Agile Werken - sixsigma.nl %

Agile werken

Agile en Agile werken, het zijn de buzz-woorden van de huidige tijd. Wat ons betreft is dat ‘an sich’ een goed gegeven. Maar Agile werken moet niet hét doel worden. Het is en blijft een middel om een groter doel te bereiken: zo wendbaar mogelijk zijn in deze snel veranderende wereld. Hoe Agile werken daar aan bijdraagt, wat het precies inhoudt en hoe u er mee kunt starten, leest u hieronder.

Agile Werken

Waarom is Agile werken zo belangrijk?

Onze wereld verandert sneller dan ooit. Kijk bijvoorbeeld naar de ontwikkeling van technologie. Het heeft 34 jaar geduurd na de lancering van de eerste mobiele telefoon tot Apple het in 2007 voor elkaar kreeg om er volledige internettoegang op te krijgen. Nu, slechts tien jaar later, betalen we met onze telefoon, gebruiken we het als navigatiesysteem en houden we er een groot deel van ons sociale leven op bij. Met deze ontwikkelingssnelheid is het onmogelijk om te voorspellen waar de mobiele telefoniemarkt over vijf jaar staat.

Een dergelijk voorbeeld is voor vrijwel iedere branche denkbaar. Denk bijvoorbeeld eens hoe technologie:

  • Uber in staat heeft gesteld om de taxibranche op zijn kop te zetten.
  • Netflix in staat heeft gesteld om ons kijkgedrag fundamenteel te veranderen.
  • AirBnB in staat heeft gesteld om grote hotelketens de schrik om het hart te laten slaan.

De huidige veranderingen zijn nog maar het begin

Van alle wetenschappers die ooit geleefd hebben, leeft 90% vandaag de dag. Met zoveel kenniskracht wereldwijd is het onvermijdelijk dat onze wereld continu en in rap tempo blijft veranderen. Met deze snelheid van veranderen kunnen organisaties niet langer rigide zijn. Om te overleven zullen ze juist in staat moeten zijn om snel mee te gaan met de veranderende omstandigheden. Ervoor zorgen dat personen, teams, afdelingen en organisaties wendbaar zijn en zich continu kunnen aanpassen als de situatie daar om vraagt, dat is de essentie van Agile werken.

De Agile filosofie bestaat al geruime tijd. In 2001 is het Agile Manifesto opgesteld door zeventien toonaangevende softwareontwikkelaars met als doel softwareontwikkelingen meer te richten op het product en niet zozeer op het proces, waardoor teams en processen flexibeler werden. En juist deze flexibiliteit is de reden dat veel andere branches Agile zijn gaan omarmen.

Agile werken is een filosofie, geen methode

Agile werken is voor veel mensen een synoniem voor Scrummen. Maar dat is niet helemaal waar. Scrum is een methode om Agile te werken. Agile werken is een overkoepelende benaming voor verschillende methodes, waaronder Scrum.

De exacte inrichting van werken volgens de Agile filosofie is afhankelijk van de organisatie en de branche. Hier leest u meer over hoe Agile binnen verschillende branches toegepast kan worden.