Agile Werken

Agile en Agile werken, het zijn de buzz-woorden van de huidige tijd. Wat ons betreft is dat ‘an sich’ een goed gegeven. Maar Agile werken moet niet hét doel worden. Het is en blijft een middel om een groter doel te bereiken: zo wendbaar mogelijk zijn in deze snel veranderende wereld. Hoe Agile werken daar aan bijdraagt, wat het precies inhoudt en hoe u er mee kunt starten, leest u hieronder.

Agile Werken

Waarom is Agile werken zo belangrijk?

Onze wereld verandert sneller dan ooit. Kijk bijvoorbeeld naar de ontwikkeling van technologie. Het heeft 34 jaar geduurd na de lancering van de eerste mobiele telefoon tot Apple het in 2007 voor elkaar kreeg om er volledige internettoegang op te krijgen. Nu, slechts tien jaar later, betalen we met onze telefoon, gebruiken we het als navigatiesysteem en houden we er een groot deel van ons sociale leven op bij. Met deze ontwikkelingssnelheid is het onmogelijk om te voorspellen waar de mobiele telefoniemarkt over vijf jaar staat.

Een dergelijk voorbeeld is voor vrijwel iedere branche denkbaar. Denk bijvoorbeeld eens hoe technologie:

  • Uber in staat heeft gesteld om de taxibranche op zijn kop te zetten.
  • Netflix in staat heeft gesteld om ons kijkgedrag fundamenteel te veranderen.
  • AirBnB in staat heeft gesteld om grote hotelketens de schrik om het hart te laten slaan.

De huidige veranderingen zijn nog maar het begin

Van alle wetenschappers die ooit geleefd hebben, leeft 90% vandaag de dag. Met zoveel kenniskracht wereldwijd is het onvermijdelijk dat onze wereld continu en in rap tempo blijft veranderen. Met deze snelheid van veranderen kunnen organisaties niet langer rigide zijn. Om te overleven zullen ze juist in staat moeten zijn om snel mee te gaan met de veranderende omstandigheden. Ervoor zorgen dat personen, teams, afdelingen en organisaties wendbaar zijn en zich continu kunnen aanpassen als de situatie daar om vraagt, dat is de essentie van Agile werken.

De Agile filosofie bestaat al geruime tijd. In 2001 is het Agile Manifesto opgesteld door zeventien toonaangevende softwareontwikkelaars met als doel softwareontwikkelingen meer te richten op het product en niet zozeer op het proces, waardoor teams en processen flexibeler werden. En juist deze flexibiliteit is de reden dat veel andere branches Agile zijn gaan omarmen.

Agile werken is een filosofie, geen methode

Agile werken is voor veel mensen een synoniem voor Scrummen. Maar dat is niet helemaal waar. Scrum is een methode om Agile te werken. Agile werken is een overkoepelende benaming voor verschillende methodes, waaronder Scrum.

De exacte inrichting van werken volgens de Agile filosofie is afhankelijk van de organisatie en de branche. Hier leest u meer over hoe Agile binnen verschillende branches toegepast kan worden.

Meer informatie over: Agile

Meer weten?


Wat is Agile?

Het lijkt soms alsof Agile, Lean en Scrum totaal andere werkwijzen zijn en dat u voor een bepaalde techniek zou moeten kiezen. Het tegendeel is waar: de technieken hebben overlap en vullen elkaar aan.

Lees hier alles over Agile.


Ga zelf Scrummen!

Scrum wordt in steeds meer organisaties omarmd en dat is niet zo gek want volgens de grondlegger van Scrum kunnen bedrijven tweemaal zoveel doen in de helft van de tijd met behulp van Scrum.

Zelf aan de slag met Scrum? In dit artikel leest u wat daar voor nodig is.


Het Scrumbord; de heilige graal

Het Scrumbord maakt de Scrumsprints visueel en is voor veel Scrumteam hun ‘grote’ trots.

In dit artikel leest u precies wat een scrumbord inhoudt en hoe u er zelf één kunt creëren.


Agile en Scrum zijn niet alleen geschikt voor Softwareontwikkeling

De tijd dat deze methodes alleen werden toegepast in de IT wereld zijn definitief voorbij. Agile en Scrum worden niet voor niets gebruikt door bedrijven als Google & Tesla.

Wij laten in dit artikel nog een aantal voorbeelden zien van branches die de methodes succesvol omarmd hebben.


Voeg Scrum toe aan uw gereedschapskist!

Door de synergie tussen methodes als Agile, Lean en Scrum zijn wij van mening dat iedere verbeterprofessional de tools van beide methodes in zijn of haar gereedschapskoffer moet hebben.

Wij geloven dat dit bijdraagt aan het bereiken van een hoge graad van wendbaarheid en slagvaardigheid. Hiervoor hebben wij de Lean, Agile & Scrum Fundamentals training ontwikkeld.


Six Sigma
Menu