Wat is microlearning? - sixsigma.nl %

Wat is microlearning?

Snelle, toegankelijke en direct toepasbare kennis op maat

In de snel veranderende wereld van vandaag moeten organisaties en werknemers zich voortdurend aanpassen en nieuwe vaardigheden verwerven om te blijven groeien en concurrerend te blijven. Microlearning is een relatief nieuwe aanpak van leren die past bij deze behoefte aan snelle, gemakkelijk toegankelijke en op maat gemaakte kennis.

Microlearning is een manier van leren die gericht is op het leveren van kleine, hapklare stukjes informatie die gemakkelijk te consumeren zijn en die in korte tijd kunnen worden geleerd en toegepast in de praktijk. Het kan worden gebruikt om werknemers nieuwe vaardigheden te leren, reeds opgedane kennis op te frissen, best practices te delen, onboarding te faciliteren, belangrijke informatie te communiceren en meer.

Een microlearning module is vaak niet langer dan 3 tot 5 minuten en kan in verschillende formaten worden aangeboden, zoals video’s, infographics, quizzen, audio, tekst en (mini-)simulaties. Het belangrijkste is dat het snel en gemakkelijk toegankelijk is en op elk moment kan worden gebruikt, op elk apparaat.

Wat maakt microlearning anders dan e-learning?

Hoewel microlearning en e-learning beide digitale leermethoden zijn, zijn er enkele belangrijke verschillen. E-learning richt zich vaak op langere modules van 30-60 minuten of zelfs langer, terwijl microlearning zich richt op kortere stukken van 3 tot 5 minuten. Dit maakt microlearning veel geschikter voor het leveren van specifieke informatie op een snelle en gemakkelijke manier.

E-learning is vaak gestructureerd als een volledig curriculum, terwijl microlearning vaak in kleinere, op maat gemaakte modules wordt geleverd gericht op de behoefte van de medewerker.

Hoe kunnen microlearning en e-learning elkaar versterken?

Ondanks dat microlearning en e-learning verschillende benaderingen zijn, kunnen ze elkaar perfect aanvullen. E-learning kan worden gebruikt voor diepere en uitgebreidere trainingen, terwijl microlearning – in welke vorm dan ook – kan worden gebruikt voor het leveren van allerlei onderwerpen per learning, om bijvoorbeeld te testen en te oefenen wat in de e-learning is geleerd of door middel van herhaling extra aandacht te geven aan belangrijke informatie.

Samen bieden microlearning en e-learning een uitgebreide en flexibele benadering van leren die past bij de verschillende leerbehoeften van werknemers in een organisatie.

Hoewel microlearning veel voordelen biedt ten opzichte van traditionele trainingsmethoden, betekent dit niet dat het de plaats inneemt van andere leermethoden, zoals e-learning. In plaats daarvan kunnen microlearning en e-learning elkaar aanvullen en versterken. Microlearning kan worden gebruikt als aanvulling op e-learning om ervoor te zorgen dat de informatie beter wordt behouden en toegepast in de praktijk.

Wat is het belang van microlearning voor organisaties?

Microlearning kan helpen bij het ontwikkelen van de vaardigheden die nodig zijn om zich aan te passen aan de snel veranderende wereld. Het biedt snel toegankelijke en gemakkelijk te consumeren kennis die kan helpen bij het oplossen van problemen en het verbeteren van prestaties op de werkplek. Dit is vooral belangrijk in een tijd waarin veranderingen in de markt en technologie snel gaan en organisaties zich voortdurend moeten aanpassen.

Microlearning is ook bijzonder geschikt voor organisaties die continu leren en verbeteren willen bevorderen. Het kan helpen om een leercultuur te creëren waarin leren niet alleen plaatsvindt tijdens specifieke trainingssessies, maar ook tijdens het dagelijkse werk. Dit bevordert ook het werkplekleren. Door medewerkers korte leermomenten aan te bieden, worden zij in staat gesteld om hun kennis en vaardigheden voortdurend bij te houden en te verbeteren.

Naast de voordelen voor individuen en organisaties biedt microlearning ook voordelen op het gebied van kosten en tijd. Omdat het relatief snel en gemakkelijk te produceren is, kunnen organisaties snel nieuwe inhoud maken en verspreiden. Bovendien kan microlearning worden geïntegreerd in bestaande systemen en platforms, waardoor er geen extra tijd of middelen nodig zijn voor de implementatie ervan.

Kortom, microlearning biedt een snelle, toegankelijke en effectieve manier om leren en presteren op de werkplek te verbeteren. Door deze leermethode te integreren in een continu verbetercultuur, kunnen organisaties zich beter aanpassen aan veranderingen en toekomstbestendig blijven.

Meer weten over microlearning en de mogelijkheden?

We beantwoorden graag al je vragen hieromtrent. Neem daarvoor contact met ons op via onderstaande gegevens:

Telefoon: 020 – 345 3015
E-mail: contact@upd.nl