Van Heidag naar Hackathon

Meer energie, meer plezier en meer rendement

Heidag of hackathon

Goed functionerende teams zijn van onschatbare waarde. Een goed team vertrouwt elkaar. Communiceert met elkaar. Een goed team kent elkaars kwaliteiten en maakt daar gebruik van. Samen zorgt een goed team voor een prettige werkomgeving en het beste resultaat. Een goede organisatie weet dit en zal er alles aan doen om een team optimaal te laten functioneren. Om van een groep individuen een hechte eenheid te maken. Hiervoor zijn een aantal geijkte manieren, maar hoe effectief zijn die eigenlijk?

Van heidag…

Een veelgebruikte methode hiervoor is de ‘heidag’. Teams gaan met elkaar een dag (of langer) op een prikkelloze locatie zitten waar ze focussen op teambuilding, kennisdeling en inspiratie. Het levert vaak een leuke dag op, maar wij merken dat de effectiviteit van zo’n heidag te wensen overlaat.

Tijdens zo’n heidag worden vaak onderwerpen behandeld die de dagelijkse praktijk overstijgen. Teams kunnen dus lekker brainstormen en meedenken over de toekomst van het bedrijf, de afdeling of het team. Super waardevol natuurlijk, maar het brengt teams niet dichter bij elkaar. En het verandert niet direct iets aan de dagelijkse praktijk. Combineer dit met het feit dat deze dagen vaak ook nog door het management aangegrepen worden om een monoloog van minimaal een uur te houden en het rendement is écht nihil geworden.

Teams hebben uiteindelijk genoten van de dag, maar de volgende dag is het weer ‘business as usual’. Iedereen kruipt weer achter z’n bureau en gaat gewoon verder waar ze mee bezig waren.

Naar Hackathon

Eerlijk is eerlijk, ‘hackathon’ komt in aanmerking voor de buzzwoord-van-het-jaar-verkiezing. Iedereen heeft het erover en waar je ook kijkt, ze worden te pas en te onpas georganiseerd. Zonde, want wij zijn fan van goede hackathons en het effect dat deze hebben op het team. En uit ervaring weten we dat een hackathon veel meer impact heeft op de teamdynamiek.

Tijdens een hackathon worden teams uitgedaagd om in korte tijd een werkende, innovatieve en creatieve oplossing voor een probleem op te leveren. Ze worden in het diepe gegooid en moeten vertrouwen op de kracht van het collectief en de kennis van het individu.

De ervaring leert dat het werken aan een gezamenlijk doel teams echt dichter bij elkaar brengt. En niet alleen tijdens de hackathon, maar ook daarna. Een team dat samen heeft meegedaan aan een hackathon heeft geleerd om van elkaar op aan te kunnen. Wat de sterktes en zwaktes zijn van het team. Maar bovenal dat het team samen veel meer voor elkaar kan krijgen dan eerst gedacht.

Geef jouw teams energie met een hackathon

Je kunt nu natuurlijk op zoek gaan naar een hackathon waar je één of meerdere teams naar toe stuurt. Maar je kunt ook gewoon zelf een hackathon organiseren binnen de organisatie, zoals wij bij UPD doen. Met multidisciplinaire teams werken we samen aan oplossingen die écht een verschil maken voor onze dienstverlening. Door de verbinding met elkaar aan te gaan, verbeteren we de groepsdynamiek. Met als gevolg: meer plezier, meer energie en beter presterende teams. Bekijk onderstaand filmpje maar eens!

Wil je eens sparren over hoe jij een hackathon kunt inzetten om zo tot betere teams te komen? Bel ons dan op: 020 – 3453015 en wij vertellen er graag meer over!