Voor als u alles al weet over Lean Six Sigma

Wat is Lean?

Leer meer over het creëren van waarde en het elimineren van verspilling

Lees meer

Lean of Six Sigma?

Leer meer over de verschillen en de synergie tussen beide methodes.

Lees meer

Wat past bij u?

Lean of Lean Six Sigma? Doe de test en weet het binnen 2 minuten!

Doe de test

Wat is Lean Six Sigma?

gratis-workshop-wat-is-lean-six-sigma

Lean Six Sigma is een wereldwijd bewezen en toegepaste methodiek die een aantoonbare en duurzame verbetering van het bedrijfsresultaat oplevert. Hierbij ligt de focus op wat de klant écht belangrijk vindt. Deze aanpak leidt tot het tegelijkertijd reduceren van kosten, het verhogen van de klanttevredenheid én het verkorten van de doorlooptijd. Hierbij wordt geïnvesteerd in uw eigen mensen en gebruik gemaakt van hun kennis en kunde.

Lean Six Sigma biedt een framework waarmee een organisatie op een gestructureerde wijze continu kan verbeteren. Het implementeren van Lean Six Sigma geeft een organisatie een doelgerichte aanpak om de strategie om te zetten naar concrete resultaten en succesvoller te zijn dan haar concurrenten.

Lean Six Sigma projecten zorgen voor een duurzame verbetering van het bedrijfsresultaat. Bedrijfsproblemen worden beter en blijvend opgelost. Het terugverdieneffect van een Lean Six Sigma traject varieert, maar is altijd een veelvoud van de investering. Een Return on Investment> van vier voor een Green Belt training, uitgaande van de totale investering in tijd en geld, is eerder normaal dan uitzonderlijk. Succesvolle Lean Six Sigma implementatieprogramma’s behalen ROI’s van 40 tot zelfs 80.

Waarom is Lean Six Sigma zo populair?

Lean Six Sigma is zo populair omdat het vele duizenden bedrijven over de wereld heeft geholpen om succesvol(ler) te worden en de tot doel gestelde resultaten te bereiken. Het is de meest effectieve methodiek om tot lagere operationele kosten, een hogere winst en grotere klanttevredenheid te komen.

Toepassing van Lean Six Sigma zorgt al jaren voor blijvende resultaten bij grote bedrijven en organisaties in Nederland, zoals Shell, Philips, KPN, ING, ABN AMRO, Friesland Bank, TNT, DHL, ASML, STORK , Achmea Interpolis, Nuon en het Ministerie van Defensie. In Amerika is Lean Six Sigma een belangrijk onderdeel van de bedrijfsstrategie van bijna alle bedrijven in de top-500. De methodiek heeft zich in de loop der jaren geëvolueerd en is generiek toepasbaar voor alle denkbare processen en in elk denkbaar type organisatie.

Is Lean Six Sigma ook geschikt voor mijn organisatie?

Lean Six Sigma is begonnen in de industrie, maar heeft zich de laatste vijftien jaar in bijna elke type organisatie met succes gemanifesteerd. Concrete voorbeelden uit verschillende branches:

 • Banken en verzekeraars;  doorlooptijdverkorting van hypotheekaanvragen of afhandeling van schadeclaims;
 • Telecom & Utilities;  verhogen van het oplossend vermogen van servicedesks, het terugdringen / voorkomen van het aantal gemelde incidenten;
 • Handel, Transport & logistiek; verhogen van First Time Right aflevering, reductie van voorraadkosten , het verlagen van het aantal pickfouten;
 • Zorg; hogere efficiency in operatiekamers, met minder fouten en snellere hersteltijden van patiënten;
 • Overheid; het sneller en transparanter verwerken van vergunningaanvragen;
 • Zakelijke dienstverlening; verhogen van klantwaarde door gezamenlijk en structureel de klantprocessen te verbeteren en vereenvoudigen.

Hoe werkt Lean Six Sigma?

De focus van Lean Six Sigma ligt op het verhogen van de klanttevredenheid en het genereren van (financiële) resultaten voor de organisatie. Door te focussen op datgene wat voor de klant écht belangrijk is en fouten in de uitvoering terug te dringen, wordt het aantal processtappen gereduceerd (Lean) en de uitkomst van de processen voorspelbaar gemaakt (Six Sigma).

De kracht van Lean Six Sigma ligt op vier gebieden:

 • Kwaliteitsverbetering
  Lean Six Sigma legt een krachtig fundament voor kwaliteitsverbetering. Door eigen werknemers op te leiden, zijn ze zélf in staat zijn hun processen te verbeteren. Dit gebeurt in de vorm van een project met behulp van de DMAIC methodiek. Ook management en bestuur worden actief in dit proces betrokken.
 • Verbetering van de doorlooptijd
  Lean Six Sigma legt de zogenaamde “verborgen fabriek” bloot. Vaak bestaan er in organisaties allerlei processen en procedures om problemen op te lossen, maar die kosten veel tijd en leiden vaak tot frustratie. Organisaties hebben vaak niet de tijd om te onderzoeken waar het nu precies misloopt; waar de verspillingen zitten. DMAIC legt de verborgen fabriek bloot en breekt deze af.
 • Organisaties leren zichzelf te verbeteren
  Focus op de toegevoegde waarde voor de klant staat centraal. Het voldoen aan de wensen van de klant vergroot niet alleen de klanttevredenheid, maar helpt organisaties ook om steeds opnieuw naar hun diensten, producten en processen te kijken en deze continu te verbeteren.
 • Beter bedrijfsresultaat
  Verbeteren van de processen met Lean Six Sigma draagt direct bij aan het bedrijfsresultaat. Volgens Lean Six Sigma is kwaliteit niet een doel op zich, maar een middel om het echte doel te bereiken, te weten het verbeteren van het bedrijfsresultaat door het genereren van klantwaarde.

Hoe begin je met Lean Six Sigma?

De eenvoudigste manier om kennis te maken met Lean Six Sigma is door deel te nemen aan de Wat is Lean Six Sigma workshop. In deze vier uur durende workshop wordt u op interactieve manier bekend gemaakt met de methodiek, de tools en de toepasbaarheid van Lean en Six Sigma. Deze workshop is speciaal bedoeld voor managers en medewerkers die een leidende rol hebben bij het bereiken van Operational Excellence.

Bent u echter al overtuigd van de Lean Six Sigma methodiek en wilt u direct starten met een Green Belt of Black Belt training? Dan is het belangrijk dat u een project hebt waarbij Lean Six Sigma kan toepassen. Lean Six Sigma is namelijk niet alleen een theoretische opleiding, de beste resultaten worden bereikt als u er in de praktijk direct mee aan de slag gaat. U wordt bij het behalen van de resultaten ondersteund door een coach in de vorm van een (Master) Green Belt in Lean of Black Belt in Lean training wellicht beter aan. Om uw organisatie te helpen processen gestructureerd vast te leggen, te verbeteren en te besturen, is Lean BPM het overwegen waard. Onze adviseurs zullen u hierover graag uitleg geven.

Mocht er binnen uw organisatie een bredere belangstelling voor Lean Six Sigma bestaan, dan is een incompany training wellicht passend, of zelfs een volledige implementatie van Lean Six Sigma in de organisatie. Door de goede resultaten die deze projecten opleveren, wordt draagvlak gecreëerd bij het management om deze resultaten organisatiebreed te behalen. Een logische volgende stap is dan volledige implementatie waarbij ook het management wordt getraind. Goede selectie van projecten, selectie van de juiste Green Belts en Black Belts en ondersteuning daarvan is essentieel. Uiteraard is elke implementatie uniek en zal de exacte invulling per organisatie verschillen. Is uw organisatie nog niet toe aan een volledige implementatie, maar wilt u al wel de eerste stappen zetten door lokaal Lean en Six Sigmaverbeterprojecten uit te voeren? In alle gevallen is ondersteuning en advies vanuit UPD mogelijk.

Lean Six Sigma & Statistiek?

De basis onder Lean Six Sigma is data en feiten. Dit betreft zowel het meetbaar maken van de resultaten, als het inzichtelijk maken van de echte wensen van de klant, het betrouwbaar meten van huidige performance en het objectief toetsen van de grondoorzaken (root causes), zodat u zeker weet dat de oplossingen die geïmplementeerd worden ook de gewenste effecten zullen hebben. Lean Six Sigma Green Belts en Black Belt beschikken hierbij over een gereedschapskist gebaseerd op tientallen jaren ervaring en best practices van Lean en Six Sigma bedrijven, met meer dan 150 tools uit zowel Lean Manufacturing zoals Value Stream Mapping en Process Line Balancing; evenals Statistische Tools als Hypothesis Testing, Design of Experiments (DOE) en Statistical Process Control (SPC).

Neem voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden van Lean Six Sigma binnen uw organisatie, contact op met een van onze adviseurs op via info@sixsigma.nl of bel 020 345 3015.


Heeft u een specifieke vraag over Lean Six Sigma?

Hierboven hebben we een uitgebreide inleiding gegeven over Lean Six Sigma, maar uit onze ervaring weten we dat dit artikel niet altijd alle vragen beantwoordt. Heeft u bijvoorbeeld nog vragen als:

 • Is dit een goed moment om te beginnen met Lean Six Sigma?
 • Zal ik eerst een introductieworkshop volgen of zal ik direct beginnen met een volledige opleiding?
 • Wat kunnen jullie voor mij betekenen bij de implementatie van Lean Six Sigma?
 • Waarom werkt de implementatie van Lean Six Sigma niet zoals ik had gepland?

Speelt één van deze – of een soortgelijke vraag – nu bij u? Dan zitten onze adviseurs klaar om u te helpen. Als u onderstaand formulier invult en daarin duidelijk uw vraag formuleert dan neemt één van onze adviseurs contact me u op om uw vraag te beantwoorden. Geheel vrijblijvend uiteraard!

Laat ons u helpen!

Six Sigma
Menu