 2025
 4. di 01 apr 2025
 5. ma 14 apr 2025
 6. di 15 apr 2025
 7. ma 05 mei 2025
 8. di 06 mei 2025
 9. ma 26 mei 2025
 10. di 27 mei 2025
Beschikbaar
€ 4.995