Green Belt project in het verpleeg- en verzorgingshuis

Hoe wilt u gewassen worden?

Bewoners die hinder ondervinden van wassen met water, kunnen binnen Zorgpalet sinds vijf jaar verzorgend gewassen worden. Dit gebeurt met geïmpregneerde wegwerpwashandjes, die warm gemaakt worden in een magnetron. Maar hoeveel bewoners willen dat eigenlijk?

“Dat was dus niet duidelijk”, stelt verpleegkundige gerontologie en geriatrie Mariet Balt. “Ik heb het in het kader van mijn Green Belt project uitgezocht op de somatische afdeling. Al snel werd duidelijk dat alle 24 bewoners verzorgend gewassen werden, uiteraard los van het douchen op verzoek. Maar er stond niets over het dagelijkse wassen in de zorgleefplannen en zorgkaarten van deze bewoners. In de helft van de gevallen was totaal onduidelijk hoe was besloten om deze bewoner verzorgend te gaan wassen. Bij de andere helft was er wel enig overleg geweest met bewoners en/of hun eerste contactpersonen, maar meer ook niet. Er was dus feitelijk over hen beslist, niet met hen.”

Zorgkaart

In drie team overleggen heeft Mariet Balt het onderwerp aan de orde gebracht. “We hebben afgesproken dat de wensen ten aanzien van het gewassen worden met elke bewoner expliciet worden afgesproken. Zoals het eigenlijk hoort, natuurlijk. Als de bewoner niet meer in staat is om hierover te spreken, dan wordt er overlegd met de eerste contactpersonen, vaak een kind van de bewoner. Alle afspraken worden vastgelegd op de zorgkaart, zodat alle zorgverleners makkelijk kunnen zien welke wensen alle bewoners hebben. Er kunnen ook nadere wensen rond het wassen in worden opgenomen. Dat een bewoner bijvoorbeeld zijn of haar gezicht niet verzorgend gewassen wil hebben. Op zich vinden bewoners verzorgend wassen prettig. Ze hoeven minder gedraaid te worden, wat vooral fijn is bij vermoeidheid of pijn (al dan niet in de terminale fase). Een gevoelige huid hoeft minder vaak ingesmeerd te worden met olie of zalf. Cliënten kunnen makkelijker onderdelen van het wassen zelf doen en ze houden meer energie over voor andere activiteiten. Voor de verzorging heeft verzorgend wassen ook voordelen: minder tillen van waskommen vol water, minder kans op allergieën aan de handen door het gebruik van water en zeep, minder agressie of boosheid bij bewoners als er aan hen gezeten wordt op een manier die ze niet prettig vinden en uiteraard ook tijdsbesparing, waardoor er meer ruimte is voor persoonlijke aandacht voor de bewoners.” Mariet Balt bij het Green Belt Project

“Er is nu overleg met de bewoner over hoe hij of zij gewassen wil worden, zoals het eigenlijk hoort natuurlijk”, stelt verpleegkundige gerontologie en geriatrie Mariet Balt.