5S in de Praktijk - sixsigma.nl

5S in de praktijk

5S zegt alles over de volwassenheid van de organisatie

bureau

“Ik kan mijn spullen prima vinden!”
Of
“Daar komt de volgende grote schoonmaakronde!”
Of
“5S is iets voor productie.”

Dit zijn stuk voor stuk voorbeeelden van misvattingen over 5S.

5S is een middel om afwijkingen van de standaarden te signaleren

Met 5S willen we georganiseerde en gestandaardiseerde werkplekken neerzetten. Dit doen we om afwijkingen van de standaard te signaleren en hierop te acteren. Iets heel anders dan het doorlopen van (met name) de eerste 3 S-en. 5S is kort door de bocht een 5 stappenplan om tot gestandaardiseerde werkplekken te komen. Het gaat om Scheiden, Schikken, Schoonmaken, Standaardiseren en Standhouden.

  • Scheiden: het onderscheid maken tussen spullen die je veel gebruikt, weinig gebruikt, nooit gebruikt of afval. Spullen die je niet nodig hebt verplaats je naar een quarantainegebied. Denk in kantooromgeving aan kasten, maar ook aan programma of bestanden op je PC
  • Schikken: voor alles een vaste plaats en experimenteer met het visueel maken van de standaard. Denk aan voorlopige belijningen, postvakjes, schaduwborden
  • Schoonmaken: een grote schoonmaak, met als doel sneller afwijkingen te signaleren. Belangrijk hierbij is ook een schoonmaakrooster te ontwikkelen (wat, wanneer, hoe, waarmee en hoe vaak). Dit wordt onderdeel van het dagelijks werk en gaat ten koste van de beschikbare tijd!
  • Standaardiseren: de voorlopige situatie zoals belijning ga je definitief maken, maar vooral nadenken over opleiding (inzet skillmatrix), inzet verbeterbord, status van een afdeling visueel maken
  • Standhouden: hoe gaan we zorgen dat het een gewoonte gaat worden, net zoals ademhalen? Een audit kan hierbij helpen om bewustwording te creëren.

Bij 5S draait het om Discipline

Het scheiden, schikken, schoonmaken is vooral DOEN. Dit zijn ook de S-en die snel resultaat laten zien. De moeilijkheid zit hem in standaardiseren en standhouden, dit heeft alles te maken met DISCIPLINE. Wij zeggen dan ook: 5S zegt alles over de volwassenheid van je organisatie. Wanneer 5S niet slaagt, zullen de mooiste werkcellen, Kanban systemen en andere Lean filosofie elementen nooit slagen in een organisatie.


Kortom gedrag van mensen op de werkvloer, maar ook van management en directie. Zij hebben (onbewust) de macht om heel 5S in aanvang de nek om te draaien. Denk aan voorbeeldgedrag, wanneer een directeur door zijn organisatie loopt en een stuk vuil ziet liggen wat er niet hoort. Hij kijkt er naar en loopt gewoon door.

5S is blijkbaar alleen voor het werkvolk of toch niet?

Over de Auteur

Sarco Bosschaart was als Black Belt Lean Six Sigma verbonden aan UPD. Sarco beschikt over brede ervaring in de financiële sector, productie en telecom. Door zijn ervaring is hij in staat om de Lean Six Sigma theorie inzichtelijk en toepasbaar te maken voor iedere organisatie. Sarco is gespecialiseerd in het opstellen van risicoanalyses, het begeleiden van verandertrajecten en procesmanagement.