Wat is een Agile Coach - sixsigma.nl %

Wat is een Agile Coach

En wat is zijn rol?

Agile is hot. En terecht. Steeds meer bedrijven omarmen Agile als een methode om wendbaarder te worden, meer in te spelen op de wensen van de klant en effectiever te werken. Maar waar veel organisaties realiseren zich al snel dat Agile niet iets is ‘wat je doet’, maar Agile is iets ‘wat je bent’. Dat betekent dat Agility eigenlijk verweven moet zijn met het DNA van het bedrijf én de werknemers. En om dat te realiseren is een Agile Coach onmisbaar.

Wat is een agile coach

De transformatie naar een Agile organisatie gebeurt niet van de één op de andere dag. Om dit te bereiken moet de organisatie veranderen, maar ook de mensen binnen de organisatie. En zoals we ondertussen weten, krijg je bij veranderen vaak te maken met weerstand. Om de transformatie effectief te laten verlopen is daarom een Agile Coach nodig. Een verbeteraar die zowel de harde als de zachte kan begeleiden.

De Agile Coach is een technisch mentor en een Verbetercoach

Agile Coaches zijn binnen organisaties de aanjager van de veranderingen. Hiervoor gebruiken zij kennis en ervaring op het gebied van verandermanagement en natuurlijk hun uitgebreide kennis van Agile. De rol van een Agile Coach is tweeledig. Enerzijds zijn zij een technisch mentor voor de organisatie en de Agile teams. Zij introduceren en trainen de Agile methodieken en technieken. Anderzijds zijn zij een échte verandercoach. In deze rol zijn zij de aanjager van de verandering en brengen zij mensen in beweging.

Om de zachte kant van de verandering goed te begeleiden moet een Agile Coach: – Weten hoe je de mindset bij mensen verandert; – Hoe je teams de nodige energie geeft om de versnelling te bewerkstelligen; – Hoe je omgaat met weerstand en hoe je dit ombuigt in medewerking.

Wat een Agile Coach in de praktijk doet

Een Agile Coach heeft een uitdagende rol en is onmisbaar bij een succesvolle Agile transformatie. Qua verantwoordelijkheden is een Agile Coach verantwoordelijk voor: – Het coachen van Agile teams in het snel behalen van resultaten door eigenaarschap; – Het coachen van medewerkers in hun rol als Scrum Master of Product Owner; – Het coördineren van de synergie tussen verschillende Agile Teams; – Het helpen van teams en individuen om goed te presteren door de inzet van coaching. Bijvoorbeeld op het gebied van feedback geven en prioriteiten stellen. – Het selecteren en gebruiken van de juiste Agile Tools en Practices, afgestemd op de situatie.

Meer weten over de rol van een Agile Coach?

Wil je meer weten over hoe een Agile Coach dagelijks bezig is met Agile Transformaties? Of zit je zelf midden in een Agile transformatie en wil je sparren met een Agile expert? Wij zitten voor je klaar op 020-3453015