Whitepapers over Systeemdenken | Download ze hier

Whitepapers Systeemdenken: download

Door Jan Heijneman, MSc. Lean Enterprise

In de artikelen over systeemdenken en de wetmatigheden van systeemdenken hebben we al aardig wat interessante inzichten gedeeld over systeemdynamica binnen organisaties. Op deze pagina kun je nog een drietal whitepapers over systeemdenken gratis downloaden.

Systeemdenken whitepapers

De whitepapers zijn geschreven door Jan Heijneman. Hij heeft de whitepapers gebaseerd op het onderzoek dat hij heeft gedaan voor zijn studie MSc. Lean Enterprise aan de universiteit in Buckingham. In de whitepapers heeft hij een vertaalslag gemaakt van de academische uiteenzetting naar toepasbare inzichten voor iedereen.

3 whitepapers over systeemdenken

Iedere whitepaper behandelt een specifiek onderdeel van systeemdenken. Als je direct alle whitepapers downloadt, adviseren we om ze in deze volgorde te lezen:

  1. Whitepaper – Systeemdenken
  2. Whitepaper – Systeemdenken en leiderschap
  3. Whitepaper – Metingen in systeemdenken

Whitepaper #1 – Systeemdenken

In deze eerste whitepaper laat Jan je kennis maken met systeemdenken. Hij legt uit wat het precies inhoudt en wat het verschil is met ‘mechanistisch denken’.

Download #1

Whitepaper #2 – Systeemdenken en leiderschap

In deze whitepaper behandelt Jan de rol van het leiderschap in systeemdenken. In zijn dagelijks werk ziet hij regelmatig dat de rol van het leiderschap onderschat wordt, vooral door leidinggevenden zelf. In de whitepaper ‘Systeemdenken en leiderschap’ beschrijft Jan de rol van leidinggevenden binnen systeemdenken.

Download #2

Whitepaper #3 – Metingen in systeemdenken

Een gevleugelde uitspraak in onze industrie is “Tell me how you measure me, and I will tell you how I will behave”. Dat is voor systeemdenken niet minder waar. Wanneer leidinggevenden in organisaties willen werken aan de overgang van lineair denken naar systeemdenken is het aanpassen van de metingen essentieel. In deze whitepaper laat Jan zien hoe metingen aangepast kunnen worden om systeemdenken te ondersteunen.

Download #3

Meer weten?

Neem voor meer informatie over systeemdenken contact met ons op via 020 – 345 3015 of contact@upd.nl. Wil je liever in de praktijk ervaren hoe systeemdenken werkt en wat het je oplevert? Bekijk dan hier de The Beer Game.

Jan Heijneman, MSc. Lean Enterprise

Jan Heijneman

Jan – partner bij UPD – heeft in 2018 zijn studie aan de University of Buckinham op het gebied van Lean Enterprise afgerond. In Nederland zijn er weinig Lean professionals die over een vergelijkbare hoeveelheid toepasbare kennis beschikken. En daarbij kan hij deze kennis voor iedereen toepasbaar maken, op elk niveau.

Wil je eens met Jan sparren over systeemdenken of andere uitdagingen waar jouw organisatie tegenaan loopt? Neem dan contact met hem op via 020-345 3015.