Het verschil tussen RPA, Scripting en Macro’s - Een heldere uitleg

Het verschil tussen RPA, Scripting en Macro’s

Macro’s en scripts hebben vergelijkbare functies als RPA en bieden uitkomst bij het verhogen van de productiviteit voor een breed scala aan eenvoudige, repetitieve taken. RPA en macro’s zijn beide in staat om taken in een service en admin omgeving te automatiseren, zoals het maken van tabellen. Beide kunnen de gegevens op een grondige manier rangschikken en hierdoor sneller en efficiënter beheren.

RPA Script

Naast het maken van tabellen kan RPA ook andere repeterende handelingen van mensen overnemen, dit hoeft niet toegespitst te zijn op spreadsheets. Lees hieronder welke mogelijkheden bij RPA van toepassing zijn ten opzichte van macro’s of scripts.

RPA; kan worden gekoppeld en de interactie aangaan met andere applicaties

Macro’s hebben een beperkte reikwijdte tot wat ze kunnen automatiseren, dit komt omdat het moeilijk is om ze te koppelen aan applicaties buiten een Office-suite. Wanneer je werkt met programma’s die niet tot Office behoren, zal je tegen obstakels aanlopen die niet alleen met macro’s kunnen worden opgepakt. Ook scripts werken goed bij interactie met een enkele applicatie, maar als het gaat om interactie met meerdere applicaties, wordt het voor scripts vaak een stuk ingewikkelder.

RPA kan worden gekoppeld met verschillende applicaties, waardoor het geschikt is voor het automatiseren van applicatie overstijgende handelingen of taken binnen een enkele workflow. Het is hierdoor mogelijk om met RPA gehele end-to-end processen te robotiseren.

RPA; programmeertaal is applicatie onafhankelijk

Een ander groot verschil is dat RPA onafhankelijk is van programmeertaal. Waar je bij een script-oplossing voor verschillende toepassingen meerdere tools nodig hebt, kan RPA met meerdere toepassingen tegelijkertijd werken binnen dezelfde omgeving. Het kan op vrijwel elke omgeving worden toegepast en op meerdere tegelijk.

RPA’s technologie stelt de gebruiker in staat om te communiceren met elk type applicatie of het nu web, Windows, WPF, Java of PDF is.

RPA; makkelijk te beheren en te optimaliseren voor de daadwerkelijke eindgebruiker

RPA bots worden gecreëerd door specialistische bedrijven, waarbij de RPA interfaces zo worden ontworpen om na oplevering te worden onderhouden en aangepast door de eindgebruiker.

RPA kan hierdoor gebruikt worden door bijna elke werknemer en ook na oplevering intern onderhouden worden. Enige kennis van programmeertaal is vereist maar gemakkelijk te leren. Het benodigde niveau is het beste te vergelijken met het gebruiken van formules in Excel.

Macro’s vereisen echter een hoog niveau van programmeerkennis om ze te creëren en aan te passen, zo kunnen macro’s alleen worden aangepast en onderhouden door personeel met deze kennis.

RPA; robot slaat opgedane kennis op

Een robot kan in de loop van de tijd kennis over zijn eigen taken verzamelen. Die kennis wordt opgeslagen voor toekomstig gebruik in de vorm van een logboek. Dit niet alleen van de robot zelf maar ook van andere apparaten. Dat maakt robots ook geschikt voor de monitoring van oudere applicaties. Macro’s doen geen kennis op over de uitgevoerde processen of beheerde applicaties.

Let op; RPA is geen Machine Learning of Artificial Intelligence. Dit is nog niet de standaard en het is voor de meeste ontwikkelprojecten ook nog niet haalbaar of rendabel om Machine Learning toe te passen.

Meer weten over de mogelijkheden van RPA?

Lees dan hier meer artikelen over RPA. Wil je direct antwoord op jouw vraag? Neem dan contact met ons op via 020 – 345 3015.