Wat is Design Thinking? | Innoveren in 5 stappen | SixSigma.nl

Wat is Design Thinking?

Innoveren kun je leren

Design Thinking is een methode om op een creatieve manier innovatie bewerkstelligen. Deze manier van innoveren onderscheidt zich door de extreme klantfocus en het gebruik van verschillende prototypes.

Wat is Design ThinkingScrum toch ook? Dat is helemaal juist. Design Thinking heeft net als Scrum een duidelijk iteratief karakter. Ze maken ook beide gebruik van Sprints. Het grootste verschil tussen de methodes is de reden waarvoor het wordt ingezet. Waar Scrum zich primair richt op effectieve en stapsgewijze oplevering, richt Design Thinking zich op het oplossen van klantproblemen en het ontwikkelen van innovaties.

Het gevoel staat centraal

Met Design Thinking wordt het ‘ontwikkelteam’ gedwongen om als designer te denken. En, het zal voor iedereen herkenbaar zijn dat een designer over het algemeen denkt vanuit het gevoel. Een designer vraagt zich altijd af: ‘Hoe voelt de gebruiker zich over het product?’. In de Design Thinking methode wordt dit gevoel van de gebruiker centraal gesteld. Bijvoorbeeld door de inzet van diepte-interviews. Hierdoor krijg je als ontwikkelteam een kwalitatieve benadering van het product of dienst.

Meer weten over Design Thinking?

Design Thinking neemt momenteel een enorme vlucht en wordt al ingezet door organisaties als IBM, General Electrics en Samsung. Maar, met Design Thinking wordt er ook weer een nieuwe term aan de managementlijst toegevoegd. Als leidinggevende is het belangrijk om te weten dat je niet hoeft te kiezen tussen verschillende methodes; ze zijn complementair aan elkaar. En – afhankelijk van het doel dat nagestreefd wordt – kan er prima een hybride combinatie gemaakt worden tussen verschillende methodes.

Wil je weten hoe dit werkt? Of wil je gewoon wat meer weten over deze methode? Neem dan contact met ons op via 020-3453015, wij adviseren we graag over de toepassing van deze en andere methodes.