Team in Balans

Door gebruik van de Belbin Teamrollen

Te veel dezelfde karakters in één team? Dat is een recept voor conflicten. Te veel conflict-mijdende types? Dan stelt niemand de kritische vragen die nodig zijn om een project tijdig bij te sturen. Het onderzoek van de Britse wetenschapper Meredith Belbin helpt om de verschillen tussen mensen te identificeren en te benutten bij de samenwerking in teams. Een goede verdeling van de teamrollen kan het verschil maken tussen een succesvol of mislukt project.

team in balans met belbin

Een teamrol beschrijft persoonlijke kenmerken en talenten die bruikbaar zijn in een team. Een goede balans in teamrollen zorgt voor een krachtig team waarin mensen elkaar aanvullen en versterken.
We kunnen de negen rollen onderbrengen in drie categorieën:

  1. Rollen gericht op actie (mensen die zaken implementeren, doorduwen of netjes afronden).
  2. Rollen gericht op mensen (enthousiasmeren, coördineren, samenwerken).
  3. Rollen gericht op denken (evalueren, specialisme uitvoeren, creatief zijn).

Hoe gaat Belbin in zijn werk?

De eenvoudigste en goedkoopste test is de zelfperceptietest die iedere green belt LSS aantreft in het cursusmateriaal van UPD, maar die ook te vinden is op het internet. Het invullen van de vragenlijst duurt circa vijftien 15 minuten per persoon.

Zo ontdekt u voor elk teamlid de hoogst scorende rol, de tweede en derde rol die mensen nog goed ligt en de rollen die u ontbreken in uw team in wording. Volgens Meredith Belbin voelen mensen zich over het algemeen zeer op hun gemak in twee of drie van de rollen die hij heeft gedefinieerd. Een paar andere kunnen ze best uitvoeren als het nodig is en nog eens twee of drie liggen hen helemaal niet. Naast een teamrol heeft ieder teamlid natuurlijk ook een vakinhoudelijke of functionele rol.

Geef Belbin het voordeel van de twijfel, probeer het eens uit. De volgende zeven praktijktips van succesvolle teams helpen u op weg:

  • Houd teams klein: vier tot zeven personen
  • Zorg voor diversiteit
  • Verdeel de rollen goed
  • Stem de persoonlijkheden af op de groepstaak
  • Zorg voor een heldere doelstelling op output, besluitvorming en eendracht
  • Houd conflicten zakelijk
  • Blijf reflecteren