101 dingen die een Green Belt echt moet weten

Hoeveel weet jij?

Green Belts zijn medewerkers binnen een organisatie die getraind zijn in de Lean of Lean Six Sigma verbetermethodiek. Belangrijke rol is het leiden van een procesverbeterteam. Hoewel Green Belts niet zo veel kennis en ervaring moeten hebben als Black Belts of Master Black Belts, zijn er heel veel zaken die een Green Belt wél moet weten.

Onderstaande lijst is dan een must-read voor ervaren Green Belts, maar ook zeker voor Green Belts in opleiding! Welke punten wist je al lang en welke zie je nu voor het eerst?

 1. Green Belts leiden Lean of Lean Six Sigma-verbeterprojecten meestal parttime. Ze spenderen gewoonlijk 25-50% van de werktijd aan Lean of Lean Six Sigma-projecten.
 2. Lean Six Sigma Green Belts zijn prima in staat uit te leggen waarom de formule y=f(x) belangrijk is voor hun proces en bedrijf.
 3. Green Belt worden biedt de mogelijkheid om waardevolle tools en ervaring te verkrijgen op het gebied van continu verbeteren en daarmee een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan het succes van een organisatie.
 4. Green Belts die aan de hand van Lean of Lean Six Sigma-methodes vooruitgang en significante voordelen voor de bedrijfsvoering laten zien, vallen vaak op binnen de organisatie en krijgen vaak promotie.
 5. In tegenstelling tot Black Belts, die gewoonlijk cross-functionele projecten leiden, houden Green Belts zich bezig met projecten binnen hun eigen werkgebied.
 6. Green Belts kunnen uitleggen wat het KANO-model inhoudt en wat het te maken heeft met productontwikkeling en klanttevredenheid.
 7. Het curriculum van een Green Belt-opleiding verschilt per instituut, dus belangrijk om je door een instituut van naam op te laten leiden.
 8. De prestaties van een Green Belt worden gewoonlijk beoordeeld tijdens zijn of haar reguliere beoordeling, alhoewel sommige organisaties extra stimulans bieden voor het afronden van een project of het behalen van een certificaat.
 9. De eisen voor het behalen van een Lean of Lean Six Sigma Green Belt-certificaat verschillen per organisatie. Typische eisen zijn: het afronden van de opleiding, het halen van een theorie examen en het voltooien van een Green Belt project. Ook hier geldt: kies voor een instituut met een goede naam, dan is je certificaat meer waard.
 10. Green Belts mogen verwachten dat ze regelmatig terugkerende meetings met hun Black Belt coach hebben om de voortgang van het project te evalueren en advies te ontvangen om te leren en project succes te bereiken.
 11. Tollgate-reviews vinden gewoonlijk plaats met het managementteam van de organisatie. Naast het belang dat er zichtbaarheid bij en betrokkenheid van het management team is, is het ook een moment van erkenning. Daarnaast mag het belang van de support van het management niet onderschat worden voor het slagen van het verbeterinitiatief.
 12. Het volgen van een Green Belt opleiding en een project komt een tijdje bovenop het gewone werk, maar onthoud dit: de productiviteit en de voordelen die je uit project haalt zullen je leven later veel gemakkelijker maken. En, wees eerlijk: wil je liever altijd alleen maar vuurtjes doven of ervoor kunnen zorgen dat er geen brand meer komt?
 13. Niet iedereen in je Green Belt team zal het verbeterproces op prijs stellen. Mensen houden niet van verandering. Jouw leiderschap zal een cruciale rol spelen in het vormen van het team en de resultaten van het project.
 14. Je Green Belt project uitstellen tot de volgende dag zal er uiteindelijk voor zorgen dat je een hoop werk te doen hebt voordat je tollgate-review plaatsvindt. Plan vooruit en zorg dat je de controle houdt over je projectplanning.
 15. Als je in het verleden niet veel met financiën te maken hebt gehad, is je Green Belt project dé gelegenheid om de voordelen van een project te bepalen, er business cases van te maken en de taal van het management te leren spreken.
 16. Een Lean Six Sigma Green Belt hoeft niet per se te weten hoe hij of zij elk mogelijke tool moet gebruiken. Wel moet hij of zij op de hoogte zijn van de terminologie en de belangrijkste gereedschappen en tools en nog belangrijker los niet alles zelf op, vraag ook tijdig om hulp of advies van een (Master) Black Belt.
 17. Acceptatie in het werkveld is cruciaal voor het slagen en borgen van verbeterinitiatieven. Een Green Belt speelt een belangrijke rol in het meenemen van de betrokken in de verandering. Dit proces is misschien nog wel belangrijker dan het inzetten van de juiste tools. Hou de formule Effect = Kwaliteit x Acceptatie altijd in je achterhoofd.
 18. Om vooruit te komen is continu leren in een organisatie zeer belangrijk. Van een Green Belt mag verwacht worden dat hij of zij bijdraagt aan het verbeteren van de capaciteiten van zijn of haar team.
 19. Green Belts worden geselecteerd omdat ze business professionals zijn, geen kwaliteitsgoeroe ’s of statistische genieën.
 20. Green Belts kunnen brainstormsessies met hun projectteam leiden.
 21. Speak with data. Green Belts zijn in staat om hun leidinggevenden en collega’s te overtuigen door het gebruik van data en kunnen met de data bewijzen waar oorzaken van problemen zitten.
 22. Green Belts kunnen ook aantonen dat verkeerd gebruik van data je soms naar de verkeerde oplossing kan leiden en welke tools er ingezet moeten worden om dit te voorkomen. Zo kunnen Green Belts hoofdpijn voorkomen bij hun leidinggevenden en collega’s.
 23. Door hun collega’s te betrekken bij het proces en met een gestructureerd verbeterproces te werken (DMAIC, PDCA, Kata), wijzen Green Belts de weg naar de juiste en geborgde oplossingen voor soms hele kleine maar regelmatig ook zeer hardnekkige problemen.
 24. Green Belts zouden alleen een project moeten starten als het topmanagement hen sponsort en bereid is om de nodige middelen te verschaffen.
 25. Green Belts werken met een solide communicatieplan dat regelmatig geëvalueerd wordt om er zeker van te zijn dat de juiste informatie betreffende het project naar boven, naar beneden en naar buiten (naar de stakeholders) gaat.

Dat viel best mee toch? Zoals je ziet lang geen 101 punten op deze checklist! Natuurlijk zijn die wel te verzinnen, maar wij vinden het veel leuker en leerzamer als je dit zelf doet!