Lean Six Sigma Green Belt training - sixsigma.nl

Lean Six Sigma Green Belt training

6 praktijkgerichte lesdagen | E-Learning | Maximaal leerrendement

Als je mag kiezen tussen: Enkel theoretische kennis of kennis gecombineerd met praktische toepassing; wat kies je dan? Tijdens onze opleiding tot Lean Six Sigma Green Belt staat de impact die jij als Lean Six Sigma professional maakt centraal. Deze opleiding is helemaal ingericht om jou alle kennis en kunde te geven die je nodig hebt om direct aan de slag te gaan met jouw verbeterprojecten.

Tijdens de lesdagen gaan we volledig in op de praktische toepassing van Lean Six Sigma op Green Belt niveau. Je kunt de theoretische kennis zo ver uitdiepen als je zelf wilt met ongelimiteerde toegang tot de E-Learning gedurende een jaar.

Wil jij dus niet alleen de titel ‘Lean Six Sigma Green Belt’ maar wil je écht als projecteider van verbetertrajecten aan de slag bij jou op de werkvloer? Schrijf je dan in voor deze praktijkgerichte opleiding!.

Volledig praktijkgericht

Onze Lean Six Sigma Green Belt kenmerkt zich door de perfecte combinatie tussen theorie en praktijk. We sluiten je niet dagen lang op een klaslokaal waarbij we door alle theorie gaan. Maar jij krijgt alle hulpmiddelen om de theorie tot je te nemen, zodat je tijdens de lesdagen optimaal gebruikt kunt maken van de kennis en ervaring van onze trainers. Tijdens de lesdagen ga je met hen de praktische verdiepingsslag maken. Zo weet je zeker dat je na afloop van de opleiding direct aan de slag kunt als Green Belt in Lean. En mocht er na de training toch nog wat onduidelijkheid zijn, dan log je gewoon in op de E-Learning omgeving waar je een jaar lang ongelimiteerd gebruik van kunt maken!

TIP!

Zijn er meer mensen binnen jouw team of organisatie die deze opleiding willen volgen? Dan zijn onze ‘Incompany trainingen’ vaak voordeliger en efficiënter.

Meer weten?

Lees dan hier verder »

Wat ga je leren tijdens de Lean Six Sigma Green Belt Opleiding?

Je gaat leren hoe je als projectleider verbetertrajecten kunt begeleiden volgens de Lean Six Sigma filosofie. Dat betekent dat we je de kennis aanreiken over:

 • Projectmatig verbeteren volgens de DMAIC structuur ‘Lean’ en ‘Six Sigma’ principes en tools beheersen*
 • Kwalitatief en kwantitatief problemen analyseren
 • Verbeteringen initiëren en daadwerkelijk implementeren
 • Resultaten borgen in de organisatie
 • Effectief procesdenken, klantgericht & “outside – in”
 • Verspilling en oorzaken van variatie herkennen
 • Werken met de statistische analyses binnen SigmaXL
 • Projectteams samenstellen en leiden
 • Workshops faciliteren
 • Change management vaardigheden toepassen

Tijdens de praktijkgerichte lesdagen gaan we je leren hoe je deze kennis écht in de praktijk brengt. Je leert hier van onze trainers die dit dagelijks in de praktijk brengen bij onze klanten, maar je leert minstens net zoveel van de andere deelnemers. Zo maak je optimaal gebruik van alle kennis, ervaring en inzichten die je aangereikt krijgt tijdens deze opleiding.

De rol van een Lean Six Sigma Green Belt

Als Lean Six Sigma Green ben jij een zelfstandig projectleider voor verbeterprojecten aan de hand van Lean Six Sigma. Hieronder zie je in vogelvlucht wat de rollen van de verschillende Belts zijn:

 • Lean Six Sigma Orange Belt: Als Lean Six Sigma Orange Belt ben je onderdeel van de Lean Six Sigma projectteams die (be)geleid worden door een LSS Green of Black Belt. Als LSS Orange Belt kun je zelfstandig kleinere verbeterprojecten uitvoeren.
 • Lean Six Sigma Green Belt: Als Lean Six Sigma Green Belt ben je een zelfstandige projectleider op het gebied van Lean Six Sigma. Je voert deze projecten zelfstandig uit, of je hebt hierbij hulp van Lean Six Sigma Orange Belts die je in dat geval dient te begeleiden. In de praktijk zien we dat Green Belts ongeveer 15-50% van hun werkbare tijd bezig zijn met verbeterprojecten.
 • Lean Six Sigma Black Belt: De Lean Six Sigma Black Belt is een echte change agent. Je bent dan een drijver van Lean Six Sigma binnen de organisatie als geheel. Hierbij werk je regelmatig in grotere projectteams waarin jij de Green- en Orange Belts begeleid. Als Black Belt ben je een significant deel van jouw werkbare tijd (50-100%) bezig met verbeterprojecten.
 • Master Black Belt: Als Master Black Belt ben je de strategische partner op het gebied van Lean Six Sigma voor de directie. Je hebt een leidende rol binnen de organisatie waarbinnen je complexe verbeterprogramma’s initieert en uitvoert. Daarbij ben je verantwoordelijk voor de volledige uitrol van Lean Six Sigma en de ontwikkeling van medewerkers binnen het verbeterprogramma.

Programma van de Lean Six Sigma Green Belt

Om het programma van de Lean Six Sigma Green Belt zo goed mogelijk uit te leggen, hebben we dit voor je onderverdeeld in 3 categorieën. Mocht je hele specifieke vragen hebben over de inhoud, neem dan even contact met ons op via: 020-3453015.

De theorie van de Lean Six Sigma Green Belt

Na jouw aanmelding krijg je van ons de inloggegevens van de E-Learning omgeving. Hier kun je in jouw eigen tempo alle theorie tot je nemen, zo vaak je maar wilt! Voor aanvang van iedere lesdag krijg je van jouw trainer(s) te horen welke theorie je in ieder geval behandeld moet hebben. Dat is ontzettend belangrijk om zoveel mogelijk te leren tijdens de praktische lesdagen die daarop volgen. De toegang tot de E-Learning is een jaar geldig, dus je kunt hier zo vaak op terugvallen als je maar wilt.

Praktische vertaalslag tijdens de lesdagen

Tijdens jouw opleiding ben je aanwezig bij 6 lesdagen. Deze dagen beginnen om 09.00 uur en eindigen rond 17.00 uur. Een lesdag staat helemaal in het teken van de praktische toepassing van de theorie die je geleerd hebt. Je krijgt alle ruimte om jouw vragen te stellen, maar daarna gaan we snel aan de slag om je te laten hoe je deze kennis kunt gebruiken om écht impact te maken. Tijdens de lesdagen zorgen wij voor trainers die de klappen van de zweep kennen. Zij brengen namelijk zelf de theorie dagelijks in de praktijk bij onze klanten. Dit doen ze in verschillende sectoren en voor verschillende bedrijven. Daarom kunnen zij als geen ander de theorie toepasbaar maken voor jouw specifieke situatie.

Tijdens de laatste lesdag maak je het theorie-examen. Na succesvolle afronding hiervan krijg je het theoriecertificaat; het bewijs dat je de theorie beheerst.

Impact maken

Je kiest deze Lean Six Sigma Green Belt niet zomaar, dat doe je omdat ook echt verbeterinitiatieven wilt gaan uitvoeren. Daar gaan we je bij helpen. Tijdens de opleiding maak je een opzet van een verbeterproject binnen jouw organisatie. Na afloop van de opleiding ga je dit project echt uitvoeren, waarna jouw coach het project zal beoordelen. Het doel van deze beoordeling is om jou te voorzien van een praktijkcertificering; hét bewijs dat je buiten de theorie ook in staat bent om deze theorie in de praktijk te brengen.

Inhoud van de Lean Six Sigma Green Belt

De inhoud van de Lean Six Sigma Green Belt opleiding bestaat uit meerdere modules, die jezelf helemaal kunt uitdiepen. De lesdagen worden afgestemd op de behoefte van de groep, dus je kunt zelf bepalen hoe intensief er op bepaalde onderwerpen wordt ingegaan. Onderstaande onderwerpen zullen in ieder geval behandeld worden in de theorie en waar nodig tijdens de lesdagen:

 • Lean & Six Sigma principes
 • Define: Voice Of Customer, Project Scoping, Brown Paper workshops, Project Charter
 • Measure: Datacollectieplan, Meet Systeem Analyse, Basic Statistics
 • Measure: Capability Analysis, Control Charts
 • Analyse: Facilitation Skills, Cause & Effect Diagram, Hypothesis Testing, Value Stream Mapping
 • Improve: Brainstorming, ‘Flow’, Poka Yoke, Selectie van Oplossingen, Pilot & Implementatie
 • Control: ‘Omgaan met weerstand’, Process Control Plan
 • Control: SPC, OCAP, Visual Management DMAIC Casus, Teach Back & Examen

Voor deelname aan de opleiding en uitvoering van het project is het noodzakelijk dat je beschikt over een laptop met daarop Microsoft Office Excel én een licentie van SigmaXL (inbegrepen bij de opleiding).

Green Belt in Lean of Lean Six Sigma Green Belt?

Ze lijken in naamgeving op elkaar, maar wat is het verschil tussen deze twee opleidingen? Lean en Lean Six Sigma zijn verschillende filosofieën, maar ze hebben wel het een en ander met elkaar te maken. Lean Six Sigma is namelijk gevormd uit principes van Lean en Six Sigma, dus dat er overeenkomsten met Lean zijn is niet zo gek. Maar en zijn ook verschillen.

Het belangrijkste verschil zit in de aanvliegroute van verbeteringen. Lean richt zicht op de gewenste situatie (future state) en het wegnemen van obstakels die nu belemmeren dat de gewenste situatie wordt behaald. Lean Six Sigma beoordeelt de huidige situatie (current state) en helpt bij het wegnemen van oorzaken die de huidige prestaties verstoren. Daarbij worden verbeteringen volgens Lean dagdagelijks vanaf de werkvloer gedaan. Bij Lean Six Sigma wordt dit over het hele project door een projectteam gedaan. Kortom, Lean leunt meer op een verbetercultuur op de werkvloer, terwijl bij Lean Six Sigma projecten meer centraal uitgevoerd worden.

Of je dus een Green Belt in Lean training of een Lean Six Sigma Green Belt training moet volgen, kunnen wij niet voor je bepalen. Dat is afhankelijk van jouw organisatie en doelen. We kunnen je natuurlijk wel helpen bij het maken van deze keuze. Neem daarvoor even contact met ons op.

Certificering bestaat uit twee delen: een theorie- en een praktijkcertificaat.

Het theoriecertificaat is het schriftelijke bewijs dat je de Lean en Six Sigma methoden en technieken beheerst, op het niveau van een World Class Lean Six Sigma Green Belt.

In Nederland is UPD de grootste certificerende instantie van Lean Six Sigma Green Belts, Black Belts en Master Black Belts.

Het praktijkcertificaat is de échte kroon op jouw Lean Six Sigma Green Belt opleiding: het is de proeve van bekwaamheid die aangeeft dat je niet alleen de theorie beheerst maar deze ook in de praktijk hebt weten toe te passen door één Lean Six Sigma project succesvol af te ronden, met gebruik van de juiste DMAIC tools en veranderkundige vaardigheden. Meer informatie over certificering vind je hier.

De opleiding kost € 3.895,- (excl. BTW)* per deelnemer, inclusief

 • 1 jaar onbeperkte toegang tot de E-Learning.
 • Een reële bedrijfssimulatie.
 • Een lifetime licentie voor SigmaXL.
 • Theorie certificering.
 • Praktijkcertificering.

Haal het maximale rendement uit je opleiding

Naast dat we tijdens de opleidingsdagen een start maken met de opzet van je eigen praktijkopdracht raden we sterk aan om bij de uitwerking van deze opdracht ná de opleiding gebruik te maken van begeleiding/coaching. Zo voorkom je dat je bij de eindbeoordeling van je praktijkopdracht voor verrassingen komt te staan en mogelijk onvoldoende scoort om je praktijkcertificaat in ontvangst te mogen nemen. Kijk daarom binnen je eigen organisatie of er ervaren Belts zijn die jou kunnen begeleiden.

Coaching door UPD

Ken je geen ervaren Belts en/of wil je écht het maximale uit je opleiding halen? Maak dan gebruik van coaching op de werkplek door een (Master) Black Belt van UPD. Deelnemers die kiezen voor deze optie vergroten de slagingskans van de praktijkopdracht exponentieel. We bieden coaching aan in blokken van 4, 8 of 12 uur. We hanteren 12 uur coaching als richtlijn, de afgelopen jaren is gebleken dat het merendeel van onze deelnemers deze tijd nodig heeft om de praktijkcertificering af te ronden. De kosten voor 12 uur coaching zijn € 1.980,-.

Overtuig je werkgever

Het kan zijn dat je werkgever nog wat vragen heeft rondom deze gekozen training. Zoals “Waarom via UPD?” of “Hoe zit het met de tijdinvestering?”. Op dit soort vragen geven we antwoord op de pagina informatie voor werkgevers. Bekijk de pagina of stuur hem door aan je leidinggevende.

BTW- vrij factureren?

UPD is aangesloten bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Hierdoor kunnen wij onze opleidingen vrij van BTW factureren, indien je als organisatie of particulier hiervoor in aanmerking komt. In dat geval vermeerderen we de prijzen die vermeld staan op onze website niet met 21% BTW. Wel rekenen we een toeslag van 10% die nodig is om de kosten voor deze mogelijkheid te dekken. Hieronder laten we dit zien aan de hand van 2 rekenvoorbeelden met een opleidingsbedrag van € 1.000,-:

 • Je bent als organisatie BTW plichtig: De factuur bestaat uit het opleidingsbedrag (€ 1.000,-) + 21% BTW ( € 210,-). Het totale bedrag van de factuur is € 1.210,-. De BTW kan jouw organisatie weer terugvorderen bij de Belastingdienst.
 • Je bent vrijgesteld van BTW: De factuur bestaat uit het opleidingsbedrag (€ 1.000,-) + 10% opslag( € 100,-). Het totale bedrag van de factuur is € 1.100,-.

Om een BTW vrije factuur te ontvangen kun je dit aangeven bij het boeken van de opleiding. Let op: Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuze die je maakt, raadpleeg bij twijfel altijd een accountant of de belastingdienst.

Klantreviews van deze Lean Six Sigma Green Belt training:

  Wouter
  6-9-2021
  Beoordeling: 8/10
  Van de inhoud van de opleiding had ik een hogere verwachting. Zeker als deelnemer met een technische achtergrond is het niveau niet heel hoog. Begrijpelijk is wel dat bij een grotere klas het tempo wat moeilijker hoog te houden is. (onze klas had 4 deelnemers.)
  Charlotte
  6-9-2021
  Beoordeling: 8/10
  E-learning is een goede vorm om thuis al voorbereiding te doen.
  Bart
  6-9-2021
  Beoordeling: 8/10
  prima opleiding met goede afwisseling tussen theorie/praktijkvoorbeelden en casusen.
  Jan
  2-8-2021
  Beoordeling: 8/10
  De klas bestond uit vier personen. Dit vond ik erg prettig.
  Anoniem
  14-6-2021
  Beoordeling: 9/10
  Mooie mix van theorie, praktijkvoorbeelden en in praktijk brengen
  Anoniem
  14-6-2021
  Beoordeling: 9/10
  Zeer afwisselend met goede praktijkvoorbeelden. Goede e-learning modules.
  Pavel
  20-5-2021
  Beoordeling: 10/10
  Fantastic course, great stories from Paul; good learning, Allot to learn, absorb and understand. Unfortunately, I failed in the first exam session due to not understanding questions properly. Hope to pass the second time.
  Ruud
  20-5-2021
  Beoordeling: 7/10
  Training content is rated very well. How to use in practice and practicing theory could be explained/done more. Not that many interaction (most likely due to online sessions).
  Carlos Manuel
  20-5-2021
  Beoordeling: 9/10
  - Super engaging - Great content (concise and simply explained) - Good pace - Mentor very well knowledged
  Anoniem
  17-5-2021
  Beoordeling: 7/10
  In een eerdere evaluatie via de e-learning al gedaan. - Onduidelijke informatie over aanvullende kosten begeleiding praktijk opdracht. - Onduidelijke step by step gebaseerd op oude tool mini tab terwijl we Sigma XL gebruiken. - Afwisseling van twee docenten zou je willen vermijden. - Verdiepende step by step uitleg voor het gebruik van de analyse grafieken is gewenst. Dit is nu beschreven in hoofdlijnen. Als je hier een tijdje niet meer werkt is het er zo uit.
  Melanie
  8-4-2021
  Beoordeling: 9/10
  Veel praktische uitleg en hoe je de theorie dient toe te passen
  Anoniem
  12-4-2021
  Beoordeling: 10/10
  It was good that the training was directly connected to the project I'm currently working on.
  Sharan
  8-3-2021
  Beoordeling: 9/10
  Over all good training and training material as well.
  Charles
  25-1-2021
  Beoordeling: 8/10
  Heel helder en goed uitgelegd, het nut van LSS is mij helemaal duidelijk geworden (bij voorgaande werkgevers werd niet gewerkt op basis van LSS). Gebruik van Miro vond ik persoonlijk een uitdaging. Het zou misschien wel handig zijn om de e-learning te kunnen downloaden, om snel zaken op te kunnen zoeken.
  Anoniem
  25-1-2021
  Beoordeling: 9/10
  Goed georganiseerd!
Locatie
Startdatum
Plek vrij
Prijs
 
Utrecht
STARTGARANTIEDeze opleiding gaat zeker van start
28 okt 2021
lesdagen Lesdagen:
 1. do 28 okt 2021
 2. vr 29 okt 2021
 3. do 18 nov 2021
 4. vr 19 nov 2021
 5. do 02 dec 2021
 6. vr 03 dec 2021
2 plaatsen
€ 3.895
Virtual Classroom
Digitale OpleidingDeze opleiding vindt plaats in een virtuele classroom. Cursisten komen samen in een digitale omgeving vanuit een locatie naar keuze. Het is dus dezelfde opleiding alleen zonder bij elkaar in één ruimte te zitten.
01 nov 2021
lesdagen Lesdagen:
 1. ma 01 nov 2021
 2. di 02 nov 2021
 3. ma 22 nov 2021
 4. di 23 nov 2021
 5. ma 13 dec 2021
 6. di 14 dec 2021
4 plaatsen
€ 3.895
Amsterdam
11 nov 2021
lesdagen Lesdagen:
 1. do 11 nov 2021
 2. vr 12 nov 2021
 3. do 02 dec 2021
 4. vr 03 dec 2021
 5. do 16 dec 2021
 6. vr 17 dec 2021
5 plaatsen
€ 3.895
Utrecht
06 dec 2021
lesdagen Lesdagen:
 1. ma 06 dec 2021
 2. di 07 dec 2021
 3. ma 20 dec 2021
 4. di 21 dec 2021
 5. ma 10 jan 2022
 6. di 11 jan 2022
5 plaatsen
€ 3.895
Virtual Classroom
Digitale OpleidingDeze opleiding vindt plaats in een virtuele classroom. Cursisten komen samen in een digitale omgeving vanuit een locatie naar keuze. Het is dus dezelfde opleiding alleen zonder bij elkaar in één ruimte te zitten.
16 dec 2021
lesdagen Lesdagen:
 1. do 16 dec 2021
 2. vr 17 dec 2021
 3. do 13 jan 2022
 4. vr 14 jan 2022
 5. do 27 jan 2022
 6. vr 28 jan 2022
7 plaatsen
€ 3.895
Amsterdam
17 jan 2022
lesdagen Lesdagen:
 1. ma 17 jan 2022
 2. di 18 jan 2022
 3. ma 07 feb 2022
 4. di 08 feb 2022
 5. ma 28 feb 2022
 6. di 01 mrt 2022
5 plaatsen
€ 3.895
Eindhoven
27 jan 2022
lesdagen Lesdagen:
 1. do 27 jan 2022
 2. vr 28 jan 2022
 3. do 17 feb 2022
 4. vr 18 feb 2022
 5. do 10 mrt 2022
 6. vr 11 mrt 2022
6 plaatsen
€ 3.895
Utrecht
24 feb 2022
lesdagen Lesdagen:
 1. do 24 feb 2022
 2. vr 25 feb 2022
 3. do 17 mrt 2022
 4. vr 18 mrt 2022
 5. do 07 apr 2022
 6. vr 08 apr 2022
5 plaatsen
€ 3.895
Amsterdam
14 mrt 2022
lesdagen Lesdagen:
 1. ma 14 mrt 2022
 2. di 15 mrt 2022
 3. ma 04 apr 2022
 4. di 05 apr 2022
 5. ma 25 apr 2022
 6. di 26 apr 2022
5 plaatsen
€ 3.895
Utrecht
21 apr 2022
lesdagen Lesdagen:
 1. do 21 apr 2022
 2. vr 22 apr 2022
 3. do 12 mei 2022
 4. vr 13 mei 2022
 5. do 09 jun 2022
 6. vr 10 jun 2022
6 plaatsen
€ 3.895