Lean Six Sigma Black Belt training - sixsigma.nl

Lean Six Sigma Black Belt training

16 dagen | Strategisch & Tactisch | Leer van toonaangevende Lean Six Sigma experts

Tijdens de Lean Six Sigma Black Belt Opleiding wordt je opgeleid om (bijna) full-time aan de slag te kunnen gaan met (grotere) verbeterinitiatieven. Black Belts hebben zowel een tactische als een strategische rol. Je begeleidt Green Belts en adviseert het strategisch management van jouw organisatie. Tijdens deze opleiding leer je alles om beide aspecten tot in perfectie uit voeren.

Black Belts zijn de echte zwaargewichten binnen Lean Six Sigma programma’s. Zij initiëren grote verbetertrajecten, begeleiden de Green Belts bij de uitvoer en zijn een sparringspartner voor het strategisch management. Het is daarom belangrijk om behalve stevige inhoudelijke kennis van Lean Six Sigma ook de nodige skills te ontwikkelen op het gebied van systematische analyse, verandermanagement en stakeholder management. En van wie kun je dat beter leren dan Lean Six Sigma experts die dit dagelijks doen?

Zolang ik bij UPD de trainer van mijn keuze kan krijgen, begin ik er niet eens aan om de prijzen met die van andere aanbieders vergelijken. Kwaliteit is het voor mij het allerbelangrijkst.

Opbouw van de Lean Six Sigma Black Belt opleiding

Deze opleiding is een combinatie van de Lean Six Sigma Green Belt en de Upgrade Green to Black Belt Lean Six Sigma. Heb jij al een Green Belt op zak? Dan hoef je enkel de upgrade te doen om als Black Belt aan de slag te kunnen.

Tijdens de Black Belt opleiding leer je dus eerst alles op Green Belt niveau, dit helpt je later weer bij de begeleiding van de Green Belts tijdens verbeterinitiatieven. Vervolgens gaan we in de upgrade een verdieping doen op de kennis en voegen we elementen als verandermanagement, design for Lean Six Sigma, facilitation skills en stakeholdermanagement toe.

Aan het einde van de opleiding krijg je één certificaat: Lean Six Sigma Black Belt.

Informatie voor inschrijving

Deze opleiding bestaat uit 2 onderdelen. Wanneer jij je via deze pagina inschrijft voor een Black Belt Lean Six Sigma nemen wij contact met je op om de opleidingsdata van de verschillende onderdelen te bespreken.

Je kunt zelf de startdata van de Green Belt en de Upgrade bekijken, of je laat het ons uitzoeken voor je; wel zo makkelijk. Heb je hier vragen over? Neem dan even contact met ons op via 020 – 345 3015.

Wat ga je leren tijdens de Lean Six Sigma Black Belt Opleiding?

Tijdens deze opleiding krijg je diepe inhoudelijke kennis van Lean Six Sigma. Je leert hoe je deze kennis in de praktijk brengt op Green Belt niveau en hoe je tegelijkertijd deze kennis gebruikt om de Belts binnen jouw organisatie effectief te begeleiden.

Je wordt klaargestoomd om complexe Lean Six Sigma projecten te begeleiden. Met complex bedoelen we projecten die afdelingen overstijgen en/of een groot verbeterpotentieel hebben (meer dan € 100.000,-).

Verder leren we je alles wat je nodig hebt om mensen te begeleiden op de verbeterreis en om als strategisch adviseur aan de slag te gaan. Hiervoor maken we een effectieve mix tussen methodische kennis en kennis op het gebied van verandermanagement.

Enkele onderdelen waar we uitgebreid bij stil staan:

 • Projectmatig en aantoonbaar te verbeteren volgens de DMAIC structuur
 • Kwalitatief en kwantitatief problemen te analyseren
 • Verbeteringen initiëren en daadwerkelijk implementeren
 • Borging van resultaten
 • Projectteams samen te stellen en te leiden
 • Effectief workshops te faciliteren
 • Change Management vaardigheden toe te passen
 • Bewust te zijn van wat er bij effectief leiderschap komt kijken, en hoe dit in de praktijk toe te passen

TIP!

Zijn er meer mensen binnen jouw team of organisatie die deze opleiding willen volgen? Dan zijn onze ‘Incompany trainingen’ vaak voordeliger en efficiënter.

Meer weten?

Lees dan hier verder »

Is deze opleiding geschikt voor mij?

De Black Belt opleiding is bedoeld om verbeterprojectleiders op te leiden, en potentiële Master Black Belts. Doorgaans zijn zij fulltime actief in hun rol als Black Belt.

Wij gaan tijdens de opleiding uit van een HBO-WO denkniveau.

Ervaringen

Cursisten beoordelen deze opleiding met 8.2 van 10 sterren. Gebaseerd op 436 reviews.

Trainingsdagen

De trainingsdagen van de Black Belt Training Lean Six Sigma beginnen om 09.00 uur en eindigen rond 17.00 uur.

Trainingsprogramma Black Belt

Blok 1

 • Lean & Six Sigma principes
 • Define: Voice of the Customer, Project Scoping, Brown Paper workshops, Project Charter
 • Measure: Datacollectieplan, Meet Systeem Analyse, Basic Statistics

Blok 2

 • Measure: Process Capability Analysis, Control Charts
 • Analyse: Facilitation Skills, Cause & Effect Diagram, Hypothesis Testing, Value Stream Mapping

Blok 3

 • Improve: Brainstorming, ‘Flow’, Poka Yoke, Selectie van Oplossingen, Pilot & Implementatie
 • Control:Omgaan met weerstand’, Process Control Plan

Blok 4

 • Control: SPC, OCAP, Visual Management DMAIC Casus, Teach Back & Examen

Aanvullende modules

 • Change Management / Verandermanagement
 • Facilitation Skills & Workshop Management
 • Verdieping Lean
 • Aanvullende c.q. verdiepende DMAIC modules
 • Verdieping Statistiek: Process Capability Analysis (PCA), uitgebreid met Non-Normality, Non-parametrics en DoE
 • Design for Lean Six Sigma, introductie DMADV

Benodigde leermiddelen:

 • Toolbox (dit boek wordt op de eerste opleidingsdag uitgedeeld)
 • USB stick met Lean Six Sigma tools (deze usb stick wordt op de eerste opleidingsdag uitgedeeld)
 • “Wat is lean six sigma” (dit boek wordt op de eerste opleidingsdag uitgedeeld)
 • Laptop met MS Office Excel (deze dien je zelf te regelen en mee te nemen naar de opleidingsdagen)
 • SigmaXL (inbegrepen)

Voor deelname aan de opleiding en uitvoering van het project is het noodzakelijk dat je beschikt over een laptop met daarop Microsoft Office Excel én een licentie van SigmaXL. Een lifetime licentie voor SigmaXL is inbegrepen bij de opleiding.

Certificering bij deze opleiding; nationaal erkend, internationaal geaccrediteerd

Een opleiding volgen doe je niet zomaar, je wilt daar in je huidige werk en jouw toekomstige carrière profijt van hebben. Met het Lean Six Sigma Black Belt certificaat van UPD ben je daarvan verzekerd.

Het UPD Certificaat – certificering door de marktleider

Na afronding van deze Lean Six Sigma Black Belt training ontvang je het UPD Certificaat. UPD is afgelopen jaren uitgegroeid tot een autoriteit op het gebied van continu verbeteren en vernieuwen. Wij zijn dagelijks actief bij een groot deel van de top-250 bedrijven van Nederland.

Onze naam wordt erkend en herkend als marktleider in Lean en Lean Six Sigma opleidingen. Het certificaat dat wij afgeven voor deze training bewijst dat jij voldoet aan de kwaliteitseisen die organisaties stellen aan Lean professionals. Kortom, een UPD Certificaat geeft jouw Lean Six Sigma Black Belt certificering extra waarde en is het ideale startpunt voor jouw carrière als Lean Six Sigma Professional.

Lean Six Sigma Black Belt certificering

Een Lean Six Sigma Black Belt training bestaat uit 2 delen; Lean Six Sigma Green Belt en een Lean Six Sigma Upgrade Green to Black Belt. Om als Lean Six Sigma Black Belt gecertificeerd te worden, dienen beide onderdelen succesvol afgerond te worden. Voor beide delen bieden we hiervoor een theorie- en praktijkcertificering. De theoriecertificering is inbegrepen voor beide onderdelen. De kosten voor de Lean Six Sigma Black Belt certificering bedragen € 825,- exclusief BTW.

Lees hier meer over de Black Belt Certificering.

Coaching

De ervaring leert dat het succes van de praktijkcertificering vergroot wordt wanneer tijdens het uitvoeren van de praktijkopdracht gebruik gemaakt wordt van coaching. Tijdens de coaching helpt de coach om de praktijkopdrachten te vormen, uit voeren en te voltooien volgens de geldende richtlijnen. Dit verhoogt het succes van de certificering en over het algemeen wordt het resultaat van het verbeterinitiatief vergroot.

Coaching is beschikbaar in pakketten van 4 uur. De kosten voor 4 uur coaching bedraagt € 800,- exclusief BTW. Over het algemeen hanteren we een richtlijn van 8 uur coaching per verbeterinitiatief.

Investering Lean Six Sigma Black Belt Opleiding

De Lean Six Six Sigma Black Belt is een combinatie van de Lean Six Sigma Green Belt en de Upgrade Green to Black Belt Lean Six Sigma. Je kunt je afzonderlijk voor deze 2 opleidingen aanmelden. Echter profiteer je van een mooie korting als jij je direct voor het hele programma aanmeld.

Bij aanmelding voor het hele Black Belt Lean Six Sigma programma is de investering: € 6.995 (excl. BTW). De 2 losse programma’s zijn samen: € 8.890,-. Je bespaart dus ruim 20% op de kosten wanneer je direct een inschrijving doet voor het Black Belt programma.

Alle kosten voor de opleiding zijn exclusief BTW en inclusief:

 • Het studiemateriaal;
 • Een reële bedrijfssimulatie;
 • Een lifetime licentie voor SigmaXL (t.w.v. $299);
 • Theorie certificering.

Informatie voor inschrijving

Deze opleiding bestaat uit 2 onderdelen. Wanneer jij je via deze pagina inschrijft voor een Black Belt Lean Six Sigma nemen wij contact met je op om de opleidingsdata van de verschillende onderdelen te bespreken.

Je kunt zelf de startdata van de Green Belt en de Upgrade bekijken, of je laat het ons uitzoeken voor je; wel zo makkelijk. Heb je hier vragen over? Neem dan even contact met ons op via 020 – 345 3015.

Maak gebruik van Coaching en haal het maximale rendement uit jouw opleiding.

Om het maximale uit de opleiding te halen, raden we sterk aan om gebruik te maken van coaching op jouw werkplek. Dat vergroot de slagingskans van jouw verbeterinitiatief exponentieel. We koppelen je aan een van onze ervaren (Master) Black Belts en je krijgt een coachingsbudget van 2 x 12 uur (2 projecten).

De kosten voor 24 uur coaching zijn € 4.800,-. Binnen dit coachingsbudget wordt 3 uur gereserveerd voor de beoordeling van de praktijkcertificering.

Return on Investment

Onze ervaring is dat jouw investering over het algemeen in het eerste jaar gauw het viervoudige kan opleveren. Bedenk: De gerealiseerde besparing bij de projecten van onze Black Belt trainees bedraagt na praktijk certificering gemiddeld €200.000 per jaar.

Hierbij is, voor een maximaal project resultaat, coaching door een ervaren (Master) Black Belt een belangrijke succesfactor. Ga voor een Black Belt opleiding uit van minimaal 24 uur coaching, afhankelijk van jouw ervaring. Mocht jouw organisatie intern een volwassen (M)BB structuur hebben kan de coachingsondersteuning vanuit de eigen organisatie komen.

Overtuig je werkgever

Het kan zijn dat je werkgever nog wat vragen heeft rondom deze gekozen training. Zoals “Waarom via UPD?” of “Hoe zit het met de tijdinvestering?”. Op dit soort vragen geven we antwoord op de pagina informatie voor werkgevers. Bekijk de pagina of stuur hem door aan je leidinggevende.

BTW- vrij factureren?

UPD is aangesloten bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Hierdoor kunnen wij onze opleidingen vrij van BTW factureren, indien je als organisatie of particulier hiervoor in aanmerking komt. In dat geval vermeerderen we de prijzen die vermeld staan op onze website niet met 21% BTW. Wel rekenen we een toeslag van 10% die nodig is om de kosten voor deze mogelijkheid te dekken. Hieronder laten we dit zien aan de hand van 2 rekenvoorbeelden met een opleidingsbedrag van € 1.000,-:

 • Je bent als organisatie BTW plichtig: De factuur bestaat uit het opleidingsbedrag (€ 1.000,-) + 21% BTW ( € 210,-). Het totale bedrag van de factuur is € 1.210,-. De BTW kan jouw organisatie weer terugvorderen bij de Belastingdienst.
 • Je bent vrijgesteld van BTW: De factuur bestaat uit het opleidingsbedrag (€ 1.000,-) + 10% opslag( € 100,-). Het totale bedrag van de factuur is € 1.100,-.

Om een BTW vrije factuur te ontvangen kun je dit aangeven bij het boeken van de opleiding. Let op: Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuze die je maakt, raadpleeg bij twijfel altijd een accountant of de belastingdienst.

Klantreviews van deze Lean Six Sigma Black Belt training:

  Marion
  02-10-2023
  Beoordeling: 8/10
  Het was echt een verdieping op de green belt. We waren helaas maar met 4, vandaar dat de opbouw van het lesprogramma niet goed uit de verf kwam. Je gaat vooral zelf aan de slag, waardoor je het al doende leert.
  Gerard
  02-10-2023
  Beoordeling: 10/10
  Een waardevolle toevoeging op de Greenbelt. De BlackBelt geeft veel meer verdieping en geeft mij ook meer handvatten om het geleerde in de praktijk toe te passen.
  Susanne
  15-05-2023
  Beoordeling: 9/10
  Very nice balance in soft skills vs hard skills vs personal development
  Anoniem
  07-11-2022
  Beoordeling: 8/10
  geen
  Jan
  15-09-2022
  Beoordeling: 8/10
  opleiding was goed geregeld, logistiek in orde, goede leraar
  Dominique
  19-5-2022
  Beoordeling: 8/10
  Marlies is the best trainer you can imagine, I really enjoyed learning from her, hearing her stories, as well as here knowledge level and willingness to share. In the beginning off the course we had a different training, not nearly as good and torough as Marlies. Otherwise, I would have given a 10.
  Semra
  19-5-2022
  Beoordeling: 8/10
  Some pages in the training document in Dutch in the English version of it.
  balaji
  19-5-2022
  Beoordeling: 9/10
  Nice contents and very interactive.
  Anoniem
  19-5-2022
  Beoordeling: 10/10
  Really liked and enjoyed the training, the teacher Marlies was really helpful with all the insights she was able to give us and always made the content fun, that is something quite special 🙂 Thank you Marlies!
  Anoniem
  19-5-2022
  Beoordeling: 8/10
  Story line was clear and explanation was also clear and according expectations.
  Anoniem
  19-5-2022
  Beoordeling: 8/10
  Good content and trainer
  Anoniem
  4-10-2021
  Beoordeling: 9/10
  Fijne manier om stof te doorleven met sprekende casussen. Ook fijn dat er meegedacht is in stuk hybride vorm van les krijgen zonder af te moeten haken ivm Corona maatregelen van bedrijf.
  Hans
  4-10-2021
  Beoordeling: 9/10
  Leuke training die mooie combinatie vormde van een opfrissing uit eerdere trainingen en opleidingen icm nieuwe stof
  Maria
  25-5-2021
  Beoordeling: 10/10
  Well prepared course
  Anoniem
  25-5-2021
  Beoordeling: 9/10
  Well delivered and overcoming the challenges of distance learning due to Corona.
  Giovanna
  25-5-2021
  Beoordeling: 8/10
  Very good the physical session, it's a pity part of it was on line, on line is less effective
  Bas
  15-4-2021
  Beoordeling: 10/10
  Leerzaam, interactief, waardevol.
  Konstantinos
  22-2-2021
  Beoordeling: 9/10
  Interactive learning through real life examples, keeping you alert.
Locatie
Startdatum
Beschikkbaarheid
Prijs
 
Utrecht
10 jun 2024
lesdagen Lesdagen:
 1. ma 10 jun 2024
 2. di 11 jun 2024
 3. ma 24 jun 2024
 4. di 25 jun 2024
 5. ma 08 jul 2024
 6. di 09 jul 2024
 7. do 03 okt 2024
 8. vr 04 okt 2024
 9. do 17 okt 2024
 10. vr 18 okt 2024
 11. do 07 nov 2024
 12. vr 08 nov 2024
 13. do 28 nov 2024
 14. vr 29 nov 2024
 15. do 19 dec 2024
 16. vr 20 dec 2024
Beschikbaar
€ 6.995