PSM | Professional Scrum Master

Via scrum.org

PSM staat voor Professional Scrum Master en is de certificering die uitgereikt wordt door Scrum.org. Maar, wat kun je er precies mee en hoe behaal je een PSM certificering?

PSM certificaat via scrum.org

Met PSM wordt over het algemeen de PSM I certificering bedoeld. Scrum.org kent drie niveaus voor de Scrum Master certificering, namelijk:

  • PSM I: Het eerste niveau van de certificering bewijst dat je de basis van Scrum kent. Je kent en begrijpt de inhoud van de Scrumgids en je kunt dit toepassen binnen een Scrumteam.
  • PSM II: Het volgende niveau bewijst dat je uitgebreidere kennis hebt van Scrum en dit kunt toepassen in een complexe omgeving.
  • PSM III: Dit is het hoogste niveau van certificering en bewijst dat je diepgaande kennis hebt van Scrum en de onderliggende principes. Daarbij kun je deze kennis toepassen in verschillende situaties en binnen verschillende organisaties.

In dit artikel richten we ons op het eerste niveau. We leggen uit wat de certificering precies inhoudt en hoe je deze kunt behalen.

Over Scrum.org

Scrum.org is een toonaangevende naam in de Agile wereld. Het is opgericht door Ken Schwaber – één van de grondleggers van Agile – een geeft internationale certificaten uit voor Scrum Master en Product Owner.

Scrum.org is niet de enige certificerende instantie, maar wellicht wel de bekendste. Andere bekende certificerende instanties zijn:

Wat kun je met een PSM Certificering?

Door het PSM certificaat kun je niet opeens iets extra. Het is slechts een bewijs dat je de kennis van Scrum beheerst op het niveau dat Scrum.org vereist. Echter is de certificering internationaal. Dat betekent dat de certificering wereldwijd erkend wordt en als bewijs van jouw bekwaamheid geldt. Vooral wanneer je in de toekomst in het buitenland aan de slag wil met Scrum of Agile, of als je werkt bij een internationale organisatie is dit internationale karakter wenselijk.

Hetzelfde geldt voor de certificeringen van de partijen die we eerder in dit artikel noemden. Scrum.org heeft echter de benaming van het certificaat vastgelegd. Dat betekent dat je alleen via hen een PSM certificaat kunt verkrijgen. Een certificaat via een andere partij zal dus een andere titel dragen.

Hoe behaal je een PSM certificaat?

Je behaalt het certificaat door een assessment af te nemen via Scrum.org. Dit is een examen wat je online aflegt. Tijdens het examen wordt jouw kennis van Scrum, de mate waarin je de kennis kunt toepassen en jouw inzicht in de onderliggende principes getest. Iedereen kan deelnemen aan het examen, daar zijn geen instapeisen voor van toepassing.

Dat betekent dus ook dat je niet per definitie een Scrum training gedaan hoeft te hebben. Maar dit wordt door zowel Scrum.org als door ons wel aanbevolen. Je kunt weliswaar de theoretische kennis die je nodig hebt overal vinden, de uitdaging ligt in de praktische toepassing. Agile & Scrum leunen erg op de achterliggende principes. En om deze goed en effectief toe te passen is praktijkervaring nodig. Juist deze praktische toepassing van de principes leer je tijdens bijvoorbeeld de Scrum Master Training.

In sommige gevallen kun je ook uit de voeten met een basisopleiding op het gebied van Agile, bijvoorbeeld de Agile Scrum Basics training. Hier krijg je namelijk ook de theoretische kennis aangereikt, alleen besteden we minder tijd aan de toepassing er van. Wil je weten welke training voor jou het beste geschikt is? Bel dan even naar 020 – 345 3015, we geven je graag advies.

PSM Examen doen

Het PSM examen is vaak niet inbegrepen bij een training die je volgt, ook niet bij onze Scrum Master training. Je kunt zelf een examen aanvragen op Scrum.org. De kosten hiervoor zijn: $ 150. De licentie die je koopt is onbeperkt geldig voor 1 poging. In het geval dat je het examen niet haalt, zul je dus opnieuw een licentie moeten kopen. Het examen duurt maximaal 60 minuten. Het is dus aan te raden om je grondig voor te bereiden om de kosten en tijd die je hieraan kwijt bent tot een minimum te beperken.

Wil jij jouw PSM certificaat halen?

Wij denken graag met je mee over de mogelijkheden voor jou. Neem daarvoor contact met ons op via 020 – 345 3015 of via academy@upd.nl.