Wat is Lean Management?

Creëer optimale waarde door verspilling te elimineren

Lean Management is een managementfilosofie die erop gericht is om de organisatie en processen zodanig in te richten dat er optimale waarde gecreëerd wordt voor de klant.

wat is lean management

In het dagelijks gebruik zien we veel verschillende termen waar Lean in voorkomt, zoals Lean Management of Lean Manufacturing. In de basis wordt hier allemaal hetzelfde mee bedoeld namelijk, de Lean filosofie zoals deze jaren geleden bij Toyota werd ontwikkeld.

De 5 principes van Lean Management

Lean Management is gebaseerd op 5 belangrijke principes. Deze principes – ook vaak stappen genoemd – zijn weliswaar volgordelijk, maar niet eindig. Lean is een continu proces waar altijd gestreefd wordt naar continue verbetering. De 5 stappen van Lean Management zijn:

 • Stap 1: Identificeer de wens van de klant. En, breng in kaart welke toegevoegde waarde het eindproduct moet leveren.
 • Stap 2: Breng de waardestroom (Valuestream) in kaart, van ontwerp tot aflevering en service. Ga vervolgens na waar de waarde wordt gecreëerd voor de klant en welke stappen in het proces verspilling zijn. Elimineer de verspilling in het proces.De volgende vragen helpen hierbij:
  • Welke activiteiten voegen direct waarde toe voor de klant?
  • Welke activiteiten voegen niet direct waarde toe (maar zijn wel noodzakelijk in de bedrijfsvoering), en hoe kunnen deze activiteiten tot een minimum gereduceerd worden?
  • Welke activiteiten voegen helemaal geen waarde toe en kunnen daarom geëlimineerd worden?
 • Stap 3: Creëer Flow. Zorg dat producten en informatie continu doorstromen, verkort de doorlooptijd, elimineer de blokkades die de stroming tegenhouden.
 • Stap 4: Creëer Pull. Produceer en lever alleen wanneer het nodig is. Voorkom overproductie. Dit wordt gedaan door te zorgen dat er geen productie is zonder dat de vorige stap in het proces hier om vraagt (dit heet Pull).
 • Stap 5: Streef naar perfectie, creëer een cultuur waarin continu verbeteren en vernieuwen de norm is.

Wat levert Lean Management op?

Bij Lean Management worden de menselijke capaciteiten binnen een organisatie op een slimme manier ingezet om zoveel mogelijk waarde te creëren voor de klant. De succesvolle inzet van Lean Management leidt tot een efficiëntere organisatie met een constante kwaliteit en een hogere winstgevendheid.

Wanneer zet je Lean Management in?

Als experts kunnen wij hier natuurlijk alleen maar antwoorden met ‘altijd’. Maar, we zien in de praktijk vaak dat er situaties zijn waarin organisaties kiezen voor Lean. Hieronder hebben we er en aantal benoemd:

 • Organisaties kunnen niet snel genoeg inspelen op een veranderende marktvraag. Ze zijn structureel te laat en worden voorbijgestreefd door de concurrentie.
 • Het verloop van medewerkers is buitensporig hoog en dit heeft effect op de kwaliteit van de dienstverlening.
 • Processen in de organisatie lopen niet soepel en foutloos. Dit zorgt voor veel vertraging en/of re-work. Uiteindelijk zorgt dit weer voor een lagere klanttevredenheid en verminderde winstgevendheid.

Hoe werkt een Lean implementatie?

De basisprincipes van Lean Management zijn redelijk eenvoudig te begrijpen. Daarom is de implementatie van Lean Management wellicht op het eerste gezicht geen technisch hoogstandje. We zien dan ook vaak dat organisaties de tools van Lean wel inzetten, maar dat het resultaat er niet door verandert. Dat komt omdat de tools enkel hulpmiddelen zijn om het gedachtegoed van Lean te operationaliseren. Wanneer de organisatie niet investeert in het begrijpen en doorgronden van de filosofie, zullen de tools en technieken niet het gewenste resultaat opleveren.

Lean is veel meer dan de tools en technieken, het is een gedachtegoed waar elke laag van de organisatie mee aan de slag moet en waarbij het gedrags- en cultuuraspect minstens net zo belangrijk is als de tools. Daarom besteden wij bij de implementatie uitgebreid aandacht aan de cultuur. Het doel is namelijk niet om ‘Lean te implementeren’, het doel is om een cultuur van continu verbeteren en vernieuwen te realiseren. Lean Management is daar slechts het middel voor.

Zelf aan de slag met Lean Management?

UPD is de grootste opleider op het gebied van continu verbeteren en vernieuwen in Nederland. Door het volgen van één van onderstaande opleiding leer je van onze trainers hoe je zelf aan de slag kunt met Lean Management binnen de afdeling of organisatie.

Vraag een vrijblijvend opleidingsadvies aan

Onze opleidingsadviseurs zitten klaar om je te helpen bij het vinden van de meest geschikte opleiding voor jouw doelstellingen. Je kunt eenvoudig contact opnemen via 020-345 3015. Liever gebeld worden? Laat dan je gegevens achter via onderstaand formulier en één van onze opleidingsadviseurs belt je terug.