Welke Lean Trainingen zijn er?

Een handig overzicht

Lean trainingen zijn – net als Lean Six Sigma trainingen – ingedeeld op een bandstructuur die vergelijkbaar is met Oosterse vechtsporten. Daar houdt de vergelijking ook direct op.

Welke Lean trainingen zijn er?

Waar bij de vechtsporten de ‘belts’ worden gegeven om een kwaliteitsniveau aan te duiden, is dit bij Lean niet van toepassing. Sterker nog; voor een succesvolle implementatie van Lean is een juiste verdeling van de verschillende belts binnen het team essentieel. Iedere Belt is dus even belangrijk en even ‘goed’ in zijn of haar werk. De rol en verantwoordelijkheden verschillen alleen tussen de belts.

Welke Lean Belts zijn er?

In principe zijn er 3 Lean Belts: Orange Belt in Lean, Green Belt in Lean en Black Belt in Lean. We zien alleen dat er in de loop der tijd een hoop variaties zijn gemaakt op de Belts, waardoor ook andere kleuren toegevoegd zijn aan het spectrum en van vrijwel iedere kleur nu een Belt is ontstaan.

Bij al onze opleidingen staat de toepassing in de praktijk centraal. Daarom hebben wij alleen Belts in het curriculum waarin we deze belofte kunnen waarmaken. Dat betekent dat we – behalve de 3 originele belt enkel de Yellow Belt in Lean toegevoegd hebben. Dit is een introductie op Lean van een halve dag waarin deelnemers geleerd wordt om de verbetertaal te spreken en te begrijpen.

Hulp nodig bij jouw keuze?

Maar hoe kies je nu de belt die het beste bij jouw doelstellingen past? Wij helpen je daarbij met onderstaand overzicht. Je kan natuurlijk ook onze handige keuzewijzer raadplegen

Orange, Green of Black Belt?

De keuze voor een bepaalde belt is afhankelijk van jouw wensen, doelen en in welke mate je in de praktijk aan de slag gaat met Lean. In onderstaand overzicht hebben we de 3 belts naast elkaar gezet, zodat je in één oogopslag kunt zien hoe de lean trainingen van elkaar verschillen.

  Orange Belt Green Belt Black Belt
Wat is jouw doel met deze training? Opdoen van basiskennis en zelfstandig kleine verbeteringen doorvoeren. Leren om zelfstandig verbeterprojecten uit te voeren aan de hand van Lean. Leren om als drijvende kracht te fungeren op het gebied van Lean binnen de organisatie.
Wat ga je doen met de kennis? Zelf eenvoudige verbeterinitiatieven uitvoeren. Zelfstandig grotere verbeterprojecten uitvoeren. Verbeterprojecten van Green Belt begeleiden en zelfstandig complexe verbetertrajecten uitvoeren.
In welke mate ga je aan de slag met Lean? Ongeveer 5% – 15% van de werkbare tijd. Ongeveer 15% – 50% van de werkbare tijd. Ongeveer 50% – 100% van de werkbare tijd.
Welke kennis neem je mee naar huis? Je leert de basis van Lean inclusief een aantal handige tools en technieken. Je krijgt uitgebreide kennis van Lean en de tools en technieken. Daarbij leer je over het gedragsaspect tijdens veranderingen. Je krijgt expert kennis van Lean. Daarbij leer je over zowel de technische- als de gedragskant van het begeleiden van verandering.
Wordt er een certificaat uitgereikt na afronding van de opleiding? Ja, je krijgt het “Orange Belt in Lean Certificaat” Ja, je krijgt het “Green Belt in Lean Certificaat” (theorie en aparte praktijkcertificering) Ja, je krijgt het “Black Belt in Lean Certificaat” (theorie en aparte praktijkcertificering)
Heb je een vooropleiding nodig? Nee, iedereen kan deelnemen aan deze training. Nee, iedereen kan deelnemen aan deze training. Nee, de Green Belt in Lean is onderdeel van de Black Belt in Lean.
Wat is het benodigde Werk- en denkniveau? MBO / MBO+ MBO+ / HBO HBO / WO
Hoe lang duurt deze training? 1 dag + E-Learning 4 dagen + E-Learning 12 dagen + E-Learning
Wat zijn de kosten? € 795,- € 2.795,- € 5.995,-
  Orange Belt   Green Belt   Black Belt  

Heb je nog hulp nodig?

Kom je er met bovenstaande informatie toch nog niet helemaal uit? Of wil je graag even met iemand sparren over wat voor jou de best passende opleiding is? Bel dan even naar 020 – 345 3015. We geven je graag een advies wat past bij jouw doelen.